A dunaújvárosi birkózópalánták között lehetnek a jövő olimpikonjai

2022.11.23. 17:30

Az ovisbirkózáson néha a szülők is szőnyegre lépnek

A sportolás az egészséges életmód alapja. A rendszeresen végzett testedzés különösen fontos a gyermekek számára, hiszen a növekedésben lévő szervezet, az izmok és a csontozat, de az idegrendszer egészséges fejlődésében is jelentős szerepet tölt be. A Dunaújvárosi Központi Sportegyesület birkózó-szakosztályának Béke városrészi központjába látogattunk el a közelmúltban, ahol nyílt edzést tartottak a legkisebbeknek.

Török Tímea

A Dunaújvárosi Központi Sportegyesület Birkózó Szakosztályának legifjabb birkózói hetente kétszer edzenek két csoportban. Képünkön a „nagyok” csapata látható Fotók: LI

Fotó: LI

Dunaújváros - A szülők végre betekintést nyerhettek szemük fényének sporttudományába. Maguk is a birkózószőnyegre léphettek, persze szigorúan nézőként. Magyarországon a birkózás mindig nagy népszerűségnek örvendett, és nem csak népszerű, de rendkívül eredményes is, a magyar birkózók – köztük a dunaújvárosiak is – mindig a sportág élvonalához tartoztak. 

Asztalos Bálint szerint a gyerekek boldogsága a legfontosabb
Fotós: LI

Az Asztalos Bálint edző által vezetett foglalkozások nagyon népszerűek az óvodás gyermekek körében. Hamar megtalálja a közös nevezőt a birkózópalántákkal. Az edző maga is négyévesen kezdett birkózni, mint kis tanítványai. A nagypapája szomszédja, Komóczi Gábor invitálta ikertestvérével együtt a szőnyegre. Az örökmozgó ikerfiúk kis kihagyás után, 1995-től intenzív edzésbe kezdtek. A jelenlegi sportvezetők közül Mátyás Gábor és Tombor István is nevelőedzői voltak. Bálint 15 évig versenyszerűen sportolt. Korosztályos bajnok, diákolimpiai bajnok, és sokszoros diákolimpiai dobogós helyezései bizonyítják tehetségét. A felfele ívelő sportkarriernek 2018-ban keresztszalag-szakadás vetett véget. De nem távolodott el a birkózástól, edző és bíró lett. Elsőként 2010-től volt edző, ekkor főállásban, majd 2018-től kifejezetten az – akkoriban óvodás gyermeke miatt – ovis csoportoknak tart edzéseket. Hetente kétszer, két csoportban, összesen harminchárom kisgyereket tanít a birkózás szeretetére, közben állandó éjszakás műszakban dolgozik főállásában. Az idei veterán világbajnokságon a bírói karban képviselte hazánkat. Edzői hitvallása szerint az a legfontosabb, hogy a gyerekeket boldognak lássa. 

A szülők betekintést nyerhettek szemük fénye sporttudományába
Fotós: LI

Az edzések után a kipirosodott arcú, csillogó szemű gyermeket elnézve nem kérdés az ovisbirkózás létjogosultsága. A nyílt edzésen azonban a szülők is részesei lehettek a nagyszerű hangulatnak, amelyben a gyerekek játékos formában sajátíthatják el a sportág alapjait. Nem utolsósorban pedig, gyakorló anyukaként megerősíthetem, milyen fontos, hogy a gyerek jól le legyen mozgatva, ha nem akarjuk, hogy a feje tetejére álljon a ház. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában