A hajrát nem bírták Hajduék

2018.08.26. 20:25

Ötszáz párosban a hatodik helyen zárták a kajak-kenu világbajnokságot

A portugáliai kajak-kenu világbajnokság hétvégi döntői során a magyar csapat mindkét Dunaferr SE-s tagja, Kiss Balázs és Hajdu Jonatán is érdekelt volt.

Gallai Péter

A K-4 500 méteren első Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Kárász Anna és Kozák Danuta (b–j) mutatja aranyérmét Fotó: MTI/Kovács Tamás

Elsőként szombaton Kissékért szoríthattunk, aki Sarudi Pál, Takács Mihály és Kiss Tamás társaságában az előfutam után középdöntőre kényszerült pénteken, amit azonban megnyertek, így magabiztosan kerültek be a döntőbe. A portugál pálya irreális körülményei miatt – állandóan fújó jobbos szél –, ezzel rosszabbul jártak, mintha hátrébb végeznek, mert így a széltől egyáltalán nem védett nyolcas pályára kerültek. A rendezők építettek ugyan egy falat, de az csak a mezőny egy részének jelentett előnyt. Egyszóval Balázsék jelentős hendikeppel indultak neki a finálénak. Előzetesen Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta, Sarudi Pál remélhetőleg tud annyit adni a tapasztalatával, hogy a mezőny első felében végezzenek a fiúk – persze „tiszta viszonyok” is kellettek volna. Így hiába hajtották ki magukat Kissék, a nyolcadik helyen zárták a versenyt.

Kiss Balázsék a négyessel hetedikek lettek a szombati döntőben

Szombaton C-2 500 méteren Hajdu Jonatán az újpesti Fekete Ádámmal volt érdekelt az előfutamban, – a duó 200 méteren ötödik lett –, ahonnan másodikként jutottak be a vasárnapi döntőbe.

A páros, amelyik a kétszáz méterről az olimpia miatt elkezdett átállni az ezerre, ami többéves folyamat, gyorsaságát kamatoztatva jól kapta el a rajtot, és a táv első felében az élmezőnnyel haladt, 250 méterhez érve a brazil és az orosz hajó mögött harmadikak voltak. A hajrára azonban sorra jöttek fel rájuk riválisaik, az utolsó métereken már nem tudtak robbantani, és szoros befutóval a hatodik helyen zártak. Idejük 1:42.047 volt, a harmadikként záró lengyeleknek 1:41.787 másodperc. A versenyt fölényesen nyerte a brazil kettős az oroszok előtt.

Hajdu és Fekete az utolsó métereken csúszott le a dobogóról Fotó: MTI

– A végének egy kicsit jobban kellett volna sikerülnie, több van bennünk, de most én ennyit bírtam kiadni magamból, számomra ez volt a száz százalék, vagy még annál is több. Ezúttal nem tudtam többet tenni – lihegte a Dunaferr sportolója, Hajdu Jonatán a futam utáni villáminterjúban a köztelevíziónak.

– A lengyelek előtt voltunk végig, az utolsó harminc méteren mentek el, ennyin múlt. Azért kell még dolgozni, hogy máskor ne így történjen, abszolút az állóképességen múlt. Amíg úgy eveztünk, ahogyan tudunk, jöttünk el a többiektől. Ezúttal nem voltunk olyan pályahátrányban a szél miatt mint kétszázon, tehát simán be tudtunk volna érni dobogóra. Sajnos ötvennel a vége előtt „ledobtuk a vasmacskát” és vége lett... – fogalmazott Fekete Ádám.

A K-4 500 méteren első Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Kárász Anna és Kozák Danuta (b–j) mutatja aranyérmét Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ami pedig a többiek szereplését illeti: a magyarok egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet gyűjtöttek a vasárnap délutáni döntőkben, mindhárom olimpiai számban és 500 méteren született. A női kajaknégyes, a dunaújvárosi nevelésű Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra óriási csatában, egy századmásodperccel (!) szerezte meg az első helyet, míg Balla Virág és Takács Kincső a kenu kettesek versenyében lett második. A harmadik hely a férfi kajaknégyes – Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter és Kuli István – nevéhez fűződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában