Nagyon sokat tanulhatnak itt a gumiasztalos tornászok

2018.04.02. 20:01

Sok ügyes gyerkőc „repülését és csavarját figyelhettük a levegőben”

Hangulatos, szép versenyt rendezett  pénteken a Dunaferr SE gumiasztalos tornászainak szakága. Jelenleg a férfi, női torna uralja a Magyar Torna Szövetség működését, programjait. A gumiasztalos tornászok sokak szerint mostohagyereknek számítanak, holott már rendeznek ebben a szakágban is világbajnokságot, Európa-bajnokságot és olimpiai versenyszám. Kellene tehát  egy nagyobb lendület (no és anyagi támogatás is) ahhoz, hogy kapós legyen a gyerekek előtt is a tornának ez az ága.

Jankó Árpád

Látványos gyakorlatokban nem volt hiány a tornacsarnokban Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Ilyen szemüvegen keresztül nézve szerencsés közösség a Dunaferr SE tornaszakosztálya, mert Halász Tibor dunaújvárosi edző (a szövetség elnöke a magyar gumiasztalosoknál) büszkélkedhet sikeres eredményekkel. Mondhatjuk, hogy a Dunaferr a legjobb klub ebben a műfajban. Talán jelenleg az Újpest vetélkedik egyedül az újvárosiakkal. Sram Vivien és Juhász Zsolt szakosztályvezető, két újpesti szakember büszke lehet két remek versenyzőjére, Barsi Leventére és Csipkereki Mátéra. Az újpesti Juhász Zsolt pedig csak dicsérő szavakkal illette a Dunaferr rendezőit.

– Úgy jövünk már minden évben Dunaújvárosba, mintha hazajönnénk. Remek a kapcsolat a két klub között, és mindkét csapat optimistán néz a jövőbe. Nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy a gumiasztal elfogadott és sokkal inkább támogatott legyen. Elhivatottság és szorgalom kell, mert vannak tehetségeink. Várjuk az utánpótlás számára a nagyobb támogatást – nyilatkozta.

És máris megvan a válasz arra a kérdésre, hogy miért jönnek az ország gumiasztalosai szívesen Dunaújvárosba. Mert minden évben példás a Dunaferr Kupa rendezésének színvonala, és nagyon sokat tanulhatnak a vendégegyesületek ezen a viadalon például a dunaújvárosi tornászoktól, szakemberektől.

Látványos gyakorlatokban nem volt hiány a tornacsarnokban Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Aranyérmes leányzók

Tudni illik, hogy jelenleg hat egyesületben találunk gumiasztalszakágat (nem sok), ezekből öt képviseltette magát versenyzőkkel a Dunaferr Kupán. Egyedül Nyíregyháza hiányzott (csak tavaly alakultak meg). Tehát jelen volt a Pattanj SE, a Főnix SE, az UTE, a Veszprém és a házigazda Dunaferr.

A versenyben tizenegy dunaújvárosi – három fiú és nyolc leány – vett részt. Halász Tibor, a hazaiak edzője örülhetett, mert négy aranyérmet, három ezüstöt egy bronzérmet, két negyedik és egy hatodik helyezést nyertek a Dunaferr tornászai.

Eredmények. Aranyérmesek: Tavaszi Dorottya, Carroll Jasmin, Szántó Anna, Vincze Ákos. Ezüstérmesek: Bába Lora, Farkas Zita, Vincze Áron. Bronzérmes lett Szántó Petra. Fehérvári Nikolett és Matucza Csaba negyedik helyen végzett. A hatodik helyet szerezte meg Szalontai Petra.

A két fiatalabb aranyérmes leányzó közül különösen Szántó Anna örült az aranyéremnek, mert nemrég épült fel a sérüléséből. – Jó lett volna, ha többet tudok készülni erre a fontos versenyre, de nagyon örülök az aranynak. Halász Tibor edzőnek szót fogadtam. Ő azt mondta: semmivel se törődjek, csak saját magamra koncentráljak. Sok munka volt a hátra csavarban, ami nagyon szépen sikerült.

A kilencéves Carroll Jasmin is mosolyogva mesélte, hogy a sok gyakorlás után jött az eredmény. – Nagyon nehéz gyakorlatot mutattam be: a hátraszaltó és hasas kiválóan sikerült. Ráadásul jó magasra mentem fel. Kicsit izgultam, de magamban azt mondogattam, hogy sikerülni fog. Így is lett.

Izgalmas élmény

A felnőtt Vincze Ákos is – aki már a testnevelési egyetem hallgatója – elégedett volt magával, ám nem tagadta, azért voltak apró hibák is gyakorlatában. – Összességében nem volt rossz. A duplaszaltó másfél fordulattal, a duplaszaltó fél talpra jól sikerült. Sikerült az új elemet is bemutatnom. Annak is örülök, hogy a tesóm nagy sebességgel jön utánam. Áron három évvel fiatalabb nálam, de szép tartással, jól megcsinálta a gyakorlatát _ mondta a Dunaferr Kupa legidősebb versenyzője.

Végül is megállapítható volt, hogy kellemes, izgalmas élményt jelentett ennyi ügyes gyerkőc „repülését, csavarját a levegőben” figyelni és ezekben gyönyörködni. Jó volt látni ezt a versenyt, amelyen sok izgatott szülő mosolygott, tapsolt. Sok vidám gyerek, pici és nagy barátkozott a többiekkel. S a kedves, vidám hangulat is magával ragadta a jelenlévőket. Gratulálunk, gumiasztalosok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában