Találkozunk a célban!

2018.08.15. 22:04

Három sportoló képviseli hazánkat a svájci ultratriatlon-versenyen

Szerdán már teljes üzemre kapcsolt a kontinens egyik legkeményebb ultratriatlon-versenye, a Swissultra nemzetközi gépezete. A szervezők délelőtt orvosi vizsgálatra, regisztrációra várták a 15 fős mezőnyt, amelyet a hivatalos kötelezők után egy ünnepélyes fogadással egybekötött tésztapartival is köszöntöttek.

Szabó Szabolcs

A Swissultra 2018 DECA Continuous teljes mezőnye Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

A közös ebéd után már az élesítés következett, 18 órakor pedig megkezdte 38 kilométeres uszodai feladványát a Swissultra serege, amelyben három kiváló magyar sport­embert is üdvözölhettünk: a dunaújvárosi Pötör Zoltánt, a pécsi Mindum Károlyt és a százhalombattai Szabó Zoltánt.

38 kilométer úszás, 1800 kilométer kerékpározás, 422 kilométer futás

Néha üdvös megoldás összekapcsolni a rapid turistalétet a tudósítói munkával, hiszen az ember így ösztönösen is rátalálhat egy, GPS által nem észlelt vendéglátóhelyre. Történt ugyanis, hogy a Hírlap stábja Svájc és Liechtenstein miniállam mesebeli látványt nyújtó közös határán próbálta meglelni a megnyitóünnepségnek helyet adó éttermet. A sokadik körforgóból körforgóba történő kóválygás után végül az egyik vendéglőből előugrott egy derék svájci polgár, majd megmutatta a Swissultra résztvevői számára fenntartott parkolót, majd betessékelt a házba.

A Swissultra 2018 DECA Continuous teljes mezőnye Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

Bent a szervezőcsapat már svájci alapossággal sorolta a betartandó szabályokat és követelményeket, majd az úszás, a kerékpározás és a futás helyszínéül szolgáló pályát járták körbe virtuálisan, szinte valóban méterről méterre az érdekeltek.

Daniel Meier ötletgazda, szervező és egyben versenyző a „Show Down – Take It Easy”, azaz csak szépen, nyugodtan és könnyedén mottóval bocsátotta útra sors- és versenytársait, akikre vélhetően több tíz napos, szinte nonstop erőpróba vár.

A hivatalos megnyitóceremónia legmeghatóbb pillanata volt, amikor a Swissultra 2018 hivatalos kerékpárosmezét egyesével öltötték magukra a sportemberek (2 hölgy és 13 úr) a társak, a szervezők, a kísérőcsapatok és a szurkolók tapsa közepette. A közös fotózás végén a magyar különítmény (Pötör Zoltán, Mindum Károly, Szabó Zoltán) is összehajolt a biztató mosolyokkal készült fényképre, majd jöhetett a gluténraktárakat feltöltő tésztaparti.

 

Eddig tartott a nap nyugalmasabb felvezetése. A délután a rákészüléssel, az előre megírt forgatókönyvek, taktikák átismétlésével, gyakorta újraírásával telt. A DTSE stábjához közben csatlakozott Krausz Magdi is, így már Makai Gáborral és Kovács Ákos Flóriánnal hárman alkotják Pötör Zoltán segítői csapatát. A támogatásra szüksége is lesz a dunaújvárosi ultratriatlonistának, akinek 38 kilométer úszást, 1800 kilométernyi kerékpározást, majd levezetésként 422 kilométer futást kell abszolválnia a következő 10-12 napban – legalábbis az eredeti tervek reményében.

Pötör Zoltán 2016 nyarán már teljesítetté ezt a távot tíz nap alatt, más be- és leosztásban, ugyanis Veresegyházon tíz nap alatt tíz klasszikus Ironman-feladvány végére tett sikeres pontot.

– Az egy más jellegű kihívás volt, hiszen fejben sokkal inkább tudja szakaszolni, beosztani az adott napra szabott feladatot az ember. Itt jóval nehezebb lesz, hiszen az egy-egy versenyszámot egyben kell teljesíteni és ez más mentális és fizikai felkészültséget is kíván. Ezen dolgoztam az elmúlt hónapokban, hogy ez sikerüljön és erősebbnek is érzem magam, mint anno Veresegyházon. Tehát, indulhat a móka – fogalmazott lapunknak szerdán délután Pötör Zoltán, akinek valóban maratoni teljesítményét folyamatosan követhetik majd hasábjainkon.

A 15 fős mezőny szerdán 18 órakor kezdte meg a majd 24 órás úszóversenyét a buchsi szabadtéri uszodában, amely pazar panorámával bír, Svájc, Ausztria és Liechten­stein több mint 2000 méterre nyúló helycsúcsai fogják közre. Daniel Meier szervező és egyben triatlonos sporttárs a következő üzenettel bocsátotta hadba övéit: „Találkozzunk a célban!” Úgy legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában