Különleges küzdősportgála volt

2018.07.08. 19:30

Patricia Apolot a profi boksz és a kick-box kategóriában is kiemelkedő versenyző

Különleges esemény volt a küzdősportgála a Dózsa mozi előtti téren az elmúlt hétvégén. Főképp a magyar zászló alatt indulók értek el sikereket. Két külföldi, egy férfi és egy nő viszont nem csak az elsöprő formája miatt vonta magára a tekinteteket. Ők voltak az Ugandából érkezett harcosok.

Balogh Tamás

Rozmann István, a versenysorozat alapítója és az esemény főrendezője a korábbi értékelésekor elmondta, hogy az indulók listáját egy kicsit újra kellett szerkeszteni, mert az indulók némelyike utazási nehézségei miatt nem tudott a megbeszélt időpontban megjelenni. Például Magyarországról…

Természetesen az ilyesmi a legjobb családoknál is előfordul, ezért elfogadhatjuk ezektől a kiváló sportemberektől is. A hazai táv nem lehet több ötszáz kilométernél. Az ugandaiak ennél egy kicsit távolabbról, Kampalából érkeztek. Rájuk (légvonalban) a hazainak több mint a tízszerese várt. Autóval tízezerötszáz kilométer lett volna… Rozmann Istvánnak van erre egy követendő módszere: egy „kicsit” korábban indultak, csütörtökön már nálunk tréningeztek.

Odoch Ronald, a Kickboxing Federation Europe által a –66,6 kg-osok között jegyzett versenyző Kampalából érkezett. A foglalkozása szerint rendőrtiszt, de igen nagy energiát fektet a sportba, hiszen ez számára egy komoly kiugrási lehetőséget jelenthet.

Odoch Ronald, a Team Rozmann versenyzője, vele szemben a romániai Radu Mihai Gabriell a mozi küzdőterén Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A K1-es harcos a menedzsere kíséretében érkezett Magyarországra, és kíváncsian ismerkedett az itteni világgal. Mivel a címmérkőzését könnyedén nyerte meg, érthetően jókedvűen vette a nyakába az országunkat. Útja Budapesten át a Balatonra vezetett, ami nem biztos, hogy hiteles, viszont élvezetes képet adott neki rólunk. Egy biztos, hogy nagyon kellemesnek minősítette a túráját. Egy problémával viszont végig küszködött: végig fázott a mi klímánkon.

Rozmann István és az ugandai világbajnok, Patricia Apolot a címvédő mérkőzésen

Patricia Apolot a profi boksz és a kick-box kategóriában is kiemelkedő ugandai hölgyversenyző. Várhatóan még szép sikerek várnak rá, Dunaújvárosban is fényes győzelmet aratott. Ő a kivételes adottsága, az ide­gennyelv-tudása miatt is különleges. A hazájának hivatalos nyelve az angol és a szuahéli. Ezek mellett még jó néhány nemzetiségét is használják az ország területén. Tehát a kisiskolás korában már két nyelvet mindenki megtanul. A családjában történt sajnálatos események miatt a nagyanyja vette magához, és vele a szomszéd országba költöztek, amelynek nyelvét szintén elsajátította. A hölgy munkáltatója a koreai követség volt, a még kislány Patriciát a saját iskolájukban taníttatták a saját nyelvükön. Ennek hatására az alapiskolái végére már négy nyelven beszélt. Innét már nem volt megállás, hiszen a nyelvtanulás a szenvedélyévé vált. Jelenleg tizenhét nyelven beszél. (Az igazi kemény dió majd most következhet: a magyar!) A civil élete is a sporthoz köti, hiszen az egyik kampalai iskolában kick-boxot és gimnasztikát tanít. A küzdősportok szinte valamennyi szakágát sikerrel gyakorolja, és belőlük teljes övgyűjteménnyel dicsekedhet. Az itteni meccsét követően sok futással és speciális gyakorlatokkal folytatta a saját tréningjeit. Ezt a munkát este tízkor kezdték, hogy a szervezete ráállhasson a következő, már otthoni, hatmenetes mérkőzésére, amit most szombaton kell megvívnia egy kenyai bajnokkal.

Odoch Ronald joggal örülhetett a WKF K–1 profi címmeccs végén

Patricia Apolot, aki nem első alkalommal jár nálunk, nagyon csinosan, frissen, jókedvűen és popsztáros külsővel érkezett a mérkőzést értékelő sajtótájékoztatóra. Mint kiderült, a küzdősportok mellett szívesen követi az atlétikai versenyeket is. A jövőjét edzőként képzeli el, hiszen, mint elmondta, a számítógép mellett maximum egy órát bír ki folyamatosan. Mostanra már megismerte a magyar konyha remekeit, közülük a halászlé és a marhapörkölt lett a kedvence. Egy dologban Patricia és Ronald egyetértettek: Magyarországot nagyon kedves, segítőkész emberek lakják. Egy baj van velük: kevesen beszélnek angolul…

Amit Ugandáról tudni érdemes

Ugandát első ránézésre egy egzotikus országnak gondolhatnánk. A róla szóló hírek és élmények ritkán származnak az ott nyaralóktól. Néhány száraz tény erről az országról, amely Kelet-Afrikában, az Egyenlítő mentén helyezkedik el.

Egyike a kevés, tengerparttal nem rendelkező afrikai országnak. Kárpótlásul Kenyával és Tanzániával osztoznak a Viktória-tavon, ami a kategóriájában a világ harmadik legnagyobbja.

Ezen a területen ered a Nílus. Náluk februárban tombol a nyár, a hőmérő higanyszála gyakran átugorja a harminchat fokot.

Területe körülbelül két és félszerese, a lakossága pedig mintegy háromszorosa Magyarországénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában