A határ mellől jöttek vendégségbe

2024.05.01. 07:00

Csepregiek időutazása Dunaújvárosban

A csepregi Farkas Sándor Hagyományőrző Egylet tizenhat tagja vendégségbe látogatott el a hétvégén a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülethez.

Fekete Györgyi

- Hol van Csepreg?

-Az Alpok alja szélén, a határ mellett van, Kőszegtől 20 kilométerre. Egy háromezer fős kis település, egy bortermelő vidék közepén.

- Akkor nem kis út volt Dunaújvárosba jönni?

- Így van, mivel nincs közel, ezért két napra jöttünk a városukba az egyesületünkkel.

Dunaújváros emlékeiről szóló könyveket kaptak ajándéka Haizer Ákosék

Beszélgetőtársam Haizer Ákos, a csepregi Farkas Sándor Hagyományőrző Egylet vezetője, akik vendégségbe látogattak el a hétvégén a Dunaújváros Alapítóinak Egyesülethez. A  több mint három évtizede alakult egyesület fontosnak tartja, hogy minél többen, minél többet megtudjanak településük múltjáról.  Ezért is örültek annak, amikor Kóbor Etelka a városalapítók egyesületének elnöke, aki csepregi születésű, felvette velük a kapcsolatot.

Névadójuk, Farkas Sándor csepregi pap volt az 1800 évek végén, s ő írta meg Csepreg történetét, névválasztásukkal előtte tisztelegnek.

Először a dunaújvárosiakat látták vendégül bükfürdői kirándulásuk során, de csak most két év múlva tudták megszervezni, hogy viszonozzák a dunaújvárosi látogatást.

- Bízunk benne, hogy ez a kapcsolat nem szűnik meg, bár nem kicsi a távolság, de úgy döntöttünk, hogy együttműködési megállapodást írunk alá a dunaújvárosiakkal arról, hogyan és miként fogjuk folytatni.

- Már részt vettek egy városnéző sétán. Hogy tetszik a város?

- Mintha egy időutazáson vettünk volna részt.  Amit láttunk eddig,  az minden az ötvenes években épült. Legjobban az tetszik, hogy a város elrendezése szellős, sok zöld növényzet van.

Közös rendezvényen beszélgettek, találkoztak a két egyesület tagjai szombat este az MMK-ban. Ahogy a zenére percek alatt együtt mulatozó közösségeket néztük, nagy valószínűséggel ennek a kapcsolatnak lesz folytatása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában