Hírek

2011.06.06. 02:29

Megdöbbentő számok

Dunaújváros - Potenciális munkanélküli képzők, vagy a gazdasági és szellemi élet megkerülhetetlen szereplői az egyetemek és főiskolák - erről is beszélgettünk Adorján László HÖK elnökkel.

Szigeti Sándor

- A diplomás állásnélküliek aránya mindössze nyolc százalék, míg a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzők esetében ez az arány meghaladja a tizenhét százalékot, a szakközépiskolai vagy technikumi végzettséggel rendelkezők között pedig több mint huszonhárom százalék jelenleg az álláskeresők aránya. Mindhárom adat elgondolkodtató és szomorú jelenségre hívja fel a figyelmet, de ezek után azt mondani, hogy a magyar egyetemek és főiskolák álláskereső képzők lennének egyszerűen nem igaz.

Adorján Lászlónek ezzel együtt is az a vélemény, hogy ésszerűsítésre szükség van a felsőoktatásban:

- Kényes kérdés, hogy a kormány, hogyan és miképpen nyúl majd hozzá az átalakításhoz. A Széll Kálmán Terv alapján 2014-re a jelenlegi 53 ezer 540 főről harmincezer fő körülire csökkentenék a felvehető állami finanszírozású keretszámot, továbbá három év alatt nyolcvannyolc milliárd forint központi forrást vonnának ki a felsőoktatásból. Ezek megdöbbentő számok. Ha valamin változtatni kellene, akkor az például a felsőoktatás Budapest-centrikussága. A fővárosi egyetemek és főiskolák egyre nagyobb részt kanyarítanak ki maguknak a hallgatói létszámokból, a vidéki főiskolák rovására.

A DF HÖK elnöke azt mondja, ez komoly probléma, hiszen egy-egy térség leendő pénzügyi befektetői számára az egyik legfontosabb szempont éppen a megfelelő számú és végzettségű szakember megléte:

- Ahogyan Dunaújvárosnál a Hankook gumiabroncsgyár számára lényeges volt, hogy a városnak van felsőfokú intézménye, úgy legújabban ugyanezt láthatjuk a Kecskeméten épülő Mercedes-gyár esetében is. Egy életképes vidéki főiskola esetleges ellehetetlenítése meghatározó hatással volna nemcsak az adott térség gazdaságára, de kulturális és szellemi életére is.

Adorján László szerint a Dunaújvárosi Főiskolán végzetteknek nem kell aggódniuk, hogy megtalálják-e helyüket a munkaerőpiacon:

- Az itt megszerzett készségek és képességek versenyképesek, a munkáltatói oldalról jók a visszajelzések. Az már viszont minden hallgató egyéni szorgalmától függ, hogy hány és milyen fokú nyelvvizsgát tesz még a diplomája mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!