Kovács Zsófia és Makovits Mirtill elsőségei az ob-ről

2020.11.01. 20:30

Remekeltek a Dunaferr tornászai az OB-n – frissítve

A felnőtt női tornászok országos bajnokságán egyéni összetettben második lett, a szerenkénti döntőben két aranyérmet szerzett a Dunaferr SE tornásza, Kovács Zsófia. Itt klubtársa, Makovits Mirtill győzött fele­más korláton. Az ifi korosztályban egyéni összetettben a dunaújvárosi Mayer Gréta, az ifjúsági csapatversenyben pedig a Dunaferr SE együttese diadalmaskodott.

Morva Dávid

Fotó: Freschli Jozsef

A pénteken és szombaton a Központi Tornacsarnokban rendezett országos bajnokságot a pandémia miatt szigorú biztonsági intézkedések mellett, zárt kapuk mögött rendezték. Az első napon az egyéni összetett versenyeket tartották, ezek selejtezők is voltak a szombati finálékra.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány előzetesen arról számolt be, hogy a férfiakkal ellentétben a hölgyeknél az ob nem válogatóverseny az év végi Európa-bajnokságra, arra azonban kíváncsi volt, milyen formában vannak tornászai a hosszú kihagyást követően.

A felnőttek mezőnyében végletekig kiélezett volt a verseny, bár az első két szer után úgy tűnt, a dunaújvárosi Eb-ezüstérmes Kovács Zsófia végez az első helyen, de az utolsó két szeren, gerendán és talajon több hibát is elkövetett Trenka János tanítványa. Székely Zója (Postás SE) viszont kiváló gyakorlatokat mutatott be, így megszerezte első összetett országos bajnoki címét a felnőttmezőnyben (50,700) Kovács Zsófia előtt (50,100), a harmadik pedig Szujó Hanna (TC Békéscsaba 49,600) lett.

Kovács Zsófi a a szerenkénti döntők során a gerendára már megnyugodott és magabiztosan győzött itt Fotó: MATSZ/Freschli József

Draskóczy Imre elmondta, nagyon elégedett volt Székely teljesítményével, aki szépen, kiegyensúlyozottan szerepelt, és reménykedik abban, hogy a szombati finálékban, illetve a következő versenyeken Kovács Zsófia és Makra Noémi jobb formában lesznek.

Az ifiknél a csapatbajnokságban négy fő alkotott egy gárdát, és a két legjobb eredmény számított az összesítésben, Czifra Bettina, Mayer Gréta szereplése (edzőik Trenka János és Badics Réka), így végül a Dunaferr SE együttese végzett az első helyen (95,700), az ezüstérmet a KSI (93,600), a bronzot pedig a Delfin SI SE (87,600) szerezte meg.

Mayer Grétáé lett a Kanyó-kupa

Az ifiknél a dunaferres Mayer Gréta végig magabiztosan tornázott egyéni összetettben, jutalma az első hely mellett (50 900) a legjobb ifjúságinak járó Kanyó-kupa lett, amelyet az egykori kiváló sportolóról, Kanyó Éváról neveztek el. A KSI és a magyar válogatott fiatalon, váratlanul elhunyt tornásznője különleges szépségével, hajlékonyságával, bájával kiemelkedő jelensége volt a hazai és a nemzetközi tornászvilágnak, és számos rendkívüli eredménnyel büszkélkedhetett. A díjat szokás szerint az ismert televíziós személyiség, a Magyar Torna Szövetség egykori elnöke, Kanyó Éva férje, Rózsa György adta át.

A szombati szerenkénti döntőkben a nők ugrással kezdtek, ahol Kovács Zsófia (13,200) diadalmaskodott, mögötte a Postás SE két kiválósága, Bácskay Csenge (13,250) és Székely Zója (12,850) zárt. A felemás korláton szintén egy dunaújvárosi tornász, az elsőéves felnőtt Makovits Mirtill (12,700) nyakába került az aranyérem. Az ezüstöt Székely Zója (12,600), míg a bronzot Kovács Zsófia (12,400) szerezte meg. Az olimpikon tornász, aki a hét vége legeredményesebb női versenyzője lett, gerendán javított, 13,300 ponttal utasította maga mögé Szujó Hannát (12,500) és Böczögő Dorinát (12,100).

Az ifjúságiaknál a két nap összesített eredményeit figyelembe véve Mayer Gréta és Bogyó Anna lett a legeredményesebb. A szerenkénti döntőkben Bogyó Anna két első helyet szerzett, ugráson és talajon, Mayer Gréta pedig gerendán, Horváth Emma pedig felemás korláton diadalmaskodott.

Kovács Zsófia rövid értékelése: – A péntekhez képest szombatra sikerült javítanom, ez mindenképpen pozitív történés. Az ugrásban megszerzett aranyérem a biztosan kivitelezett gyakorlataimnak köszönhető. Mivel nekem ez volt az idei első versenyem, kicsit izgultam emiatt, de aztán sikerült felülkerekednem, a harmadik szerre, a gerendára teljesen megnyugodtam, ennek is köszönhető győzelmem.

Makovits Mirtill: – A selejtezőben nyújtott teljesítményemmel nem vagyok teljesen elégedett, de azokat a hibákat, amiket ott elkövettem, a döntőkre sikerült kijavítanom. Nagyon boldog vagyok, hogy felemás korláton diadalmaskodni tudtam ebben az erős mezőnyben, ez önbizalmat ad majd a folytatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában