Hírek

2010.02.24. 03:29

Pályakezdő, aki munkanélküli

Pályakezdő munkanélküli... Már a kifejezés is dermesztő: minden munkanélküli között alighanem az ő helyzetük a legrosszabb. Afféle 22-es csapdája: kapsz munkát, ha szerzel tapasztalatot, de tapasztalatot kizárólag csak munkával szerezhetsz! Hogyan lehet kitörni ebből az ördögi körből? Szakértőket, érintetteket kérdeztünk.

Dunaújvárosi Hírlap

Ausztriára esett a választásuk, mert közel van, és a hat hónapos munkavállalói engedélyt meg lehet hosszabbítani. Az a tervük, hogy bármilyen munkát elvállalnak, s később, ha már jól beszélik a nyelvet, s rendbe jönnek anyagilag, megpróbálják elfogadtatni a diplomájukat, hogy a környezetvédelemben helyezkedhessenek el.

Úgy számolnak, hogy takarítással egyelőre havonta és fejenként mintegy háromszázezer forintot (!) visznek haza, így hamar egyenesbe kerülnek.

- A kiindulópont az, hogy milyen feladatra keresünk embert - válaszolja kérdésünkre Bányai Tibor, a Hankook Tire Magyarország Kft. humán-erőforrás igazgatója. - Mindenekelőtt a vállalat termékeit létrehozó technológiai folyamat színvonala, a gépek minősége határozza meg azt, milyen felkészültségű emberekre van szükségünk, akár fizikai, akár szellemi állományban. Mivel ez egy korszerű ipari üzem, ezért bizonyos fokú műszaki kompetenciákra elengedhetetlenül szükség van, az érettségi, a középfokú végzettség ajánlott. A választás alapja az, hogy a Hankooknál egy sajátos, ázsiai eredetű szervezeti kultúra működik: olyanokat választunk ki a jelentkezők közül, akik a szakmai felkészültség és a cég iránti elkötelezettség mellett feltehetően képesek lesznek ebben a szervezetben dolgozni. Elsősorban a fegyelemről van szó: az ázsiai munkakultúrában nem csak a munkaidő van másodpercre beosztva, mint minden, a just in time (épp a megfelelő időre elkészülő ) elv szerint dolgozó cégnél, hanem a piramis-rendszerű hierarchia is nagyon szigorúan szabályozott. Egyetlen más körülmény, például az életkor sem kizáró ok: akár idősebbek is bekerülhetnek hozzánk!

Szabó Tibor, a Dunaújvárosi Főiskola KarrierIrodájának vezetője nagyon fontosnak tartja a friss diplomásoknál a nyelvtudást. Nem elég a nyelvvizsga, hiszen az állásinterjúkon gyakran előfordul, hogy a pályáztatók hirtelen átváltanak valamilyen idegen nyelvre, így tesztelve a pályázó tudását. Tanácsa a pályakezdőknek, hogy már a főiskolai évek alatt dolgozzanak azon, hogy az iskola után legyen munkájuk. Ennek érdekében legyenek aktívak: induljanak pályamunkákkal a Tudományos Diákköri Konferenciákon, vállaljanak valamilyen posztot a Hallgatói Önkormányzatban, látogassanak el a különböző szakkiállításokra, építsenek ki kapcsolatokat. Fontos, hogy szerezzenek minél több munkatapasztalatot: így láthatja a leendő munkaadó, hogy valamilyen cég rendszerét már ismerik, és képesek csapatban dolgozni.

A főiskola után állást keresni már késő, az iskolaévek alatt kell megtalálni a lehetőséget. A Dunaújvárosi Főiskola minden félévben szervez állásbörzét (a következőt április 27-én), itt is lehet kapcsolatokat építeni, állást találni. Nagy hiba a pályakezdőknél, hogy túl sok bért akarnak, ezért fontos, hogy nézzenek utána, egy adott munkakörben mennyi a szokásos.

Vérfagyasztó számokra bukkantunk az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál. A közzétett adatok szerint a nyilvántartott pályakezdők létszáma Fejér megyében 2010 januárjában 1775 fő, ami az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 73,8 százalékos növekedés...

Hallottunk olyan, már a harmincas éveiben járó fiatalemberről, aki főiskolai diplomával a zsebében még soha(!) nem volt állásban... A helyzet, bár rossz, ennyire talán mégsem. Sokan dolgoznak a diplomások közül külföldön bébiszitterként vagy parkolóőrként, az idősebbek közül technikusként avagy hegesztőként, de munkát még mindig lehet találni. Ha nem is méltót. De: munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!