versenysport és szabadidős tevékenység

2020.11.26. 20:00

Padbol, ami minden érdeklődőt meghódított Magyarországon is

Ebben a játékrendszerben ugyan még csak tizenkét éve járatják a labdát, de már Magyarországon is kialakult a bázisa. A kezdettől átütő sikerei nyomán a benne részt vevők országos hálózattá alakulhatnak. A dunaújvárosi Horváth Attilával, a játék egyik hazai „apostolával”, a Patbol Hungary licenc társtulajdonosával beszélgettünk.

Balogh Tamás

– Hogyan kezdődött?

– A felfedezés Szondi László dicsősége, aki a futballista-sérüléséből lábadozva a Youtube-videók között talált rá erre a mozgásformára. (A pontos részleteit és szabályait keretes írásunkban olvashatják – a szerk.) Elhozta nekünk, bemutatta, és körülbelül tíz–tizenöt másodperces kemény hezitálás után mi is rábólintottunk. Belevágtunk. Ezek után a padbol kizárólagos hazai licenc tulajdonosa a PD BOL Management Kft. lett, amelyet Bócz Tamással és Szondi Lászlóval hívtunk életre.

A cég tulajdonosai, Bócz Tamás (b), Horváth Attila ügyvezető igazgató és Szondi László
Fotó: Balogh Tamás

– Ebben a játékban hol találta meg a csodát?

– Már a külsőségeivel, a pálya kialakításával és a praktikusságával is megfogott. Az is megragadott, amikor az első mérkőzést élőben láthattam. Ahogy a labda minden, nem is várt irányból pattog. Azonnal rá kell menjek, és továbbítanom kell a társamnak, akinek át kell juttatni a másik páros oldalára, és ők hasonlóképpen, villámgyorsan és pontosan kell, hogy dolgozzanak… Elképesztő technikai elemeket lehet benne alkalmazni, és az elsajátításukhoz szinte önkéntelenül is hihetetlen jó fejlődési lehetőséget kapunk a meccsek során. Nagyon pörgős és vidám játék, amiben lábbal, fejjel, vállal és mellel továbbítjuk vagy szelídítjük meg a labdát.

– Versenysportnak tekinthető, vagy inkább szabadidős tevékenység?

– Mindegyik lehet. Például a bajnoki döntőt közvetíti a televízió Spanyolországban. A Gheorghe Hagi Futball Akadémia beleillesztette a saját struktúrájába Romániában. Érdemes megfigyelni, ahogy Zlatan Ibrahimovićék játsszák ezt Svédországban. A szabad­idős oldalról nézve is vannak benne lehetőségek, hiszen ha te meg én úgy döntünk, hogy elmegyünk két másik barátunkkal padbolozni, akkor tapasztalatból tudom, hogy nagyon jól fogjuk magunkat érezni.

– Tömegsportként is működhetne?

– Mi szeretnénk, ha Magyarországon is az lenne belőle. Az kell hozzá, hogy minden megyében, városban, egyáltalán minél több településen legyen egy padbolpálya. Ugyanis, ahogy régen egy edzés előtt kiraktunk két padot és elkezdtünk lábteniszezni, hasonlóképpen miért ne lehetne most ezzel a játékkal is kezdeni, hiszen ez a pálya sokkal jobb és izgalmasabb lehetőséget nyújt hozzá. A korábbi játék kedvelői ezt még jobban fogják szeretni. Az eredményes gyakorlásához hatalmas energiát lehet belefektetni, ezért ez egy komoly tréningelem is lehet, amivel akár a fogyókúrához is szerencsésen csatlakozhat, akinek szükséges.

Egy bravúros mozdulat a pályán, az új labdajáték kezdi meghódítani hazánkat is Fotó: padbolhungary.com

– Mit tegyen, aki nem labdazsonglőrnek született?

– Az a szerencsések képessége. A többség is jókedvűen használhatja. Attól, hogy nem vagyunk olyan ügyesek, mint a bajnokok, egymás között, a hasonló képességűekkel megmérkőzve, mindenkinek nagy élményt adhat ez a játék. Megfigyelve azokat a vendégeinket, akik nem futballistaként érkeznek, örömmel mondhatom róluk, hogy hamar elragadja őket a játék szelleme, és mindenféle képzés nélkül is jelentős fejlődést érnek el. Hamar elkezdik használni a falat, könnyen összeszoknak egymással, és rájönnek az első „fifikákra”, amivel az ellenfeleik fölé kerekedhetnek. Nyilván lesznek, akik előbb-utóbb fel tudják emelni a lábukat a saját fejük fölé, hogy lecsapják vele a labdát, de aki „csak” simán átteszi azt a háló fölött, és azzal ér el pontot, ő is megtalálja benne az örömét. Ehhez nyilván hozzájárul ez a látvány és a pályákhoz tartozó infrastruktúra is.

– Időre vagy pedig pontra játszunk?

– Az eredeti szabályok szerint úgy számolják az eredményt, mint a teniszben, tehát pontra játszák. Akik már komoly szintre értek ebben a játékban, ezt a megoldást szeretik, hiszen ha elbukok egy szettet, az inspirál, hogy a következőben még jobban küzdjek, és azzal vissza tudjam hozni a lemaradásomat. Hallottam már olyat is, hogy voltak, akik a pingpong számolási rendjét alkalmazták, de a legfontosabb az, hogy mindkét csoport jókedvűen zárta a játékot.

– A padbol egy elcsábító erő?

– Nem hiszem, és nem is akarunk azok lenni. Jelentős budapesti egyesületek edzői hozzák ide a gyerekeiket egyéni képzésekre és edzésekre egyaránt, akik pedig nagy örömmel szállnak bele ebbe a játékba is! Mi egy új lehetőséget tudunk biztosítani a számukra, hiszen a padbol nagyon gyors tempóra ösztönöz a stratégiában és az egyéni megoldásokban is, ezért a koncentrációs képességet és a technikát is fejleszti.

A lányok is szívesen játsszák Fotó: padbolhungary.com

– Milyen korosztályoknak ajánlott?

– Nálunk nincs rá szükség. Az első pályáinknál lévő fociakadémista kisgyerekektől (akik edzés előtt és után is boldogan játsszák) a felnőtt korosztályon át a szeniorokig mindenki, a lányok is (!) azonnal a magukénak érezték és örömmel tértek vissza legközelebb is.

– Az ország meghódítása honnan indult?

– A kiinduló bázisunk Budapesten a Fehér úton jött létre, ahol négy, a most nyíló Tomori úton három, az Istvánmezein kettő pályán várjuk a játszani vágyókat. Vannak, akik Debrecenben, Győrben és Szombathelyen szeretnének ilyeneket építeni. A terveink szerint Magyarországon franchise rendszerben szeretnénk ezt a jogot értékesíteni. Mivel az utánpótlással foglalkozók nagyon jónak találják a padbolt, a sportegyesületeknek is szeretnénk fölajánlani ezt a lehetőséget. Azt gondolom, hogy egy-két éven belül nagyon sokan megismerik, és meg is kedvelik majd szerte az országban.

– A játékosok szempontjából ez költséges dolog?

– Az egyéni felszerelésük semmiképpen, a pályabérlés pedig a teniszéhez hasonló. Nekem még soha nem sikerült egy órát játszani, ha ott vannak a barátaim, de ha azt vesszük, hogy a költségek négy–hat felé oszlanak, akkor azok is tarthatóknak mondhatók.

– Milyen referenciákkal büszkélkedhetnek már?

– Örömmel mondhatom, hogy jól állunk velük. A már említett utánpótlásnevelő egyesületek vezetői mellett a labdarúgás nagy egyéniségei, mint például a legendás futballista, Disztl Péter, Torghelle Sándor, továbbá Zombori Zalán, Bukva Géza, Busai Attila, és a művészválogatott tagjai is többször visszatértek hozzánk, tehát valószínűleg a kedvükre való volt ez az elfoglaltság. A szívünk szerint mi csupa nagybetűvel írnánk Badalik Szabolcs nevét, mivel olyan sokat tesz a padbol népszerűsítéséért. A mai kor hírességei közül nemegyszer megfordult már nálunk Majka, Istenes Bence és Csitári Gergő is.

A régióban mi vagyunk a másodikok

A padbol a mai kor egyik nagyszerű labdajátéka. Egyre növekvő népszerűsége megjósolhatóan a világsikert hozza magával. Ezt a varázslatot Argentínából indították a hódító útjára 2008-ban, öt év múlva pedig már világkupát rendeztek a követőiknek. Európában egyelőre nyolc országban van jelen, Spanyolország, Franciaország és Románia után Magyarország másodikként csatlakozott a kelet-közép-európai régióból. Ez a fúziós látványsport leegyszerűsítve a futball, a tenisz, a röplabda, valamint a squash elemeit ötvözi. A páros csatákat egy 10 x 6 méteres alapterületű, középen hálóval elválasztott, első ránézésre műfüves pályán vívják, ahol a játékosok a 4,5 méter magas üvegből készült határoló falakat is igénybe vehetik. A padbol esetében a karok és a tenyér kivételével bármelyik testrésszel vissza lehet passzolni a labdát az ellenfélnek. Az első próbálkozás előtt ajánlott alaposan elgondolkodni a jövőbeli szabadidőnk felhasználásáról, mert a szavahihető beszámolók szerint, ez a játék is igazi szenvedéllyé válhat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában