Vladimír Babic az év utánpótlásedzője és az év játékvezetője is

2019.07.12. 09:30

Egy kalandnak indult, de már otthon érzi magát

Azt nem mondhatjuk, hogy a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongcsapatai sikeres évet zártak, különös tekintettel az Erste Ligában szereplő felnőttekre, de azért mégis van mivel büszkélkedni. Vladimír Babic az év utánpótlás-edzője (Séra Miklós-díj) és az év játékvezetője (Moharos László-díj) lett az Erste Ligában. Palkó István pedig egyike volt azoknak, akik az Év szurkolója díjat kaptak. Ezúttal a Vladimír Babic-csal beszélgettünk.

Agárdy Csaba

20190710 Dunaújváros Babic Vladimir portré A legjobb utánpótlás edző díjas és Erste Liga legjobb játékvezetője díjas A képen: Babic Vladimir a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának utánpótlás edzője Fotó: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Immáron tizenhét éve, hogy a felvidéki Topolcsányból Dunaújvárosba került, ekkor nem is gondolta, hogy ilyen fényes karriert kezd építeni.

– Eszembe sem jutott. A szintén topolcsányi Vladimír Matejov hívott Dunaújvárosba, akkor huszonegy éves voltam. A felnőttkoromat itt töltöttem, három gyerekem, Viktor, Alex és Natasa is itt született, ők már magyar állampolgárok.

– Hogy emlékszik vissza a kezdeti időkre?

– Az első három év nehéz volt, gondom volt a magyar nyelvvel, ezért nem volt önbizalmam. Később, amikor már elég jól beszéltem magyarul, magabiztosabbá váltam, kapcsolatok alakultak ki, és végül be tudtam illeszkedni, itthon érzem magam Magyarországon, Dunaújvárosban.

Babic nemcsak utánpótlásedző, hanem játékvezető is Fotók: archív

– Tizenhét éve dolgozik, egy másfél éves zalaegerszegi kitérőt leszámítva, Dunaújvárosban. Meg tudná mondani, hány játékos volt a kezei között a különböző korosztályokban?

– Pontos számot nem tudok, de biztos, hogy ötszáz felett.

– A serdülőknél és az ifjúságiaknál kezdte a dunaújvárosi pályafutását, majd a legkisebbekkel dolgozott, dolgozik. Nem is akarja újra az idősebbeket felkészíteni?

– Kalandnak indult a dunaújvárosi tevékenységem. Az első három évben dolgoztam a serdülőkkel és az ifikkel, azóta csak a tizenkét évesekig foglalkozom a gyerekekkel. Az edzősködés a munkám, a játékvezetés a hobbim. A bíráskodás akkor már nem megy, ha a nagyobbakat is irányítom, nem lehet mind a kettőt száz százalékkal csinálni, becsapni pedig senkit sem akarok, szeretem teljes szívvel végezni a dolgomat. A piciknél még összeegyeztethető a két dolog. Azt mindenképpen szeretném megemlíteni, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy Dunaújvárosba, egy igazi sportvárosba kerültem. Amikor idejöttem, az ország egyik legeredményesebb klubja volt a Dunaferr, de más egyesületek is, mint például a vízilabdázóké. Rengeteget tanultam Dunaújvárosban, az első években Vladimír Matejovtól, majd nagyon nagy élmény volt a svéd legendával, Stephan Lundh-dal együtt dolgozni, egy öltözőben készülni az edzésekre. Sok képzésen vettem részt a pályafutásom során, de amit tőle tanultam, azt nem oktatják sehol. A mostani díjam kapcsán ki kell emelnem a Dunaújvárosban dolgozó utánpótlás-stáb szerepét, nélkülük nem kaphattam volna meg a Séra Miklós-díjat.

Vladimír Babic már tizenhét éve dolgozik a magyar hokiért

– Most komoly változás állt be a pályafutásában, hiszen nem a DAB alkalmazottja, hanem a Magyar Jégkorong Szövetségé, mentoredző lett…

– A dunaújvárosi munkám ettől még természetesen nem változik meg, de pluszfeladatként megkaptam Paksot, Baját, Pécset és Szekszárdot. Ez azt jelenti, hogy az utánpótlás-képzés az én irányításommal folyik majd ezekben a városokban. Örülök ennek az új feladatnak. Nagyon vágytam már arra, hogy új impulzusok érjenek.

Tizennyolc díjat ítélt oda a Magyar Jégkorong Szövetség

A legjobb utánpótlásedzőnek járó díjat 2007-ben alapította az MJSZ. Az elismerés névadója az abban az évben elhunyt Séra Miklós, aki ugyan másik sportágban, a világhírű magyar kajak-kenuban nevelte évtizedeken át a világ legjobbjait – ám nagy szerelme volt a jégkorong, telente ennek a sportnak hódolt. Sőt! Korábban még válogatott kerettag is volt. A dunaújvárosiak közül korábban, 2009-ben Faragó Gyula kapta meg a díjat.

Moharos László egykori kiváló játékvezető és játékos 72 évesen, 2018-ban halt meg. A dunaújvárosi Gebei Péternek, a korábbi válogatott hokisnak, majd A csoportos és KHL-es játékvezetőnek ötlete alapján alapították a Moharos László-díjat, amit az idén Vladimír Babic kapott meg.

Összesen tizennyolc díjat ítélt oda a Magyar Jégkorong Szövetség, köztük az egykori dunaújvárosi és a magyar válogatott felszerelés-menedzseréről, Kéri Rudolfról elnevezett díjat is. Ezt az kapja, aki sokat tett a jégkorongért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában