minden rendben

2020.09.30. 20:00

Kezdődhet az Acélbikáknak is?

Az egész magyar sportot, és persze a nemzetközit is átszövi a koronavírus-járvány. A dunaújvárosi sportolók közül az Acélbikák jégkorongozóit támadta meg leginkább. A felnőttek, a juniorok és az ifjúságiak is „harcképtelenné” váltak. Ők a napokban vettek részt alapos sportorvosi kivizsgáláson, az eredmények több mint biztatóak, mindenki rendben.

Agárdy Csaba

Dr. Ágh Péter az ifjúsági korú Kamondy Dominiket vizsgálja. Eddig jók az eredmények

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Dunaújvárosi Acélbikák felnőttcsapatánál először szeptember 2-án mutatták ki a koronavírust nyolc játékoson. Azután folyamatosan romlott a helyzet, azonban múlt héten már konszolidálódott az ügy. A héten alapos sportorvosi vizsgálaton estek át a felnőtt-, a junior- és az ifjúsági csapat játékosai, és a jelek szerint hamarosan mindhárom korosztály megkezdheti a bajnoki szereplését.

Dr. Ágh Péter, az Országos Sportegészségügyi Intézet, a köznyelvben csak sportkórház, sportorvosi hálózatának területi sportorvosa, emellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház általános sebésze vizsgálta meg a hokisokat. A Dunaújvárosi Kohász egykori kiváló úszójaként nem véletlen, hogy Dunaújváros is hozzátartozik. Van most dolga a hokisokkal bőven, hiszen az Acélbikák szépen beleszaladtak a koronavírusba.

Dr. Ágh Péter az ifjúsági korú Kamondy Dominiket vizsgálja. Eddig jók az eredmények

Ágh doktor alapos vizsgálat alá vette a felnőtt-, a junior- és az ifjúsági játékosokat, és szerencsére az eddig eredmények alapján minden rendben van.

Ágh Péter megkeresésünkre elmondta, a legnagyobb gond, hogy a Covid–19 új helyzetet teremtett, egy új vírussal találkoztak, senki sem biztos semmiben.

A sportkórház ezért is adta ki a közelmúltban a Covid– 19-protokollját (jobb oldali info grafikánkon látható), de az csak ajánlás, javaslat, nem kötelező érvényű. A sportoló dönti el, mennyit pihen, mikor áll edzésbe, hogy egyáltalán folytatja-e a pályafutását.

– Én is sokat beszélgettem a DAB hokisaival erről a kérdésről. Nincs még orvosi tapasztalat a koronavírus terén. Semmi sem bizonyítja például azt sem, hogy sportoló halálát a Covid és az utána való terhelés okozta volna. Sajnos sok fiatal sportoló hal meg Európában hirtelen, ismert betegség nélkül. Szerintem a pozitív tesztet produkáló sportolók kisebb veszélyben vannak a sportpályákon, mint az M7- sen. Ami fontos: a pozitív teszt után mindenkinek törlődik a sportorvosi, a versenyzési engedélye. A vírus tíz nap után nem fertőz, de a szervezetben még tovább is kimutatható. A jégkorongozóknál elvégeztünk minden vizsgálatot, és minden eredmény jó, ami még fontosabb, mindenki jól érzi magát, nincs panasz. Emellett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika várja őket, először tíz jégkorongozót vizsgálnak ki. Úgy gondolom, semmi akadálya nincs annak, hogy az ifjúsági és a juniorcsapat a hétvégén, a felnőttek pedig a jövő héten megkezdhessék a bajnoki szereplésüket.

Azari Zsolt csapatkapitány is koronavírusos lett, ahogy ő fogalmaz, voltak tünetei, de nem volt vészes a helyzet:

– Három hétig minden mozgástól eltiltottak minket, majd fokozatosan kaptuk a terhelést. A múlt héten kezdtünk el komolyabban edzeni, ezen a héten már rendes munkát végzünk.

A csatár elmondta, messze vannak a csúcsformájuktól, elsősorban fizikailag nagy az elmaradásuk. A három hét semmittevés, a négy fal közé bezárva, megtette a hatását. Most azon dolgoznak, hogy újra felépítsék magukat, a mérkőzések majd eldöntik, hol állnak.

Nem lesz egyszerű a helyzetük, mert rögtön egy „erdélyi hármasba” ugranak bele. Október 9-én, pénteken a Gergyói HK, 11-én a Corona Brassó, majd újabb két nap múlva az SC Csíkszereda érkezik Dunaújvárosba. A három klubról elég annyit megemlíteni, a nyáron megerősödtek, és mindhárom együttes a bajnoki cím megszerzésére sem esélytelen.

Az Erste Liga mezőnye a pillanatnyi állás szerint a Brassó, a DAB, a Debrecen, a Csíkszereda, a Ferencváros, a Gyergyói HK, a MAC HKB, a Titánok, az Újpest és a Vasas. De könnyen elképzelhető, hogy tizenegy csapatra nő a létszám, mert a jelek szerint a szlovák Extraliga az idén nem rajtol el, és ott szerepelne a DVTK Jegesmedvék.

A szlovák kormányzat betiltotta a tömegrendezvényeket, így a sporteseményeket is. A mérkőzéseket kizárólag abban az esetben lehet megrendezni, ha azok minden egyes résztvevője – a játékosok, az edzők, a játékvezetők, a pályamunkások – minden egyes alkalommal 12 óránál nem régebbi negatív tesztet tud felmutatni. Az intézkedés miatt az Extraliga játékosai tegnap Pozsonyban tüntettek, kifejezték azt, hogy ezek az intézkedések a szlovák hoki halálához vezetnének. A DVTK honlapján az alábbiak olvashatók: „A liga vezetése a szerdai napon tárgyalóasztalhoz ül a szlovák kormánnyal, bízunk benne, hogy a megbeszélések eredményre vezetnek.”

Vagyis: még bármi lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában