Beszámoló

2023.10.03. 20:21

Czifra Bettina Lili: Még mindig felfoghatatlan...

Czifra Bettina Lili még mindig nem fogta fel azt, hogy olimpiai kvótát szerzett. A magyar tornász az antwerpeni kvalifikációs világbajnokságról hazatérve az M1 stúdiójában mesélte élményeit. Vele tartott Guczoghy György, a férfi torna szakág vezetője is. Közben kiderült, nagyon nagy valószínűséggel még egy női olimpia kvótát kap Magyarország.

Duol.hu

Az olimpiai kvótát szerzett Czifra Lili is ott lesz a DKSE csapatában

Forrás: MATSZ

A Magyar Torna Szövetség hírlevele szerint a fiatal tehetség szerint ez még mindig az álom kategóriába tartozik. „Sosem gondoltam volna, hogy első világbajnokságomon kvótás leszek. Gyakorlatilag a példaképeimmel voltam egy mezőnyben. Fantasztikus érzés volt ott versenyezni.” - idézték a Dunaújvárosi KSE fiatal tehetségét.

Ezzel kapcsolatban Guczoghy György megjegyezte, egy tornász karrierjében örök életre szóló élménynek számít az első nagy világverseny. „Emlékszem az első felnőtt Európa-bajnokságomra, amikor azok ellen kellett versenyeznem, akiket addig csak tévében láttam” – fűzte hozzá a korábbi olimpiai bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok.

Czifra élménybeszámolójában kitért arra is, hogy ők elsősorban csapatban gondolkodtak. „Az egész szezonunk erről szólt, hogy a csapatkvótáért megyünk Belgiumba, de sajnos Kovács Zsófia sérülése miatt csapatként meggyengültünk.”

Szintén a szövetség arról is tájékoztatott, hogy nagy valószínűséggel még egy magyar női tornász szerezhet olimpiai kvalifikációt az antwerpeni világbajnokságon a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) szabályzata szerint.
A FIG sportmenedzserének és a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) főtitkárának egyeztetésén tisztázásra került, hogy lesz egy harmadik magyar kvóta a nőknél. A szerenként elért eredmények alapján két magyar női tornász is szóba kerülhet – ugráson Bácskay Csenge, felemáskorláton pedig Székely Zója. Altorjai Sándortól megtudtuk, hogy a magyar hölgyek előtt lévő helyezettek az adott szeren „kiestek”, hiszen valamennyiüknek van már olimpiai kvalifikációja. Egy nemzet azonban – ha egyéni versenyzők váltják meg a párizsi repülőjegyet – összesen csak három olimpiai indulási jogot kap. Mivel a Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett összeállítású magyar csapat a 15. helyen végzett a vb selejtezőben, ez egy kvalifikációt jelent az országnak, Czifra Bettina Lili pedig az egyéni összetettben elért eredményével lett kvótás, így a FIG-szabályzata szerint már csak egy magyar női versenyző kaphatja meg az indulási jogot.
A FIG a szerkvótások hivatalos névsorát az október 8-i szerdöntők után hozza nyilvánosságra.

Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára, a magyar csapat vezetője: Nagyon örülünk ennek a hírnek, több egyeztetésen is voltam a nap folyamán, a németekkel is tárgyaltunk, hiszen hasonló helyzetben vannak, de biztosat csak vasárnap fogunk tudni. Most 99 százalékosan mondhatom azt, hogy meg tudtuk szerezni a maximális három női kvótát a világbajnokságon. Ez pedig azt jelenti, hogy Mészáros Krisztoferrel együtt már most bizonyos, hogy legalább négy tornászunk ott lehet Párizsban, ennél többen utoljára 1996-ban, Atlantában szerepeltek. Ráadásul a férfiak a jövő évi Európa-bajnokságon és a Világkupa-sorozatban még akár két kvótát is begyűjthetnek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában