Volt ok a büszkeségre

2018.12.11. 20:36

Túlszárnyalva az előzőt, még eredményesebb évet zárhattak

Gallai Péter

Volt ok a büszkeségre a Dunaferr SE úszószakosztályának hétfői évzáróján, hiszen a dunaújvárosi egyesület az ország száznál is több egyesülete közül azon kilenc klub közé tartozik, amely minden korosztályban pontszerző helyeket tudott szerezni az országos bajnokságokon.

Ismét eltelt egy eredményekben és eseményekben gazdag esztendő, így volt miről beszélni az úszók hagyományos évzáróján a Campus étteremben, amelyen a versenyzők – legkisebbektől a legnagyobbakig – mellett jelen voltak az edzők, a vezetők, Mátyás Gábor, a Dunaferr SE elnöke, illetve a szülők közül is többen.

Az országos korosztályos bajnokságok pontszerzőit elismerésben részesítették (A képről hiányzik Szlobodnyik Dávid) Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Elsőként Bene Vera szakosztályvezető köszöntötte a megjelenteket, mint fogalmazott, már azt is egy sikerként éli meg, hogy ennyien összegyűltek, ugyanis idénre nőtt a náluk sportoló gyerekek száma. Amennyiben egy dolgot kell kiemelni, hogy 2018-ban mi volt az, ami leginkább foglalkoztatotta őket, akkor az uszoda felújítása miatti bezárás lenne az, amire már év eleje óta készültek. Ám még így sem volt egyszerű a kiköltözés, de ekkor is megmutatkozott közösségük ereje, nagy összefogást mutattak, ebben leginkább a nagyobb versenyzők és szüleik jeleskedtek, akiknek ezúton is köszönetet mondott a segítségért. Az átmeneti időszakra az iváncsai tanuszoda, ahol a serdülő, ifjúsági és felnőttkorosztály tagjai gyakorolnak, illetve az élményfürdő – itt a kisebbek edzenek, valamint az úszásoktatást tartják – lett az új otthonuk. Mindkét helyen biztosított a lehetőség a nyugodt munkához, s az azóta lezajlott versenyeik is azt mutatják, egyáltalán nem nyomta rá a bélyegét az eredményekre ez a váltás. Mind az érmek száma, mind az idők gyönyörűen alakultak.

A visszavonuló edzőt, Őri-Paczolai Györgyit is elbúcsúztatták

– A feltételek megteremtésében óriási szerepe volt a dunaújvárosi önkormányzatnak, nagyon nagy segítséget kaptunk tőlük ahhoz, hogy áthidalhassuk a nehézségeinket, amit az uszoda ideiglenes kiesése jelent. Ezúton is szeretném ezt megköszönni nekik. Szintén hálásak vagyunk a Vasvári iskolának, amellyel hagyományosan kiváló kapcsolatot ápolunk, hiszen rugalmasságának köszönhetően az érintett gyerekek később kezdhetik a tanórákat, így részt tudnak venni a reggeli edzéseken. S köszönöm a kollégák konstruktív hozzáállását is – fogalmazott Bene Vera, majd rátért az eredményességre.

Idén a Dunaferr SE úszói összesen negyvennyolc versenyen indultak, ebből három külföldi megmérettetés volt, és kiemelendő, hogy az első hazai világkupafutamon is képviseltették magukat. Ami pedig az év végi összesített rangsort illeti, ebben a 2017-es huszonhatodik helyről előrelépve, 2018-ban már huszonegyedikként végeztek.

– Ennek az eredménynek a jelentőségéhez tudni kell, hogy Magyarországon most már majdnem száznegyven úszószakosztály van, ebből százkettő tud olyan versenyzőket nevelni, akik szintidők elérésével ott lehetnek a különböző országos bajnokságokon, és közülük vagyunk huszonegyedikek. Azonban nekem még jobban imponál az a tény, hogy összesen kilenc egyesület van, amelyik minden egyes korosztály bajnokságán pontszerző helyezést tudott elérni. S ebben a Dunaferr SE is ott van! – hangsúlyozta a szakosztályvezető, majd Kis Attila szakosztályelnökkel külön díjazták azokat, akik ezeket a pontszerző, valamint érmes helyeket, bajnoki címeket begyűjtötték. Így Szöllősi Martin, Fekete Dóra, Dort Bence, Selmeci Levente, Kállai Botond, Kovács-Seres Hunor, Lack Bianka, Dort Máté, Horváth Hanna, Kenyér Lilla, Hromek Dóra, Horváth István, Pintér-Farkas Mátyás, Weiter Dávid, Farkas Botond, Hegedűs Kristóf és Kanyó Hanga vehetett át elismerést.

Bene Vera fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a kemény edzések és a munka mellett számos és tartalmas szabadidős programot is szerveztek a gyerekeknek az év során, de a szülőknek is. Ezekkel is színesítve a szakosztály közösségének életét, amit a jövőben is folytatni szeretnének.

Az évzárón elbúcsúztatták Őri-Paczolai Györgyi edzőt is, aki közel négy évtized után szögre akasztotta a stopperét. Ezúttal is megköszönve azt a sok munkát, amivel hozzájárult a szakosztály eredményességéhez.

Mátyás Gábor, a Dunaferr SE elnöke azt mondta, mindig örömmel megy olyan eseményre, ahol ennyi csillogó szemű fiatalt lát maga körül, majd meleg szavakkal méltatta és köszöntötte az elérzékenyülő trénert.

– Amikor belegondolunk a pályafutásába, hihetetlen számok jönnek ki, hiszen Györgyi néni keze alatt több ezer gyerek tanulta meg az úszás alapjait. Mindezt a munkát olyan alázattal, precízen véghezvinni, mint ő tette, az kiemelkedő. Azt gondolom, nem csak versenyzők lehetnek példaképek, hanem edzők is, akik ilyen szívvel és lélekkel végzik a dolgukat, és várják minden reggel a gyerekeket, hogy edzést tartsanak. S ami ma talán sokkal fontosabbb, mint a korábbi években, nevelnek is. Sokan lehetnek hálásak neki, szerette, imádta a gyerekeket, mindent megtett értük nap mint nap. Köszönöm neki ezt az áldozatos tevékenységet – fogalmazott Mátyás Gábor.

Aki ezreket tanított meg úszni

Őri-Paczolai Györgyi, aki a Dunaferr SE örökös tagja is, így beszélt arról korábban, mik voltak az igazán kellemes dolgok a munkájában. „Nagyon sok jót kaptam tőle. A sok gyerek hozta a legtöbbet. Az eredményes sportolók is ide számítanak és nem utolsósorban az, hogy mára két tanítványom is a kollégám lett. Elalvás előtt az ember számot vet. Egyre türelmesebb, mondhatni nagymamásabb lettem, ami arról szól, hogy nem akarok egy hónap alatt olimpiai bajnokot nevelni. A napi mérleg, a napok ritmusa folyamatosan változik, s benne az, hogy mennyit fordítunk a tanulásra. És ez a gyerekektől is nagyban függ. Akkor mondhatom el, hogy sikeres volt a nap, amennyiben a gyerekek jókedvűek voltak az edzéseken, élvezték, amit csináltunk, és azért meg is tudtam őket dicsérni. Fontos, hogy jó élménnyel térhessenek haza.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában