Hírek

2011.05.25. 08:29

A gyepmester szereti az állatokat

A sintér , azaz a gyepmester (a foglalkozás elnevezésének eredetét történelmi homály fedi) enyhén szólva negatív visszhangokat kelt az emberekben. Pedig a mi városi gyepmesterünk, ezt teljes szívünkből tanúsíthatjuk: szereti az állatokat! Viszont sok, finoman fogalmazva furcsa történet ismerője, mely történetek ember és állat viszonyáról szólnak. Állati...

Pekarek János

Mindenképpen kevesebb, mint akár csak négy évvel, pláne, mint tíz évvel ezelőtt volt.

Ezt a városi gyepmester (aki nem tudja, hogy sokszor kevéssé szívderítő, mégis nagyon fontos hivatását miért éppen így nevezik: talán azért, mert a közterületre, azaz gyepre tévedt gazdátlan ebekkel kell foglalkoznia...), tehát a gyepmester, Weixl Mihály nagyon pontosan érzi.

- Pár éve még hetente két-három érdeklődő jött a gyepmesteri telepre, hogy van-e örökbefogadható kutyám. Most jó, ha havonta jönnek ennyien!

Mihály harmincegy éve Dunaújváros gyepmestere. Eredeti szakmája kőműves: dolgozott is a rendszerváltásban megboldogult 26. számú Állami Építőipari Vállalatnál, például a Római városrészi építkezéseken. De mivel túl hosszú, gyakorlatilag végeláthatatlan volt a műszak, pár évre átment a vízműhöz, majd 1980. január 7-től pályázat útján nyerte el ezt az állást - amiért soha nem tülekedtek túlságosan.

Megcsípte: itt ugyan hivatalosan fél nyolctól fél négyig tart a munkaidő, de gyakorlatilag soha nem végez ennyi idő alatt. Meg különben is:

- Üljek otthon, bámuljam a tévét? A gyerekeim már felnőttek. Inkább kijövök a kutyáimhoz!

A gyepmester ugyanis azért lett gyepmester, régi, és egyértelműen negatív, ma már igaztalan nevén sintér: mert szereti az állatokat.

A venyimi születésű Weixl (akinek németalföldi hangzású nevéhez jól illik holland hajóskapitányokat idéző szakálla) mindig is kutyabolond volt. Egy időben boxereket tenyésztett, és minden pénzét kutyákra költötte. Szereti az ebeket, na: ezért is lehet képes ellátni sokaktól érthetetlenül lenézett hivatalát.


- Amikor a kutya az általa őrzött, a sajátjának tekintett területről kitéved a közterületre, azonnal elveszíti magabiztosságát. Ha megérzi, hogy valaki segítő szándékkal, s nem ártó gondolatokkal közeledik hozzá, megörül neki. Én még soha nem vittem magammal dróthurkot, csak egy vékonyka kis bőrpórázt, amit akár egy tacskó is elszakíthatna. De nem teszi...

A gyepmesteri telepen, a Venyimi út melletti egykori Oroszi-tanyán, ami már a hetvenes évek óta szolgál e célra, jelenleg tizenkét befogott, sorsára váró kutya él. Ez a sors pedig az érvényben lévő, és az Európai Unió jogszabályaival teljes mértékben összhangban álló rendeletek szerint az, hogy a befogástól számított tizennégy napig jelentkezhet értük a gazdájuk. Ezután viszont a veszettség elleni kötelező védőoltás áráért bárki elviheti az egyébként egészséges kutyát. A beteg, öreg jószágokat viszont: elaltatják.

Mihály gyepmesteri tevékenységét mi sem jellemzi jobban, mint a grafikonunkon látható adatsor. Tavaly 78 befogott állat közül 69-nek szerzett új gazdát a gyepmester. Kilenc viszont, öreg és/vagy beteg lévén, állatorvosi injekciót kapott.

Ezután pedig ugyanoda kerültek, mint a közterületen, vagy otthon elhullott, esetleg gazdáik által elaltattatott állatok: a gyepmesteri telep hűtőtartályába, szabványzacskóban. E tartályt a dunaújvárosi telep 2004 májusában, rögtön az uniós csatlakozásunk utáni napokban rendelte meg, az európai szabványok szerint.

Sok magyar nagyvárosban még ma sincs ilyen.

Innen pedig a solti állatitermék-feldolgozó vállalathoz kerülnek a maradványok - ahol többnyire elhamvasztják azokat. Őket...

A sintér -rel igen érdekes történetek estek meg. Ezek nem a gyepmestert, és nem is az állatokat jellemzik. Sokkal inkább a sapiens -nek: értelmesnek nevezett embert.

Megtörtént, hogy házhoz hívták a gyepmestert, és megkérték, hogy az egyébként szép és értékes kutyát vigye el, irtsák ki, mivel nem kívánják tovább tartani. A sintér persze győzködni kezdte a tulajdonost, hogy kár lenne ezért a szép, egyébként jó erőben lévő ebért. Hiába. A papírokat aláírták, a kutya az állatorvoshoz került, végső injekciót kapott. A míves pórázt és a szájkosarat a gyepmester félretette, hátha jönnek majd érte, vagy ki tudja.

Már délután meg is jelent egy derék termetű férfiú, hogy jött a kutyáért, ami ide került, mert vinné az új gazdájához. Biz csak a pórázt és szájkosarat kaphatta meg! Válófélben volt a házaspár, a feleség meg úgy gondolta, hogy kutyája elpusztíttatásával áll bosszút egykori párján.

Sikerült. A korábbi férj ríva is fakadt. Ám ez egy ártatlan élőlény életébe került.

A kutya bezzeg nem tesz ilyet. A gyepmester sem. Akad olyan jószág a telepen, ami már hosszú évek óta él Mihály védőszárnyai alatt. Szíve szerint oda nem adná senkinek! Az a kutya, ha van egy kis szerencséjük mindkettőjüknek: gyepmesternek, ebnek, ott fog elpusztulni az óljában, a kutyaélet végső határánál, szeretetben, gondoskodásban.

S ez az, amire egyre kevesebb esélyük van a hobbiból, szenvedélyből, magányból tartott városi kutyáknak. Hasznuk nincs, anyagi legalábbis. De sokszor már pénz sincs az etetésükre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!