Félévenként ellenőrzik a kézilabdázók fejlődését

2019.01.11. 00:34

Petra a szövetség Elit programjában

Szerdán egy fiatal dunaújvárosi kézilabdázó részesült kiemelt elismerésben. Koronczai Petra, a DKKA kézilabdázója, serdülő Európa-bajnok bekerült a Magyar Kézilabda Szövetség Elit programjába. Ez pedig azt jelenti, hogy Petra pályafutását segítik, menedzselik a sportolását.

Jankó Árpád

A Kiskohász étteremben tartott esemény felvezetésében Imre Vilmos, a DKKA sportigazgatója elmondta, Petra nagy tehetségük, büszkék rá, hogy bekerült ebbe a körbe. A szövetségben az Elit programot Juhász István vezeti, aki tájékoztatta a jelenlévőket: ez egyedülálló Európában, és a fiatal tehetségek fejlődését segíti.

Az ünnepélyes aláírás: a képen Juhász István (balra), az MKSZ programvezetője, Koronczai Petra és Koronczai András
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Egyebek között megtudtuk, a programba tizenöt fiú és tizenöt leány kézilabdázó került be. Szigorú követelmények alapján ad majd a szövetség támogatást nekik. Sportolónként évente 3,2 millió forint jár szabad felhasználású összegként az egyesületnek. Félévente értékelik felmérés után a programban szereplőket, tehát folyamatosan elvárják az eredményeket a játékostól. A Magyar Kézilabda Szövetség fejlesztési tervet állít össze, az elvégzett munka alapján pedig kiderül majd, mennyire volt sikeres a játékos kiválasztása és a féléves munkája.

Ahogy a programvezető elmondta, nem kérnek Petrától semmilyen teljesíthetetlen munkát, eredményeket, csak azt várják el, hogy szorgalommal dolgozzon továbbra is, sportszerűen éljen, bizonyítsa be munkájával, hogy megérdemelte az elismerést. A felmérést egy-két nap alatt hajtják végre a fővárosban. A sportág vezetői ezzel a programmal azt akarják elérni, hogy a sportegyesületekben és a válogatott számára is kinevelődjenek a jövő nagyszerű hazai kézilabdázói, bajnokai.

Természetesen a programban a kiválasztást az egyesületi szakemberektől, az edzőktől várják továbbra is. Ám a féléves „vizsgák” komolyságát az is mutatja, hogy ebből az Elit programból ki is lehet esni, amennyiben a kiválasztott játékos nem képes tartani a magas színvonalat a munkájában, vagyis nem tudja a követelményeket teljesíteni. Petra ezen kívül bekerült a Gerevich-ösztöndíjasok közé is, ami azt jelenti, hogy havonta kap majd anyagi támogatást (hatvan-nyolcvanezer forintot), amelyet a magyar kormány biztosít számára.

A Kohász játékosa természetesen kifejezte nagy örömét, hogy ilyen megtiszteltetésben részesült: – Én azt a döntést, hogy bekerültem egy nagyon komoly sportolói programba, mert úgy látták az edzőim és a kézilabda szövetség, hogy méltó vagyok erre, óriási dolognak, gondoskodásnak veszem. Azt máris megígérhetem, hogy nagy lelkesedéssel, akaraterővel fogok a csapatomban és a válogatottban is kézilabdázni. Tudom, hogy ebben az Elit programban csak akkor maradhat a játékos, ha maximálisan igyekszik a jó teljesítmény elérésére. Én tudom, hogy ahogy eddig, ezután is mindent elkövetek a saját fejlődésemért, és a csapatom sikeréért.

Lányuk öröme a szülők boldogsága

Természetesen a jelenlévő szülők, Koronczai András és Koronczainé Adrienn is meghatottan hallgatták lányuk kiemelkedő teljesítményéről szóló beszédeket. Koronczai András:

– A nagyobbik lányunk, Loretta is itt, Dunaújvárosban kézilabdázott, és mi már régen tudjuk, hogy Petrát is jó helyre hoztuk

a Kohászhoz, hiszen mi nem ­dunaújvárosiak vagyunk, hanem veszprémiek. Nagy megtiszteltetés ez Petra számára, de mi, a szülők jól ismerjük lányunkat: ő akaratos, kemény egyéniség, és rendkívül szorgalmas. Ő amit megígér, azt teljesíteni fogja. Biztosak vagyunk abban, hogy a gondoskodást sok munkával, kiváló teljesítménnyel fogja meghálálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában