Hírek

2011.09.09. 02:28

Elkezdődött a suli a keriben is

Dunaújváros - Júliusban még egy fityinget nem adtam volna azért, hogy szeptemberben megkezdődik a tanév a város által egy alapítványtól visszavett kereskedelmi középiskolában. De!

Pekarek János

Más kérdés, hogy a fent említett oktatás és gyakorlati képzés, bár a kellő időben, de nem éppen zökkenőmentesen kezdődött el.

Lapunk a nyár közepén már foglalkozott az intézmény korántsem békességes sorsával. Az elmúlt tíz esztendőben az önkormányzattal kötött szerződés alapján a Jövő Oktatásáért Közalapítvány működtette az iskolát (a Széchenyi gimnázium mögött), valamint a hozzá tartozó, az Építők útján lévő Fészek Tanéttermet.

Kétségtelen sikerekkel, magas színvonalon, sok, pályázaton nyert, korszerű eszközel, könyvvel, géppel. Magunk is örömmel számoltunk be minden egyes tanulmányi, képzési sikerről.

Az önkormányzat azonban (mint annak idején megírtuk ezt is) felbontotta szerződését az alapítvánnyal. Korábbi riportunkban benne volt, az alapítvány a nyáron, az adóhatósággal szembeni elszámolási kötelezettségére hivatkozva az általa beszerzett eszközöket, könyveket, bútorokat, edényeket elszállíttatta az intézményből.

Példa: a korábban 11 730 kötetes könyvtárban 5990 darab könyv maradt. Az igazgatói iroda berendezése az augusztus 26-i átadás-átvételkor egy darab szőnyegből állt. Padokat, székeket, asztalokat, táblákat, számítógépeket a többi városi iskolából kellett összekuncsorogni. Egyetlen számítógépes LCD-, azaz folyadékkristályos képernyő nincs az intézményben, a múlt vasárnapig összekönyörgött és összegrundolt számítógépeken tizenhárom esztendős operációs menük futnak. Négy szerverből csináltak egyet. Interaktív táblából egy sem maradt: fatáblára, krétával írnak a tanárok.

- De minden diák le tud ülni, mindenki megkapta a könyveit, és mindenkivel sorra kötjük a tanulmányi szerződéseket! - mondja az igazgató. - A tanétterem konyhája is működik a DVG Zrt. üzemeltetésében. A tantestület túlnyomó részben a törzsgárdából áll. És nagyon köszönjük a város iskoláinak, pedagógusainak, diákjainak a sok-sok segítséget!

Szerettük volna megkérdezni a Jövő Oktatásáért Közalapítvány vezetőjét, mi lesz a sorsuk az általuk beszerzett oktatási eszközöknek az adóhivatali elszámolás után - azonban nem értük el őt, hívásainkra nem reagált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!