Az egészség az első, a fiúk is azt kérik, mindenki tartsa be a szabályokat!

2020.03.20. 21:09

Elhalkult a világ, a futsalosok is kényszerszüneten vannak

A koronavírus országhatárokat nem ismerve, világszerte szedi a vétlen áldozatait, és szinte néptelenné teszi a lakott településeket. Kényszerhelyzetbe, otthoni távoktatásba sodorta a gyerekeket, hihetetlen helyzetekbe hozza a felnőtteket, világ­eseményeket halasztat el a rendezőkkel, és az összes sportág működését is kíméletlenül megállította.

Balogh Tamás

20190801 Dunaújvárosi Dunaferr DUE Dutrade futsal csapata megkezdte a felkészülését a következő szezonra Dunaújváros sportcsarnokFotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Ezúttal a Dunaferr DUE Dutrade FC vezetőedzőjét és éljátékosait kérdeztük meg arról, hogy miként élik meg ezt a kegyetlen változást?! Felelősen gondolkodó fiatalemberekként mondták el a véleményüket.

Kényszerszünet

Az ismert okok miatt a futsalbajnokság is szünetel. Elsőként a megállíthatatlan tenni vágyással, ezerfokos tűzben égő Fehér Zsolt vezetőedzővel beszélgettünk a rendkívüli helyzetről.

Fehér Zsolt vezetőedző (j) szerint rémálomba illő, ami történik, de nagyon bízik benne, hamarosan túlleszünk rajta
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– El tudta képzelni a mai állapotot a bajnokságban másfél héttel ezelőtt?

– Nem, dehogy! Ez egy rém­álom, ami most velünk történik! Egyik pillanatról a másikra embereknek, csapatoknak változik meg az élete egész világszerte! Szörnyű dolog ez!

– A teljes felfüggesztés volt a leghelyesebb megoldás?

– Nincs más választás! Ezt diktálja nekünk az élet ebben az időszakban. Nehéz hetek, hónapok állnak előttünk! Talán most olyan dolgokat is észreveszünk, amiket eddig nem, és azok természetessé, rutinszerűvé, hasznossá válhatnak a mindennapjainkban! Rohanó, kapkodó életet élünk, amiben sok mindenre nem figyelünk oda! Hajtjuk magunkat, mindig minden körülmények között szaladunk a kitűzött céljaink után. Lehet, hogy most majd egy kicsit jobban át tudjuk gondolni, merre van a mi utunk, és hol is tartunk valójában...

– Miként látja, lesz még tennivalója edzőnek és játékosnak ebben a szezonban?

– Bízom benne, lesz még dolgunk, és nem arra ébredünk valamelyik reggel, hogy indul a következő idény, amivel az eddigieket semmissé teszik! Mondom ezt úgy, hogy nem ez volt a legsikeresebb, legjobb szezonunk. A legfontosabb viszont az egészség! Remélem, hogy hamarosan helyreáll a világ rendje, és minden szinten egészséges világ születik újjá!

Borzalmas helyzet

Így jellemezte a most kialakult szomorú és óvatosságra intő körülményeket Németh Péter, a csapat kapitánya.

– Elég rossz napok járnak ránk mostanában, ami elég nehéz teher, hiszen sokféle szempontból radikálisan megváltozik az életünk. Az enyém tanárként és sportolóként egyaránt. Az elsők között sorakoztunk fel a világ élcsapatai mellé, amikor a mérkőzések leállítása mellett álltunk ki. Ezt kellett tenni, fel kellett függeszteni a sorozatunkat, hogy új lehetőségeket, vagy egy új zárást találjunk a bajnokságunknak. Szerintem ez egy jó döntés volt! Az emberi élet és az egészség mindenekelőtt van. Egy új és nehéz helyzet alakult ki. Úgy érzem, hogy a kollektív emberiség szintjén is a sötétben tapogatózunk.

Németh Péter
Fotó: Balogh Tamás

– A napi tréningek és a mérkőzések után irigylésre méltóan jó kondícióban voltak. Aztán már az edzések helyszínét sem látogathatják a sportolók.

– Kizárólag egyéni dolgokat tudunk csinálni. El lehet menni futni és a lakásban van lehetőség erősíteni. Olyan szakirodalom áll a rendelkezésünkre, hogy nem lehet gond akkor, ha a döntéshozók engedélyezik a folytatást.

– Bízik az idei bajnokság befejezésében?

– Ez egy nagyon nehéz kérdés, mivel nem tudjuk, hogy mikorra cseng le ez a borzalmas helyzet. Abban az esetben, ha optimista forgatókönyvvel egy közeli, belátható időszakban lezárul a veszélyhelyzet, akkor bízom a folytatásban. Ám ha elhúzódik, akkor nagyon nehéz megmondani, mi a jó döntés. Például, ha leállunk két- három hónapra, akkor egy sűrített program lebonyolítása már nem biztos, hogy szerencsés megoldás lenne.

Nehéz otthon ülni

– Eddig nem voltam egy otthonülő típus – mesélte Fridrich Dávid, akire alig lehetett ráismerni, mivel civilbe öltözve láthattuk.

– Nyilván furcsa ez a helyzet mindenki, így az én számomra is. Szinte az egész év során edzéseink voltak, készültünk a bajnoki fordulókra, aminek egyszerre vége szakadt. Ami különösen ­rossz benne, hogy határozatlan időre. Nagyon nehéz otthon ülni és „semmit” sem csinálni. Talán meglepő, de én például egyedül viszem a háztartást, és most alaposabban is belemélyedek, hogy behozzam a tavaszi lemaradásomat... Ez persze nem fedezi a mozgásigényemet, hiszen a futsaledzések mellett még külön tréninget is végeztem. Most pedig eljárok futni, és igyekezek olyan környezetben mozogni, ahol remélhetőleg nem fogom elkapni ezt a vírust. Én is azt üzenem mindenkinek, hogy a hasonló futó-kocogó program mellett, lehetőleg maradjanak otthon, gyakran mossanak kezet, és vigyázzanak az egészségükre. Semmiképpen se feledkezzenek el az idősebb családtagjaikról, figyeljenek rájuk, és segítség őket abban, amiben csak lehet!

Fridrich Dávid Fotó: Balogh Tamás

– Tűzben égett, ahogy a következő mérkőzésekre készült. Mit gondol, most meddig kell várni, hogy ezt újra átérezhesse?

– Követem az eseményeket a világban, és a kínai tapasztalatokból kiindulva azt remélem, hogy jó két hónapos időszak után, nemcsak a sportolók, hanem mindannyian visszatérünk a régi kerékvágásba!

Máris átalakította életét

Pál Patrik futsalsztárhoz illő, de nem nagyzoló sportkocsival érkezett, s ahogy megállt, egyből sok szép szempár kísérte a lépéseit. Nem a férfiszurkolók követték a mozgását… Aztán így beszélt érzéseiről lapunknak:

– Kellemes ez a nap, szinte már tavasz van, ezzel nincsen semmi problémám. Viszont érthető módon a vírus miatt a bajnokságot és az edzéseinket is felfüggesztették, ami már elég nagy próbatétel számomra is. Nyilván ennek egyáltalán nem örülök, de azt gondolom, ez az egyetlen módja annak, hogy ennek a szörnyű dolognak, mely az egész világot sújtja, minél hamarabb vége legyen. Hogy mivel töltöm az időt? A legfontosabb, hogy az események hatására erre az időszakra visszaköltöztem Budaörsre. Nyilván odafigyelek az erőnlétemre, de legalább annyira a mindenkinek ajánlott higiénés dolgok betartására. Bár nagyon mozgékony ember vagyok, aki sokfelé szeret eljárni, de most nem teszem. Azt mondhatom, hogy az időm legnagyobb részét otthon töltöm – mondta.

Majd hozzátette: – Nyilván ez nemcsak nekem, hanem minden embernek nagyon furcsa, és nem könnyű helyzet. Mindenesetre most nincs válaszút, ezt el kell fogadnunk, ki kell bírnunk, és ameddig szükséges, ezt kell csinálnunk. Most legalább sokkal több időt tudunk a családunkkal tölteni. Nyilván a közös célunk, a vírus megfékezése érdekében, mindenki másnak is azt ajánlom, hogy a munkahelyi elfoglaltságát és a sürgős ügyeiknek az elintézését leszámítva, maradjanak otthon, és gyakran mossanak kezet!

Pál Patrik
Fotó: Balogh Tamás

Így állnak jelenleg

A dunaújvárosi együttes izgalmas véghajrá után ebben a szezonban lemaradt a bajnoki rájátszás felsőházi küzdelmeiről. A fiúk így az 5–10. helyért küzdenek az alsóházban, ahol viszont az élen állnak a magukkal vitt hat bónuszpont, illetve a Kecskemét ellen elért döntetlenért járó egy ponttal. Őket két egység lemaradással a Veszprém követi, de ők már egy meccsel többet játszottak. Szóval, így állnak most, de azt, milyen rendszerben és mikor folytatódnak a küzdelmek, senki nem tudja. Már amennyiben lesz folytatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában