éremeső

2019.05.03. 00:53

A Hikari karatékák diákolimpiai aranyai

Elég sok minden történt az utóbbi időben a Makita-Hikari Dojo karateegyesület háza táján. A versenyek mellett a vezetőedző, Schneider László előbb Norvégiában vett részt az Eb-n bíróként, majd Japánban járt szakmai továbbképzésen.

Gallai Péter

A versenyek sora az ajkai Sun-Dome Kupa elnevezésű WKF szabályrendszerű megmérettetéssel indult, azzal, amit elfogadtak az olimpiára. – Mi ezen nem nagyon szoktunk versenyezni, mivel tevékenységünkben főleg a japán harcművészetekben hangsúlyozott jellemformáló hagyományokat követjük, tevékenységünket elsősorban nem sportként kezeljük. Ezen két karatékánk, Kovács Bence és Kovács Máté indultak felnőtt +75 kg-os kategóriában. Főleg azzal a céllal, hogy gyakoroljanak más, nem nagyon ismert ellenfelekkel szemben is.

Jól sikerült a kiruccanás, mert a végén ők ketten játszották a döntőt, pontosabban mondva a döntőben Máté visszalépett bátyja, Bence javára, mivel edzésen keményen gyakorolnak egymással, de versenyeken saját elhatározásukból és szüleik kérésének engedve, nem küzdenek egymással – ismertette Schneider László klubvezető, aki áprilisban Norvégiában a JKA Európa-bajnokságon volt a magyar küldöttség tagja, mint versenybíró, és több döntőben is szerepet kapott.

Az Ercsiben rendezett diákolimpián nyolcan képviselték iskolájuk színeit – eredményesen
Fotó: Makita-Hikari Dojo

Schneider László ezt követően Japánba utazott szakmai továbbképzésre, ahol nyolc edzés és oktatás szerepelt a programban: – Igyekeztem helyt állni, és ismét csak volt mit ellesni, hazahozni. Ezeket az eddigiekhez hasonlóan be tudjuk építeni a napi edzésmunkába.

Legutóbb, szombaton pedig Ercsiben szerepeltek a hikarisok a diákolimpián. Az eseményen 49 egyesület által felkészített 310 versenyző, 520 nevezéssel képviselte az oktatási intézményeik színeit. – Az elmúlt évhez képest mintegy negyvennel több versenyző indult, így kicsit élesedett a végső jó helyezésekért folyó küzdelem az egyes korcsoportokban. A Hikari Dojo most kicsit szerényebb létszámmal nevezett be, de a nap végén örülhettünk. Karatékáink igyekeztek helyt állni, ám az is meglátszott, hol van még javítanivalónk. Kovács Máté, Szlávik Bence és Kovács Bence részére ez a próbatétel az őszi nagy eseményekre – vb és Eb – való felkészülésük részét képezte.

Ez főleg a kumite számokra volt igaz, mivel most külön erre a versenyre nem kellett hangolódniuk, ez nem volt elvárás, hanem úgymond az edzéseik részét képezte. Azért nem ártott figyelni, mert feltűnt több, eddig nem látott, de nagyon jól felkészült versenyző. Az is megmutatkozott, hogy lányaink erőnlétén, harcosságán még bőven van javítanivalónk, de a jövőt tekintve talán bízhatunk a küzdeni akarásukban. A versenyen Németh Kitti és jómagam versenybíróként vettünk részt. Sportolóink utaztatásában ismét számíthattunk a kedves szülők segítségére – részletezte a versenyt a klubvezető.

A sportolók eredményei:

III. kcs. lány kata: 3. Takács Nikolett (Gárdonyi iskola). Kihon ippon kumite: 1. Takács N. V. kcs. lány kihon ippon kumite: Fatalin Enikő Noémi (Arany iskola). VIII. kcs. lány kata: 2. Fatalin Viktória Zsófia (Arany). Junior férfi kata: 1. Szlávik Bence (Bánki), 2. Kovács Máté (Rudas). Junior férfi ippon shobu kumite: 1. Kovács M., 3. Szlávik Bence. Felsőoktatás férfi kata: Kovács Bence (Dunaújvárosi Egyetem.). Férfi ippon shobu kumite: 1. Kovács B.

A Hikari sportolói számára még két nagy megmérettetés van hátra, az egyik a Magyar JKA Karate Szövetség zárt országos bajnoksága. A másik a csehországi JKA korosztályos Európa-bajnokság. Utóbbira még most folyik a válogatás, de a dunaújvárosi klubnál bíznak benne, hogy két-három tagjuk kiharcolja majd a helyét az utazó keretbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában