Hírek

2009.07.29. 02:29

A fejlesztés iskolapéldája

Mezőfalva, Rácalmás - Mindkét településen zárva van az általános iskola, ám a háttérben - a csukott ajtók mögött - lázas egyeztetések, alkuk kezdődtek. Az iskolafejlesztés a téma.

Dunaújvárosi Hírlap

A mezőfalvi Petőfi, valamint a rácalmási Jankovich pedagógusai és diákjai nem neheztelnek majd, ha esetleg óra közben kopácsolás, fűrészelés, vagy más építkezési zajok szűrődnek be az ablakokon. Kezdődhet az iskolafejlesztés, miután a polgármesterek, Márok Csaba és Schrick István ünnepélyes keretek között átvették a korszerűsítés támogatásáról szóló szerződést. Mezőfalva 239 millió forintot, Rácalmás 207 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális programja keretében benyújtott pályázatával.

A kivitelező kiválasztása javában tart a nagyközségben és a várossá előlépett településen is. Mezőfalva esetében új közbeszerzési eljárásra volt szükség, mert az elsőre nem volt jelentkező cég. Rácalmás képviselőtestülete pedig már döntött, és az ajánlkozók közül az olcsóbbat választotta. Márok Csabától tudjuk, hogy a megítélt támogatási forrást építésre, felújításra, bővítésre, akadálymentesítésre fordítják. Az építési munkák magukban foglalják az ablakcseréket, a főbejárat átalakítását, a világítás korszerűsítését. Lesz lift is az épületben, továbbá modernizálják a fűtést: az eddigiektől merőben más, úgynevezett geotermikus rendszert építenek ki.

- A munkák a tanítással majdnem egyidőben kezdődnek - mondja a polgármester. - Amint kiválasztjuk a kivitelezőt, a cég vezetőjének azonnal egyeztetnie kell az igazgatóval, hogy a szülőket tájékoztathassuk, mire készüljenek. Biztosan találunk olyan megoldást, ami a tanítást kevésbé zavarja, mert a mi érdekünk, hogy szép és európai színvonalú iskolánk legyen.

A rácalmásiak is hasonlóan állnak hozzá a kérdéshez. Már tudják a pedagógusok, hogy a régi épületszárnyban el sem kezdődik a tanítás szeptemberben. Az ottani két osztály a művelődési házban kap ideiglenes termet. A konyha és az ebédlő felújítása ugyanakkor kezdődik, mint az öreg épületé, ahol kiváltásokkal és belső átalakításokkal három tantermet, zsibongót, fiú és lány mosdót alakítanak ki. A tervezett összekötő épületrészek kör alakban, boltozatos pillérsorral határolják majd be a megújuló udvart.

A terveket látva gyönyörű lesz mindkét iskola. A kivitelezőnek Mezőfalván és Rácalmáson egyaránt jövő nyárra kell elkészülnie a nagy művel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!