Hírek

2011.05.12. 09:29

Felszámolást kérnek! - Egyre fagyosabb a kapcsolat a radiátorgyártó és a dolgozók között

Dunaújváros - A ki nem fizetett munkások felszámolást kérnek a bíróságtól a radiátorgyártó ellen. Májusban sem kaptak időben és hiánytalanul fizetést. Akciók zajlanak...

Pekarek János

Mint arról már beszámoltunk, a kft. nem fizette ki a márciusi munkabért április 10-ig, a törvényes határidőig - majd a cégvezetés által kért halasztás után is csak részben és nem mindenkinek fizetett a márciusi munkáért. Az üzemet (információink szerint megrendelés híján) leállították. A dolgozók állásidőn vannak, formálisan alapbérért. Csakhogy az áprilisi fizetéseket sem kapták meg hiánytalanul május 10-ig. A cégvezetés nem nyilatkozik.

Közben folyamatosan szállítják ki a raktáron lévő készleteket a gyárból. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató (DVCSH) Kft., a város távfűtő cége a D-ÉG-vel közösen szórólapokon akciót hirdetett: bizonyos feltételek mellett kedvezményt kap, aki a dunaújvárosi D-ÉG áruházban vásárol radiátort.

A radiátorgyár 2005 decemberéig a vasműé volt. Akkor három magyar vállalkozásnak illetve vállalkozónak adták el a cégbírósági bejegyzések szerint: a DunaCent Vagyonkezelő Tanácsadó Kft-nek, Rivnyák Józsefnek, (ő a radiátorgyártó ügyvezetője is volt egy időben), valamint a Swing-Swing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek.

A jelenlegi tulajdonosok: KÉSZPÉNZ Kereskedelmi és Pénzügyi Tanácsadó Zrt., a D-ÉG Épületgépészeti Kereskedelmi Zrt., és Pomázi Csaba. Pomázi a DVCSH-ban is érdekelt.

A radiátorgyár mintegy negyven dolgozója hónapok óta perli a céget elmaradt nyári és karácsonyi szabadságos bérekért: ez dolgozónként öthavi alapbért jelent. Már tavaly beszámoltunk a cég és az érdekképviseletei közötti feszültségekről. Akkor a kft. vezetése nem ismerte el a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség jogát a képviseletre, és az üzemi tanácsi választásokkal kapcsolatban is voltak kifogásai a cégvezetésnek. A tavaly kinevezett általános igazgató, Seregélyes Kálmán lapunknak akkor azt nyilatkozta, hogy csak jelentéktelen nézeteltérések vannak. Ezek azonban azóta sem rendeződtek. Miként a cég dolgozóinak anyagi helyzete sem. Az újabb fizetési elmaradások miatt sorra adják be felmondásukat az alkalmazottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!