európa-bajnokság

2021.06.21. 23:43

Életre szóló élmény volt, a labdarúgás összetart

Semmi túlzás nincs abban, hogy futball-lázban ég az egész ország. A magyar ­válogatott nagyon nehéz csoportba került az Európa-bajnokságon. Ellenfelünk a címvédő Portugália, a világbajnok Franciaország és az a Németország, amelyről Gary Lineker, az angolok korábbi világklasszisa csak annyit mondott: a labdarúgás az a sportág, amit kétszer tizenegy játékos játszik, és mindig a németek nyernek.

Agárdy Csaba

A magyar válogatott eddig nem okozott csalódást. Igaz, a portugáloktól 3–0-ra kikapott, de úgy, hogy a 84. percben még 0–0 volt az állás. Ekkor jött egy peches gól, majd egy tizenegyes, ami megpecsételte Marco Rossi együttesének a sorsát.

Szombaton a franciák ellen végig védekezésre kényszerült csapatunk, de nagy szívvel döntetlenre hozta a mérkőzést. Azt a találkozót, amelyen Gebei Péter, a Dunaferr SE egykori válogatott jégkorongozója, majd a világ egyik legjobb játékvezetője is ott volt fiaival, Bencével és Gergellyel a Puskás Arénában. A családfővel beszélgettünk a mérkőzés élményeiről.

Gebei Péter (balról) és a két fi ú, Bence és Gergely a Puskás Arénában. Mindenki hazafi volt a franciák ellen

– Mind a hárman nagyon élveztük az összecsapást. Az MLSZ-től kapott jegyekkel voltunk a mérkőzésen. Életre szóló élményben volt részünk. Tökéletes volt a szervezés, közel hatvanezer ember mindegyike egymás barátja volt. Sok nagy sporteseményen voltam már, a többi között vízilabda- és úszó-világbajnokságon, sőt, elit jégkorong-vb-n játékvezetőként is közreműködhettem, de ekkora élményben még nem volt részem. Ezúttal is bebizonyosodott, a labdarúgás az labdarúgás, semmi más nem tudja az embereket megmozgatni, összetartani úgy, mint a futball. Ezen a meccsen mindenki hazafi volt. Az, hogy magyar gólnak is örülhettünk, az még feledhetetlenebbé tette a szombati délutánt. Hatvanezer ember őrjöngött, és ölelgette egymást.

– Vezettünk, de a franciák nagyon nyomtak a meccs egésze alatt, a helyszínen milyennek látta a magyar válogatott teljesítményét?

– Az egyértelmű volt, hogy a franciák jobbak, mint a mieink, de a csapat olyan fegyelmezetten játszott, hogy megérdemelte a döntetlent. A franciák nem nagyon tudtak mit kezdeni a szívós védekezésünkkel. Ami még fontos, nem voltak sztárjaink, akik esetleg a klubjukban sztároknak számítanak, itt ugyanolyan munkások voltak, mint akárki. Ezért is szurkol egy ország a fiúkért, akik ezt megérdemlik. Szerintem a németek ellen nem vagyunk esélytelenek, ha nyerünk ellenük, akkor még ebből a bivalyerős csoportból is továbbjuthatunk.

– Az UEFA vizsgálatot folytat a magyar szurkolók viselkedése, állítólagos rasszista viselkedésük miatt. Ön ott volt a lelátón: tényleg volt huhogás, amikor a franciák valamelyik színes bőrű játékosához került a labda?

– Nem volt ilyen, hallottam volna. Nem tudom, honnan érkezett a feljelentés az ­UEFA-hoz, de nem csodálkoznék, ha Magyarországról. Az tény, a francia himnuszt nem tapsolta meg senki, de ezen ne csodálkozzunk Trianon miatt.

Négyen kihagyták az edzést, Müller nem játszik ellenünk

A Német Labdarúgó Szövetség tájékoztatása szerint Mats Hummels, Thomas Müller, Ilkay Gündogan és Lukas Klostermann sem vett részt a válogatott hétfő délelőtti edzésén. A kvartett tagjai közül Hummels térdsérüléssel küzd, Gündogannak a vádlijával akadt gondja, Klostermann pedig korábban szenvedett comb­izomsérülést, amely miatt még legalább egy hétig nem számíthat rá Joachim Löw szövetségi kapitány – a többiek esetében egyelőre nem lehet tudni, hogy pályára léphetnek-e a Magyarország elleni csoportmérkőzésen. Az viszont a Sport Bild szerint eldőlt, Müller kihagyja a szerdai mérkőzést: a Bayern München támadójának nincs rendben a térde, és kétséges, hogy a nyolcaddöntőre felépül-e. A csoportkör utolsó, harmadik fordulója mindkét válogatott számára sorsdöntő lesz, a németeknek jelenleg három, a magyaroknak egy pontjuk van a Münchenben szerdán 21 órakor kezdődő találkozó előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában