Gurisatti Gyula

2021.09.01. 07:00

Pozitívan várja a folytatást

A dunaújvárosi paralimpikon, Gurisatti Gyula kedden megkezdte szereplését a tokiói játékokon, elsőként a 10 méteres légpisztoly alapversenyében volt érdekelt, ahol végül nem jutott be a fináléba. A folytatásban csütörtökön lesz ismét jelenése, akkor a 25 méteres sportpisztolyban.

Gallai Péter

Tokió, 2021. augusztus 31. Gurisatti Gyula a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpiai játékok 10 méteres légpisztoly versenyszáma alapversenyében az Asaka Lõtéren 2021. augusztus 31-én. Gurisatti Gyula (P1) 542 körrel 24. lett az alapversenyben, így nem jutott be a döntõbe. MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

A XVI. Paralimpiai Játékok második felében megkezdték szereplésüket a parasportlövők is, köztük a magyar küldöttség negyedik versenyén szereplő korelnöke, Gurisatti Gyula is. Sőt, az egész sportlövő mezőnyben is ő a korelnök a maga ötvenöt évével.

Azaz, ennek tükrében már – hogy stílszerűek legyünk –, az sem kis fegyvertény, hogy ismételten kivívta az indulás jogát az egykori uszonyos- és búvárúszó, aki tájékozódási búvárúszásban világ- és Európa-bajnok lett. 1999-ben egy búvárpalack felrobbanása miatt mindkét lábát elveszítette térd alatt.

Keddi bemutatkozása végül nem a legjobban sikerült, ugyanis 542 körrel 24. lett az alapversenyben, így nem jutott be a döntőbe a 27 fős mezőnyben.

Szereplését természetesen családja is nyomon követte hajnalban, ezúttal nem a szokott módon, közösen, hanem mindenki másutt. Gréta lánya, aki a női vízilabda-válogatottal bronzérmes lett Tokióban, azt mondta, mivel magyar idő szerint hajnal ötkor kezdődött a verseny, így más volt az izgatottsági faktor, hiszen igencsak álmos még olyankor az ember.

Az első számában valahogy nem állt össze a mozgása, többször is célra kellett emelnie

– Amit apa lőtt, nem is a helyezése, arra mondható, nem olyan jó eredmény. Beszéltem vele a szereplése után, azt mondta, valahogy nem állt össze a mozgása, többször volt, hogy hétszer is ráemelt a célra, mert úgy érezte, remeg a keze, és csak akkor húzta meg a ravaszt. Ez nyilván egész sok energiát kivett belőle és lassabban is fejezte be a versenyt, ezért pihenni sem tudott kiállni. Azért ő is tudja magáról, ennyi idősen teljesen más itt lenni, mint korábban és nyilván sok fiatallal kell felvenni a küzdelmet. Azért a szervezetét jobban megterheli az átállás meg a klíma is, hiszen iszonyat páratartalom van Japánban. Biztosan izgatott is volt, mesélte, későn tudott elaludni, ami talán szintén ezt mutatta, de mégiscsak a paralimpián van, ki ne lenne az – mondta lapunknak.

Gréta hangsúlyozta, a rajt ugyan most így sikerült, de van még két versenyszám, igazi Gurisatti, nem adja fel.

– Biztos vagyok benne, többet várt magától, de tisztában van a korlátaival. Alapjáraton is ez az a szám, ami az utóbbi években legkevésbé ment neki, a másik kettőben jobban teljesített. Ebből nem szűrnék le semmit, abszolút vidám volt, élvezi, hogy ott lehet, nem hiszen, hogy megtörte volna, nagy küzdő és harcos, pozitívan várja a csütörtöki folytatást – tette hozzá a DUE–Maarsk Graphics kiváló játékosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában