Gurisatti Gyula és lánya, Gréta, példaként szolgálhat

2020.02.14. 21:34

Nagykövetei az idei parasport napjának

A szervezők idén az ország összes önkormányzatát megszólították, hogy emlékezzenek meg minél több helyen települési szinten is a magyar parasport napjáról, amelynek rendezvényeit jövő pénteken és szombaton tartják.

Gallai Péter

Budapest 20200212 Parasport A Parasport napja sajtótájékoztató Foto Koncz György - Nemzeti Sport A képen: Gurisatti Gyula Szabó László Gurisatti Gréta

Fotó: Koncz Gyorgy

Az eseménynek minden évben van két felkért nagykövete, akik saját személyes életükkel, sportpályafutásukkal, emberi minőségükkel példaként szolgálnak mindenki számára és természetesen aktívan közreműködnek, megjelennek az eseményeken, és segítik a Lélekmozgató programok megvalósulását is.

2020-ban a dunaújvárosi válogatott víziladázó Gurisatti Gréta és édesapja, Gyula – aki világbajnok búvárúszó volt, majd balesete után lett paralimpikon sportlövő – lesz az események arca. Mindezt a fővárosi Vakok Általános Iskolájában tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

– Nem tartoztam soha a tehetséges sportolók közé. Mindent, amit az életben elértem, azt a kitartó, kemény és céltudatos munkának köszönhetem. A sport nemcsak fizikálisan, de lelkileg is megedzi a testet. Biztos vagyok abban, hogy a balesetem utáni gyors felépülésemet a sportnak és a családomnak köszönhetem. Azt remélem, hogy saját példámmal erőt tudok adni azoknak a sorstársaimnak, akik hasonló helyzetbe kerülnek – fogalmazott Gurisatti Gyula, aki egész családjával együtt sokak számára lehet példakép.

Gréta azt emelte ki, hatalmas megtiszteltetés számukra képviselni a programot, a feladat nagyon testhez álló mindkettejüknek. – Hiszen aki ismer minket és a történeteinket, az igazán tudja, hogy a lélekmozgatásban mindketten nagyon jók vagyunk. Reméljük, sokan ott lesznek valamennyi eseményen – tette hozzá.

Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke azt mondta, az Országgyűlés 2017 végén egyhangúlag szavazott a magyar parasport napjának létrejöttéről, lassan öt éve tartó MPB-elnöki tevékenységében talán erre a legbüszkébb. Mivel idén február 22-e szombatra esik, a programsorozat kétnapos lesz. Géczi Mariann, az EMMI sportszakmai és utánpótlás-nevelési főosztályának vezetője arról beszélt, kiemelten fontosnak tartják a fogyatékkal élők sportját, ezt az is bizonyítja, hogy a magyar parasport támogatása idén a duplájára nőtt a tavalyihoz képest.

Mindenkit megszólítanak

A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018. február 22-én ünnepelhettük először a magyar parasport napját. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-­, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) az elmúlt években szakmai programok és protokolláris események mellett az ország összes köznevelési intézményét megszólította Lélekmozgató névre keresztelt programjával, arra kérve az intézményvezetőket, pedagógusokat, hogy az eseményhez kapcsolódan érzékenyítő, interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelésórát, játékos sportfoglalkozást tartva emlékezzenek meg a hazai sportolókról, a magyar parasportról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában