Hírek

2011.07.15. 02:29

Elsietett felháborodás?

Dunaújváros - Szülőktől tudtuk meg, hogy nagyban pakolnak a kereskedelmi középiskolában, annak az önkormányzatnak való visszaadása előtt. Oktatási eszközöket, amik, véljük: a diáké.

Pekarek János


Mielőtt részletesebben elmondanánk, mit tapasztaltunk a kereskedelmi középiskola, a népszerű nevén kerinek hívott intézménynél, muszáj egy kis, politikát sem nélkülöző hátteret festeni.

Tíz évvel ezelőtt kötött közoktatási megállapodást Dunaújváros akkor szocialista többségű önkormányzata a a Jövő Oktatásáért Alapítvány -nyal (ennek vezetője Dér Zsuzsa, aki 2006-tól szocialista országgyűlési képviselő lett), arról, hogy az alapítvány működteti tovább az intézményt. A munkaügyi vitáktól sem mentes átmenet után az iskola diákjai számos tanulmányi sikert értek el, az intézmény felszerelése gazdagodott (beleértve a Fészek Tanéttermet is, amely egyik gyakorlati képzési helyük volt), a sikeres oktatás biztosítottnak látszott.

A város közgyűlése azonban 2008-ban (fideszes és civil többséggel) felmondta ezt a megállapodást, majd idén április 14-én határozatot hozott, amely szerint a korábbi közoktatási megállapodásban átadott feladatok visszavételére költségvetési szervet (új iskolát?) alapít, átveszi a Keri tanulóit és a jogszabályi követelményeknek megfelelő munkavállalókat.

Megbízták az új igazgatót is, egy esztendőre. Ő Magyar András. Ismét a politika: Magyar a dunaújvárosi szocialista pártszervezet alelnöke.

- Lehet, hogy teljesen jogszerű, amit az alapítvány tesz - fogalmaz az új, még nem hivatalban lévő igazgató. - De ez semmiképpen sem erkölcsös! Azért nyert az alapítvány pályázatokon pénzt és oktatási segédeszközöket, mert ide szánták azokat, ebbe az iskolába, ezeknek a diákoknak. A berendezések, könyvek piaci értéke egyébként: nulla! Használt könyveket, térképeket, székeket senki nem vesz meg! Miért akarják ezeket elvinni innen?!

Berta Ildikó, az iskola szülői szervezetének (ISZSZ) elnöke csatlakozik a megválasztott igazgatóhoz:

- Annak örültünk, hogy a közgyűlés döntése szerint az iskola önálló marad. Arra azonban nem számítottunk, hogy az alapítvány mindent elvisz innen!

Dér Zsuzsanna, a Jövő Oktatásáért Alapítvány elnöke sértve érzi magát a feltételezéstől, hogy kiürítenék a kereskedelmi középiskolát.

- Egyelőre semmit nem vittünk el, viszont nekünk mindennel el kell számolnunk, amit az alapítvány vagy az iskola vett és pályázaton nyert! Minden székkel, géppel, könyvvel! Miközben sorra tűnnek el az iskola épületéből különböző tárgyak még az augusztus 29-i átadási időpont előtt... Mi felajánlottuk az önkormányzatnak, hogy vegye át az iskolát úgy, egységes egészként, ahogyan van! Mindazzal együtt, amit mi tíz év alatt beszereztünk. Más döntést hoztak, ehhez kell tartani magunkat. Nem vagyok felhatalmazva arra, hogy elmondjam, mi lesz az alapítvány vagyontárgyainak sorsa. De egy biztos: jog szerint el fogunk számolni mindennel. Teljesíteni fogjuk törvényi kötelezettségeinket! Ne siessék el a felháborodást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!