később kezdik az edzőtábort

2019.03.13. 20:56

Hokisaink az Universiadén megelőzték Svédországot

Az oroszországi Krasznojarszkban kedden befejeződött a téli Universiade, a főiskolás és egyetemi sportolók olimpiája. Az utolsó napon rendezték meg a jégkorongtorna éremmeccseit. A döntőt az oroszok nyerték meg, 2–1-re legyőzve Szlovákiát. A harmadik helyért Kanada és Kazahsztán játszott, az észak-amerikaiak 3–0-ra nyertek.

Agárdy Csaba

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF

Magyarország a csoportjában Japánt 3–2-re megverte, majd sorrendben kikapott az Egyesült Államoktól (8–1), Csehországtól (7–0), Oroszországtól (8–0) és Szlovákiától (4–0). Csoportjában a három dunaújvárosi szakvezető – Vas Márton, Gebei Péter, Revák Zoltán – által irányított nemzeti csapatunk az ötödik lett. Mivel nem voltak helyosztók, csak az érmekért küzdöttek meg a csapatok, úgynevezett kombinált sorrendet is kihirdettek a rendezők a két csoport eredményei alapján. A tizenkét tagú mezőnyben Magyarország a kilencedik lett, megelőzte Nagy-Britanniát, Japánt és Svédországot. A svédek utolsó helyezése bármilyen csapattal is érkeztek Oroszországba, mindenképpen hatalmas meglepetés.

Magyarország legutóbb Budapesten a Négy Nemzet Tornáján találkozott Kazahsztánnal a Tüskecsarnokban. Akkor a vendégek 3–1-re nyertek. Áprilisban a vb-n ismét „összefutnak” Fotó: mjsz

Az április 29-én kezdődő divízió I/A-s vb-re készülő felnőttválogatottunk márciusban megkezdi az erőgyűjtést a kazahsztáni viadalra. Eredetileg március 18-án rajtolt volna a munka, de Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány egy hetet csúsztatott. A szövetségi kapitány döntésének oka, hogy a szóba jöhető játékosok nagy része még érdekelt a különböző bajnokságok rájátszásában, mások pedig kisebb sérülésekkel bajlódnak. Így a behívót kapott jégkorongozók a március 18-ai héten még a klubjukban edzhetnek. Jarmo Tolvanen személyesen keresi meg az érintett csapatokat, hogy egyeztessen a válogatottban számításba vett játékosokkal a felkészülésükről. Az első összetartás így március 25-én kezdődik, az eredeti tervek szerinti munkabeosztáshoz igazodó programmal. Csapatunk első felkészülési mérkőzését április 5-én a Tüskecsarnokban Svédország ellen vívja. Pillanatnyilag nehéz megjósolni milyen kerettel kezdheti meg a munkát a finn szakember, ugyanis az Erste Liga elődöntője akár március 24-ig is elhúzódhat, és csak akkor kezdődhet az egyik fél négy győzelméig tartó döntő.

Az EBEL-ben a negyeddöntőben – ha szükség lenne rá – a Fehérvár AV19–Salzburg párharc március 26-ig is eltarthat. Ha a fehérváriak továbbjutnak, akkor a legjobb négy között is vár rájuk néhány mérkőzés.

A szlovák Tipsport Ligában is a negyeddöntőknél tartanak a csapatok, az egyik fél három győzelméig tartó párviadalban a MAC Újbuda 2–0-s hátrányban van a Zólyommal szemben, ezért valószínű, a MAC játékosai az első pillanattól kezdve ott lehetnek a válogatott edzőtáborában. De mi van akkor, ha bravúrral fordítanak, mert akkor számukra is folytatódik a bajnokság.

Ami biztos, a DVTK Jegesmedvék hokisai ott lehetnek az első edzésen, hiszen ők már kiestek a Tipsport Ligából, pont a MAC búcsúztatta őket. A miskolciak számára a bajnoki szezon március 4-én befejeződött, ott meg talán az lehet a gond, hogy húsz nap „tétlenség” vár rájuk. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy válogatottunk minél jobban felkészülhessen a vb-re, mert Asztanában az elitligából kiesett – többnyire stabil A csoportos – Fehéroroszország, a szintén a legjobbak közül érkező Dél-Korea, a tavaly meglepetésre a divízió I/A-ban maradt házigazda Kazahsztán, a régi mumus, a mindig bombaerős Szlovénia és a divízió I/B-ből feljutó Litvánia lesz az ellenfél. Tehát, nem lesz piskóta a mezőny...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában