Élmezőnyben

2023.03.02. 20:00

Idén az olimpiai kvótáknak a megszerzése a fő céljuk

Hajdu Jonatánék kenu kettőse jó eséllyel száll harcba idén az olimpiai kvótáért, amit a világbajnokságon lehet megszerezni – egyebek között erről is beszélt Hüttner Csaba szövetségi kapitány lapunknak.

Gallai Péter

Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nagyra értékeli a dunaújvárosi szakosztály munkáját, teljesítményét Fotó: LI

A kapitány szokás szerint eljött a DKSE évzáró ünnepségére, mert fontosnak tartja a személyes kapcsolattartást. Szeret ilyen formában kommunikálni a versenyzőkkel és az edzőkkel. Ami pedig a dunaújvárosi szakosztály teljesítményét illeti, a tavalyi év eredményei alapján remekelt, hiszen az ország közel kétszáz klubja közül az összesített pontversenyben az élmezőnyben, a tizenhatodik helyen végzett, amennyiben a masters versenyzőket nem nézzük, akkor pedig tizenkettedikek. Ez fantasztikus teljesítmény egy ekkora vidéki egyesülettől. 

– Egyértelműen – felelte rá Hüttner, majd így folytatta. – A klub mind a négy szakágban tevékenykedik, ebből háromban nemzetközi szinten is eredményes, ami nagy dolog, mert igen erős a mezőny, és a női kenu is egyre bővül. Itt, Dunaújvárosban kiváló munka folyik, ezért ez a tizenkettedik hely nagyon erős teljesítmény. A DKSE a sportág egyik vidéki bástyája, kenuban pedig kiemelkedő – nyilatkozta, megjegyezve, már évtizedekkel ezelőtt is voltak jó versenyzőik, azaz visszamenőleg nagy hagyománya van a kenunak. 

Ami mellé kezdenek a kajakosok is felzárkózni, akár Szellák Szabina révén. A kapitány szerint örömteli, ha a klub nem csak egy lábon áll. Ami a sportág bázisát illeti, már az nagy dolog, ha az egyesületükben megmaradnak a létszámok, nem kell bemutatni, milyen nehéz bevonzani manapság a fiatalokat. 
– Úgy néz ki, ennek ellenére kicsit emelkednek a számaink, egy sikeres olimpia vagy világbajnokság után sokkal többen választják a kajak-kenut, és nagy dolog, ha meg tudjuk tartani őket. Például a DKSE-ben vagy a többi klubban az az erős, hogy családra lelnek a fiatalok, remek helyen vannak, nagyszerű barátságok születnek, és haza sem akarnak menni. Persze ehhez kellenek lelkes vezetők és szülők, ami szintén adott itt – jegyezte meg. 

Persze mindenütt vannak lemorzsolódások, jelesül a decemberi évzárón köszöntek el a nemzetközi eredményekkel is rendelkező kenustól, Kulcsár Dorinától, aki edzőként folytatja Győrben. Hüttner szerint amennyiben valaki a tanulást választja, és nem tudja összekötni a sportolással, akkor ez sajnos így van. Persze felmerül, ilyenkor nem próbálja-e meggyőzni az adott versenyzőt, hogy fontolja meg a döntését. 

– Igen, sokszor volt már ilyen, de az esetek nem nagy százaléka végződik úgy, amint én azt szeretném. Természetesen a fontos versenyzőket igyekszem meggyőzni – tette hozzá. 

Szinte most lett vége az olimpiának, másfél év múlva pedig már itt a következő, idén pedig már jönnek a kvótaszerző megmérettetések. – Nagyon fontos lesz 2023, az összes párizsi kvótának legalább nyolcvan százalékát kiosztják a világbajnokságon. Erre készülünk, ez a legnagyobb cél: annyi kvótát szerezzünk, hogy minden számban el tudjunk indulni az ötkarikás játékokon. 

Mi azt reméljük, a kenu ketteseknél ötszáz méteren Hajdu Jonatán és Fekete Ádám szerzi meg ezt a lehetőséget, s képviselhetik aztán hazánkat Franciaországban. Ők a legnagyobb esélyesek erre, de nyilván mások is harcba fognak szállni. 

– Most nem látok jelen pillanatban olyan párost, amelyik Magyarországon meg tudná szorítani őket. Azonban nekik fejlődniük kell a számukra kifejezetten rossz 2022 után, amikor sérülés, Covid hátráltatta a munkájukat. S már csak azért is, mert a szám is fejlődni fog nemzetközi szinten. Ahhoz, hogy megszerezzék a kvótát, a világbajnokságon az első nyolc között kell végezni, ami reális cél, de azt gondolom, a karosszékbe nem szabad beleülniük. Aki él és mozog a nemzetközi mezőnyben, erre a távra állt át, ezért egyre sűrűbb és nehezebb a mezőny. Mondjuk Jonatánék a hányattatott évükben is mindkét világversenyen ott voltak az első nyolcban. Szóval ettől nem félek, de hogy még előrébb lépjenek az áhított éremre, nagyon sokat kell még dolgozniuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában