A spanyolok már az első negyedben eldöntötték

2018.07.29. 22:03

Laura Aarts, a DUE-Maarsk játékosa lett a női vízilabda-Eb legjobb kapusa

A torna előtt az Eb legjobb négy csapata közé várta együttesét Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

SzSz

Barcelona, 2018. július 27. Gyöngyössy Anikó, Gangl Edina, Horváth Brigitta és Garda Krisztina (b-j) a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság nõi tornáján a bronzéremért játszott Magyarország - Spanyolország mérkõzésen 2018. július 27-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

E vágya teljesült, ám az éremről lemaradt a gárda, amelynek voltak remek pillanatai ezen az Európa-bajnokságon.

A bronzmérkőzés jegyzőkönyve:

Magyarország – Spanyolország 6–12 (1–5, 2–1, 0–4, 3–2)

Piscines Picornell, vezette: Paoletti (olasz), Schwartz (izraeli).

Magyarország:

Gangl – Szilágyi 2, Parkes, Szücs, Illés 1, Keszthelyi 2, Leimeter. Csere: Gurisatti, Horváth B., Gyöngyössy, Csabai, Garda 1, Tóth E. (kapus).

Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

Spanyolország:

Ester – A. Espar 2, B. Ortiz 1, M. Ortiz 1, Lloret 1, Pena, Leiton 1. Csere: Bach 1, C. Espar 1, Forca, Gual 3, Garcia 1.

Szövetségi kapitány: Miguel Oca Gaia.

A házigazda spanyolok már az első negyedben tudatosították, hogy ezen a találkozón semmi esélye nem lehet a fejben és talán kissé már fizikailag is elfáradt magyar csapatnak, amely ugyan ezen az estén is mindent megpróbált, ám a döntő szituációkban rendre a hazaiak akarata érvényesült, így a részben újjáalakuló, megfiatalított magyar válogatott a negyedik helyen zárta a tornát.

Lyukas volt a spanyol fal a magyarok ellen, de a tornán jól teljesített a Bíró-csapat Fotó: MTI

Bíró Attila így értékelt az Eb utolsó meccse után:

– Az első negyed után gyakorlatilag elment a hajó, ilyen csapat ellen egy-ötről nem könnyű fordítani. Ennek ellenére három-hat után ott volt a lehetőség, csak aztán megint kiütközött az a mentális fáradtság, amely eddig nem mutatkozott meg. Ez nyilván betudható az elődöntőnek, bronzmeccsnek. A spanyol csapat profibb, rutinosabb és pillanatnyilag sokkal jobb játékosokból is áll. Csalódott vagyok, mert úgy éreztem, fizikálisan jobbak vagyunk, a mentális fáradtság megmutatkozott egy-egy védekezésben. Adódtak helyzeteink, ötméteres, előnyök, lefordulások, amelyeket be kell lőni, mert különben még szorosabbá sem tudod tenni az ilyen meccset. Sokkal több volt benne. Igaz, ha egy-két góllal kikapunk, akkor is csalódott lettem volna, mert azt gondoltam, hogy lesz sanszunk – és lehetett is volna – a jobb eredmény elérésére.

Tanulságosan összegezte a kontinenstornát az MVLSZ. hu-nak a csapat egyik vezéralakja, a korábbi három Eb gólkirálya, Keszthelyi Rita:mint

– Ahonnan indultunk május végén, június elején, nagyon nagy dolognak tartom, hogy a négy közé jutottunk. Mindenki érmet akart, de úgy érzem, hogy a negyeddöntő borzasztóan sokat kivett mindenkiből. Nem mellesleg az elődöntőben szerintem sokkal több esélyünk lett volna, hogy nyerjünk, mint a bronzmeccsen. Fejben elfáradtunk, szétestünk. Ha végignézzük a többi csapatot, sok a 18 éves, amíg nálunk a 21-22 éveseknek az első világversenye ez – három-négy év nemzetközi tapasztalat, sebesség nagyon sokat számít ilyenkor. Ezt most mindenki a saját bőrén érezte, tapasztalta, le kell vonnia mindenkinek a tanulságot. A jövőben sokat és keményen kell dolgozni azért, hogy a világbajnokságon jól szerepeljünk, majd a hazai Európa-bajnokságon ismét a négy közé jussunk, és éremért játsszunk. Sok potenciál van a csapatban, jó az egység, nagyon jó, hogy innen folytatjuk a munkát, hogy mindenki képes a vízben beledögleni úgymond a másikért. A taktikai érettség hiányzik még egyelőre. Nem szeretem kifogásként hallani, hogy fiatal a csapat, és akkor ez nem elvárható, én elvárom mindenkitől. De hangsúlyozom, beletett mindenki apait-anyait, ennyi volt benne.

Mint arról korábban beszámoltunk, a dunaújvárosi női pólócsapatból hét játékos is játszott Barcelonában. A magyar válogatottat erősítette Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta és Garda Krisztina. Szerbiával a 9. helyen zárt Lara Luka, a Gerladine Mahieut soraiban tudó Franciaország pedig a 7. helyen végzett.

A DUE pólósai közül a legnagyobb sikert a fiatal hálóőr, Laura Aarts könyvelhette el. Hollandiával Európa-bajnokságot nyert, és a tornán mutatott kiváló teljesítményének köszönhetően a pólós szakemberek őt választották a torna legjobb kapusának is.

MÉLYPONTON A FÉRFI PÓLÓSOK

33. Európa-bajnokság, Barcelona, férfiak, a 7. helyért.

Magyarország–Oroszország 8–9 (1–2, 2–3, 1–3, 4–1)

A budapesti világbajnokságon még ezüstérmes magyar válogatott a csalódást keltő 8. helyen zárta a seregszemlét. Az eredmény még akkor is kudarc, hogy ismert: jelentősen átalakult a nemzeti csapat kerete.

Az oroszok elleni zakó után így nyilatkozott a szövetségi kapitány, Marcz Tamás: „Felgyorsult a nemzetközi vízilabda, fel kell nőni a feladathoz. Aki észbe kap, aki jobban tudja a ritmust diktálni, aki jobb döntéseket hoz, aki reaktívabb, az győz. Aki elalszik, az gólokat kap. Célirányosan kell dolgozni az olimpiáig. Kemény időszak vár a magyar vízilabdára.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában