vízilabda

2021.08.02. 21:30

A holland küldetést kell teljesíteni ma az érmes álmokért

Sokat emlegetett közhely, de igaz: az éremben reménykedő csapatok számára a vízilabdatorna igazából a negyeddöntőknél kezdődik. Ausztrália–Hollandia 15–12. A ma délelőtti magyar–holland-mérkőzés pedig élet-halál párharc lesz a javából: a győztes mindent visz...

Szabó Szabolcs

Tokió, 2021. augusztus 1. Magyari Alda kapus a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi vízilabdatornájának negyedik fordulójában játszott Magyarország - Kína mérkõzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 1-jén. MTI/Illyés Tibor

A többi között erről is beszélt az mvlsz.hunak adott helyszíni miniinterjújában a Kína elleni vesztes csoporttalálkozó után Gurisatti Gréta: „Mi azért jöttünk, hogy a következő három mecscsen nyerjünk. Ha ez így lesz, akkor senkit sem fog érdekelni, mi volt Kína vagy azelőtt, Amerika ellen a csoportban. Ez a szép a sportban: az adott napon van, ami van, másnap meg már új feladatok várnak ránk. Biztos vagyok benne, hogy kellőképpen fel fogunk készülni.”

Magyari Aldától is extra teljesítményt várnak Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Biztos vagyok benne, hogy koncentráltan ugranak medencébe ma délelőtt (11.20 – magyar idő szerint) a lányok. Gyakorlatilag több mint egy éve célzottan erre a negyeddöntőre készülnek. Bíró Attila a két olimpia között véleményem szerint jól hajtotta végre a fiatalítást, sikerült olyan karakteres játékosokat beépítenie a válogatottba, akik egyegy éles szituációban vezéregyéniségként léphetnek elő. Ne legyenek kétségeink, a hollandok elleni negyeddöntőben a fegyelmezett és összehangolt csapatmunka mellett a váratlan egyéni villanásokra is szükség lesz – fogalmazott lapunknak Uitz Csaba, aki több mint két évtizede dolgozik edzőként a dunaújvárosi vízilabdában.

– A járványhelyzet miatti halasztással ez a csapat nyert plusz egy évet, és láthatóan masszívabb, felkészültebb lett. Hollandia évtizedek óta van a nemzetközi élmezőnyben, kitűnő játékosokkal rendelkeznek. Az eddigi olimpiai találkozóikat nézve talán kapusposzton lehetnek sebezhetőek, tehát fontos, hogy már az első másodperctől hatékony támadójátékot mutasson a válogatott. Ami a dunaújvárosi pólósok eddigi teljesítményét illeti, Gardának, Szilágyinak, és mint Kína ellen láthattuk, Gurisattinak is voltak jó meccsei, Magyari pedig rendre támaszt a kapuban a nemzeti csapatnak. Ha Bíró Attila együttese kijátssza magából azt, ami benne van, akkor meglehet a hőn áhított továbbjutás.

A legjobb négy között pedig már valóban bármi megtörténhet. Az elmúlt négy olimpián négyszer maradtunk le az éremről, jó lenne végre már a dobogón látni a lányokat. Nagyon megérdemelnék (!) – tette hozzá a szakember. A női vízilabdatornán az A csoportban három gárda is hat pontot szerzett (Spanyolország, Ausztrália, Hollandia). Az egymás elleni eredmények összevetése után Hollandia a harmadik helyen lépett tovább. A hollandok eddigi eredményei: Hollandia – Spanyolország 14–13, Ausztrália – Hollandia 15–12, Hollandia – Dél-afrikai Köztársaság 33–1, Hollandia – Kanada 16–12.

Piros, fehér, zöld – kontra narancs

A 2020-as Budapesti Európa-bajnokság bronzcsatáját Magyarország nyerte 10–8-ra. Az idén januári trieszti olimpiai selejtező tornájának fi náléjában a mieink diadalmaskodtak 13–11-re. Olimpián legutóbb Pekingben találkoztunk a narancsosokkal, igaz, akkor kétszer is. A csoportmeccsen 11– 9-re győzött, az elődöntőben pedig 8–7-re kikapott Godova Gábor válogatottja. Hollandia végül olimpiai bajnok lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában