Búvársuli

2023.08.12. 09:00

Farkas Botond Eb-t nyert a Búvársuli képviseletében

Júliusban Gödöllő adott otthont az uszonyosúszó-Európa-bajnokságnak, ahol tizennyolc nemzet 162 versenyzővel vett részt. A magyar csapat tagjaként aranyérmes lett a Búvársuli SE sportolója, Farkas Botond.

Horváth László
Fotó: Búvársuli SE

A rangos versenyen a Magyarországot képviselő sportolók kiemelkedően jól szerepeltek. A magyar csapat tíz arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel az éremtáblázat élén végzett, megelőzve Németországot (7 arany, 8 ezüst) és Ukrajnát (4 arany, 5 ezüst, 12 bronz). 

A dunaújvárosi Búvársuli edzője, Gurisatti Róbert csapatvezetőként kísérte el versenyzőit. 

– Hatalmas siker, hogy a Búvársuli SE felnőtt korosztályos versenyzője, Farkas Botond 400 uszonyos gyorsúszásban a dobogó legfelső fokára állhatott, ezzel Európa-bajnoki aranyérmet vehetett át. Botond fantasztikus hajrában az egyéni csúcsát is megúszta. A dunaújvárosi csapatot képviselte a felnőtt korosztályhoz képest még igen fiatal ifjúsági versenyző, Németh Nóra is, aki 800 méter és 1500 méter felszíni úszásban indult, és ugyan érmet még nem szerzett, de szép eredményekkel, a középmezőnyben végzett – mondta lapunknak. 

A Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, Papp Gábor a hazánkat képviselő sportolók teljesítményéről elmondta, minden várakozást felülmúlt teljesítményük. Generációváltás után vagyunk, és – magyar szempontból – az egyik legsikeresebb Európa-bajnokságot produkáltuk a sportág történetében. Sok versenyzőnk nyert érmet, és örömteli az, hogy az utánpótlásból jövők milyen sikeresen be tudtak épülni a válogatottba. 

A hazai versenyszezon (Búvársuli kupa, BHG kupa, Amphora kupa) zárásaként, szintén júliusban Gyékényesen tartották a tájékozódási búvár­úszók országos bajnokságát. A versenyen a gyermekek és serdülők is felmérhették tudásukat, egy néhány éve bevezetett magyar újításnak köszönhetően, amelynél ők a felszíni úszáshoz hasonló formában, egy deszkával, illetve arra felszerelt tájolóval teljesítik a versenyszámokat. 

Az eredményeket Tábori Erzsébet szülő segítségével gyűjtöttük össze. A Búvársuli tizenöt versenyzőjével vett részt az országos versenyen, és összesen huszonhat érmet nyertek. 

A Búvársuli csapata a gyékényesi országos bajnokságon is kitett magáért
Fotó: Búvársuli SE

A junior lányok között Rendes Linda négy aranyéremmel zárt. Junior II. lány kategóriában Németh Nóra mindhárom medálból szerzett egyet, a gyerekeknél Borbé Csenge egy ezüst-, a serdülőknél Nagy Boróka egy arany-, a junior fiúk között Tamás Dávid egy arany-, két bronz-, Hetyei Imre egy arany-, egy bronzéremmel zárt. A junior II. fiúk osztályában Aszlajov Attila négyszer állhatott a dobogó legfelső fokára, emellett arany, egy-egy második és harmadik helyet szerzett. Csepecz Zsolt mérlege két ezüst-, két bronz­érem, Gurisatti Róbert pedig egy második és két harmadik hellyel fejezte be a küzdelmeket, Szabó Zsombor az 5–9. helyen végzett. A gyerek korcsoportban Aszlajov Alex aranyérmes lett, a serdülőknél Füsi Domonkos hatodik, a felnőtteknél Berekméri István 10–11. lett. Versenyen kívül indult még Gurisatti Rebeka és Staub Csaba. 

A nyári versenysorozat eredményeit összegezve a Búvársuli SE négy ifjúsági versenyzője, Rendes Linda, Tamás Dávid, Hetyei Imre, valamint Aszlajov Attila nyert jogot, hogy indulhasson az augusztus 12–20. között megrendezett tájékozódási búvár­úszó-Európa-bajnokságon, amelyet idén a csehországi Liberecben rendeznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában