jégkorong

2021.06.20. 21:05

„A fejlődés érdekében több jégidőre lenne szükségünk”

Régi adósságunkat törlesztjük a következő hasábokon. A dunaújvárosi női jégkorongcsapat, az Angels NJSE a negyeddöntőben, a Hatvan FC ellen búcsúzott az U25-ös bajnokságtól. Az egyesület Worm Angels néven a férfi ob II-es pontvadászatban először indított csapatot, amely ezüstéremmel zárt. Kováts Andrással, az Angels SE elnökével az elmúlt szezonról és a közeljövő terveiről beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

dunaújváros – A hölgyek bajnoki idényének értékelését érdemes két részletre bontani. A 2020/2021-es szezonra alakult át a női U25-ös jégkorongbajnokság, ahol egy A és B csoportot alakítottak ki. E lebonyolítást részben az új belépő csapatok magas száma indokolta. Az alapszakaszban beigazolódott a papírforma: azaz, az új csapatokkal szemben sikerült érvényesíteni a rutinunkat. A felsőházi középszakaszban és a rájátszásban már jóval nehezebb dolgunk volt, hiszen a bajnokság során a riválisok sokat léptek előre, fejlődtek. Előzetesen kicsit jobb eredményre számítottam, abban bíztam, hogy a DVTK Jegesmedvék és a Hatvan előtt végzünk. A miskolciak az idény közben, kihasználva a szabályok adta lehetőségeket jól erősítettek, a hatvaniak pedig heti hat-hét jeges edzéssel tudtak készülni, a mi heti két-három alkalmunkhoz képest. Nem az edzőben és nem a lányokban keresem a hibát, mert tisztességesen dolgoztak. Le kell vonni a tanulságokat és e tapasztalatokat beépítve kell folytatni a munkát – adott gyors értékelést a hölgyek teljesítményéről Kováts András, az Angels SE elnöke, aki a magyar női hoki utóbbi években tapasztalt látványos fejlődéséről is beszélt:

– Öt-hat éve még többnyire nem volt jellemző, hogy sok fiatal lány játszik a fiú utánpótlás-bajnokságokban. Ma, főként a kisebb egyesületeknél rendre az tapasztalható, hogy az U8 és az U10-es korosztályokban egyre több lány ismerkedik meg a hoki alapjaival. Van tehát egyre bővülő bázis, a jégkorongszövetség pedig olyan versenyrendszereket indít el, ahol a sportolók folyamatos játéklehetőséget kaphatnak. Mi is arra törekszünk, hogy évente négy-öt fiatalt beépítsünk a felnőttcsapatba. Az utóbbi években látványosan lépett előre a magyar női jégkorong, ennek egyik örömteli példája, hogy a válogatott feljutott a világbajnoki A csoportba.

Kováts András: A férfi ob II bár amatőr bajnokság, korántsem egy hobbiliga
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A hölgyeknél milyen változásokat tervez az egyesület?

– Az építkezés, fejlődésünk szempontjából fontos lenne a fiú utánpótlás megfelelő korosztályában megtalálni a lányoknak a plusz edzéslehetőséget. Több jégidőt szeretnénk biztosítani a csapat számára. Létszámba most már ott tartunk, hogy akár két csapatot is tudnánk nevezni a bajnokságba, ám minőségben még nem vagyunk ott. Visszatérve a szezon értékelésére: nem mi lettünk gyengébbek, hanem a riválisok léptek előre, főként az egységes csapatjáték terén. A szakmai részről nem tervezünk változást, továbbra is Németh Péter és Győri Tamás irányítják majd a lányok felkészülését.

– A 2020/2021-es szezonban, az ob II-ben felnőtt férficsapatot indított az egyesület Worm Angels néven.

– Tavaly nyáron felmerült az igény, hogy több korábbi kiváló dunaújvárosi vagy a városhoz kötődő jégkorongozó szeretne szervezett keretek közt, bajnokságban játszani. A végül kialakult keret alapja egy masszív baráti kör. Már az elején megpróbáltunk egy olyan feltételrendszert kialakítani, ami mindenki számára átlátható és tervezhető. Szerettünk volna élvezetes, közönségszórakoztató hokit játszani, és támogatókat, szurkolókat gyűjteni e kezdeményezéshez. Bár a srácok megítélésem szerint jól hokiztak, a pandémia miatt nem tudtuk hitelesen lemérni, hogy miként fogadták a csapatot a dunaújvárosi szurkolók. Egy Youtube-videó nézettségéből azért komolyabb következtetést nem lehet levonni, de több olyan találkozónk is volt, amely megközelítette egy-egy Erste Liga-találkozó nézettségét. Bár az ob II hivatalosan amatőr liga, azért nem egy hobbikategória. Ez a tempón, a lövések minőségén is tetten érhető, de például a fizikai kontaktusok során sem kímélik egymást a játékosok. A KMH elleni második találkozóján Szepessy Mátét egy szabálytalan ütközés után kórházba kellett szállítani, az elkövető kétmeccses eltiltást kapott. Az ob II-es meccsek többségének színvonala is azt mutatja, hogy a felnőtt férfijégkorongban hiányzik egy profi vagy félprofi másodosztály, egy kvázi Erste Liga 2. A juniorbajnokságból évről évre érkeznek fiatalok, akik rögtön még nem tudnak stabil csapattaggá válni egy-egy Erste Liga-klubnál, ám egy amatőr szintnél jóval komolyabban hokiznak.

–Hogyan tovább Worm Angels?

– A férfi ob II-es bajnokság az idei évtől kikerült a TAO támogatási körből. Nevezünk a bajnokságba, és azon dolgozunk, hogy anyagilag is megteremtsük a biztos alapokat a következő szezonhoz.

A hölgyeknél a Hatvan, a férfiaknál a KMH örülhetett

A Győri Tamás és Németh Péter vezette Angels NJSE a női U25 B jégkoronbajnokság alapszakaszában nyolc mérkőzésen 16 pontot szerezve a második helyen zárt. A felsőházi középszakaszban mindhárom mérkőzését elveszítette az együttes – a KMH-val, a KSI-vel, a DVTK-val – szemben. A negyeddöntőben pedig az alsóházból érkező FC Hatvan bizonyult a jobbnak. A hevesiek Dunaújvárosban és hazai jégen is győzni tudtak. A pontvadászatot végül a hatvaniak nyerték, akik két sikerrel, kapott góllal abszolválták a finálét a DVTK jegesmedvékkel szemben. A 3. helyen a KMH Budapest, a 4. helyen pedig a KSI végzett. A férfi ob II-es bajnokságban öt csapat nevezett, ám később a székesfehérvári Hevület visszalépett. A Worm Angels három győzelemmel és három vereséggel a harmadik helyen zárta a középszakaszt. Az elődöntőben, szoros csatában a MAC Ikonok gárdáját búcsúztatták. Majd a döntőben a KMH-nak jött ki jobban a lépés, így a Worm ezüstéremmel zárt.

 

Ezek is érdekelhetik