Torna

2021.11.21. 14:54

Három nap, három DKSE-arany a mesterfokúak bajnokságán

Újabb remek teljesítményt nyújtottak a DKSE tornászai. Trenka János tanítványai Győrben, a tornászok MATSZ-Prolan mesterfokú bajnokságán remekeltek péntektől vasárnapig. A szuper csapatbajnokságot megnyerték, az egyéni összetettben Czifra Lili bronz­érmet szerzett. A verseny zárónapján pedig két szeren is dunaújvárosi tornász lett a legjobb.

Morva Dávid

Mayer Gréta

Fotó: MATSZ/Freschli József

Csapatbajnoki, egyéni összetett és szerenkénti megmérettetés is várt a női mezőny tagjaira a péntektől vasárnapig tartó viadalon. A Győri Olimpiai Sportparkban megrendezett idei utolsó tornaverseny a szuper csapatbajnokság zárófordulójával kezdődött pénteken.

A csb különlegessége, hogy a versenykiírás értelmében klubonként legalább egy felnőtt versenyzőnek szerepelnie kellett, egyébként a serdülőkig bárki alkothatta az ötfős együttest, ahol szerenként mindig a legjobb három eredményét vették alapul, de ebben minimum egy felnőtt tornász mindig benne volt.

A Dunaújvárosi Központi SE egyébként jó előjelekkel várta a megmérettetés második fordulóját, hiszen címvédőként vágtak neki az idei kiírásnak, ráadásul az első – tavaszi – fordulóban a tornasportban jelentős, hétpontos előnnyel futottak neki a második etapnak. Kovácsék legnagyobb kihívója a fővárosi Postás SE volt, ahol a válogatott több tagja is versenyez. A dunaújvárosiak jó teljesítményt nyújtottak, bár Győrben másodikként zártak (149,00 ponttal) a Bácskay Csenge, Yana Fedorova, Székely Zója, Péter Sára, Peresztegi Nóra alkotta Postás SE B mögött (151,400). Az első etapon megszerzett előny azonban elegendőnek bizonyult, így a Czifra Lili, Makai Lilla, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Kovács Zsófia összeállítású DKSE megvédte 2020-ban megszerzett bajnoki címét.

– Nagyon jó verseny volt, élveztem, hogy korban alattam és fölöttem is voltak tornászok a versenykiírás sajátosságainak köszönhetően. Nem nagyon figyeltem a többiekre így verseny közben, de a megszerzett pontok alapján azt mondhatom, jól teljesítettek, hiszen megnyertük csb-t – értékelt Makai Lilla, aki sérülése miatt mindössze egy szeren indult, azonban ezzel is aranyéremhez segítette csapatát.

A szuper csapatbajnokságot a Czifra Lili, Mayer Gréta, Makai Lilla, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill alkotta DKSE nyerte
Fotók: MATSZ/Freschli J.

A női szuper csapatbajnokság egyben kvalifikáció volt a szerenkénti döntőkre, továbbá az összetett fináléra, ahova a legjobb 12 sportoló kerülhetett be, amit szombaton rendeztek meg. Itt is volt dunaújvárosi érdekeltség Czifra Lili révén, aki fiatal kora ellenére bekerült a legjobbak közé. Ha pedig ott volt, érmet szerzett: 48,100 pontjával a dobogó legalsó fokára ért oda a fiatal tornász.

Mayer Gréta gerendán lett a legjobb a szerenkénti fináléban

A háromnapos viadal vasárnap délelőtt a hölgyek szempontjából a szerenkénti finálékkal zárult. Itt is volt kiért szorítani, hiszen a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia – aki csak egy szeren, fele­más korláton indult – mellett Makovits Mirtill gerendán, Mayer Gréta talajon és gerendán, Czifra Lili és Makai Lilla szintén felemás korláton volt érdekelt. A dunaújvárosiak remekeltek, és két szeren is aranyérmet szereztek: Kovács Zsófia felemás korláton, Mayer Gréta ifistaként a felnőttek között gerendán nyert. Az Európa-bajnok imponáló magabiztossággal utasította maga mögé a teljes női mezőnyt.

Kovács Zsófia mögött (14,150) az Eb-ezüst­érmes Székely Zója (12,550) és Makai Lilla (12,150) végzett. Mayernek jóval nehezebb dolga volt, kiélezett csatában, mindössze másfél tizeddel múlta felül a hagyományosan legnehezebb női szerként számon tartott gerendán a kétszeres olimpikon Böczögő Dorinát.

Kovács Zsófia felemás korláton imponáló fölénnyel győzött

– A vb után már kicsit biztonsági játékot játszottam. Egy szeren indultam ezen a viadalon, illetve a csapateredmény miatt ugrottam egyet. Örülök a pontszámomnak felemás korláton és az aranyéremnek is – értékelt Kovács Zsófia mesterfokú címe megszerzését követően.

– Jó, hogy végre ismét volt verseny. Nagyon jó élmény, hogy felnőttekkel mérhettem össze a tudásomat, és hogy így is sikerült győznöm itt Győrben. Ide mindig nagy örömmel jövök – lelkendezett Mayer, aki Kováccsal karöltve a hétvége legeredményesebb dunaújvárosi tornásza lett. A DKSE sportolói közül még Makai Lilla szerzett bronzérmet felemás korláton.

Nem csoda, hogy Trenka János elégedett volt a látottakkal: – Nagyon jól dolgoztak a lányok, hibák persze voltak, de egy ilyen eredménysor után helytelen lenne ezeket kiemelni, most majd egy kis pihenő következik a lányoknak, utána pedig indul a felkészülés a következő évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában