Kőkemény csata

2017.12.03. 20:56

Parádés teljesítményük után csoportelsőként jutottak tovább vízilabdásaink

Házigazdaként veretlenül, csoportelsőként végzett a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics női vízilabda-együttese az Euroliga első selejtezőkörében, miután vasárnap nagy csatában, fantasztikus játékkal legyőzte a görög Vouliagmeni együttesét.

Gallai Péter

Persze ahhoz, hogy idáig eljussanak Mihók Attila tanítványai, hozni kellett a kötelező feladatokat is, azaz a Lille pénteki legyőzése (12-5) után szombaton a görög Glyfada sem állította megoldhatatlan feladat elé Garda Krisztináékat, hiszen 18-4-re nyertek.

Vasárnap elsőként a Lille 12-7-re legyőzte a Glyfadát, ezzel eldőlt, hogy a csoportból ez a gárda lesz a harmadik helyen továbbjutó. Az pedig, hogy ki megy tovább az első, illetve a második helyen, amint előzetesen várni lehetett, a Dunaújváros és a szintén két győzelemmel álló Vouliagmeni meccsén dőlt el. Mivel a görögök gólkülönbsége jobb volt, ezért nekünk mindenképpen nyerni kellett az első helyhez. Mihók Attila a meccs előtt arra számított, hogy kulcsembereinket, Szilágyit, Gurisattit, Horváthot megpróbálják majd kivenni a játékból, persze erre ők is igyekeztek készülni, s az is fontos volt, hogy a többiek ebben az esetben miként tudnak főszerepet vállalni.

Az első negyed igazi gólzáport hozott, hiszen a 6-6 akár végeredmény is lehetett volna. A játékrész elején a görögök elléptek két góllal (2-4), ám egy perc alatt emberelőnyből, illetve két gyönyörűen kivitelezett lefordulást követően Horváth, Szilágyi és Vályi Vanda révén máris nálunk volt az előny (5-4). Azért a Vouliagmeni nem olyan kaliberű csapat, hogy ettől a dunaújvárosi rohamtól teljesen megzavarodott volna, így döntetlenre hozták a negyedet.

A második felvonás eleje kihagyott helyzetekkel kezdődött, majd Vályi Fanni emberelőnyből volt eredményes (7-6). Utána Gurisatti szerzett labdát a görög térfélen, Szilágyi utolérhetetlenül úszott a kapuig, majd bebombázta a labdát (8-6). A hátralévő időben remekül védekeztünk, az időközben beállt Kiss Alexandra több ziccert hárított, s még a kapufa is velünk volt. Ellenben a bírók nem annyira, hiszen Navarra sporttárs Garda „vízbe fojtását” centerben csak kiállítással honorálta, a Mihók Attila és az egész lelátó által is jogosan követelt ötméteres elmaradt. Mihók mester viszont sárga lappal lett gazdagabb. Végül a csapat megnyugató előnnyel mehetett a nagyszünetre.

A fordulást követően az olasz bíró egyből büntetőt, ötméterest fújt a görögöknek a Gardáéhoz hasonló szituációra, amit gólra is váltottak. Szerencsére erre volt bőven felelet a hazaiak oldalán, Horváth egy kontrát fejezett be eredményesen, majd Gurisatti ejtett parádésan, így a meccs során először már hárommal vezetett a DUE-Maarsk. Az eddig sem „simogatós” meccs egyre keményebb lett, Kiss több parádés védése után kettős emberelőnyből tudott szépíteni az ellenfél a negyed zárása előtt.

Az utolsó nyolc perc kőkemény csatát hozott, a görögök nem fukarkodtak bevetni minden szabályos és szabálytalan eszközt, utóbbit nem egyszer engedték a bírók. Ám Szilágyi gyorsaságával ismét nem tudtak mit kezdeni egy megúszás után, s ugyan Xenaki bepréselt egy gólt, de öt perccel a vége előtt Gurisatti távoli lövésével ismét három volt az előnyünk (12-9). Protopapas ismét közelebb hozta a Vouliagmenit, nem csoda, ha az utolsó percekben óriási volt a feszültség és az izgalom, hiszen nem egy akciót vezethettek a görögök az egygólos hátrányukért. Ám az eredmény több támadásra befagyott, a lényeg viszont az volt, a zseniális védekezésnek és persze Kiss kapus bravúrjainak köszönhetően nem csökkent a fórunk. Ezt már a vendégek szakvezetőnője sem bírta idegekekkel, akit kiállítottak heves reklamálása miatt, a nála egy fejjel magasabb sípmester mellé a biztonsági emberek léptek, megelőzendő a további verbális inzultust. A helyére lépő másodedző sem sokáig húzta, őt is a lelátóra zavarták a fehér ruhások.

Kiss Alexandra bravúrt bravúrra halmozott Fotók: Ady Géza

Szerencsére ezek a közjátékok a lányokat nem billentették ki a ritmusból, amíg a görögök már mindenhonnan ellődözték a labdát, és a szuflájuk is fogyott, Gurisatti két perccel a lefújás előtt bebiztosította a győzelmet (13-10), majd Vályi Fanni tette fel a koronát az egész csapat teljesítményére és a három napra, az ekkor már állva vastapsoló közönség legnagyobb örömére. A meccs pedig stílszerűen Kiss ziccervédésével zárult, ami után jöhetett az önfeledt ünneplés, hiszen a görög és holland válogatottakkal felálló Vouliagmenit, Európa egyik magasan jegyzett csapatát múlták felül a lányok. A siker azt jelenti, hogy a dunaújvárosiak a következő kör sorsolásán kiemeltek lesznek.

Alexia Kammenou, az ellenfél edzője a meccs után azt nyilatkozta, nagyon jól érezték magukat Dunaújvárosban, kiváló volt a hangulat, arról nem is beszélve, nagy rajongója a magyar vízilabdának. – Egy valami árnyékolja be ezt a sok pozitívumot, mégpedig a mai mérkőzésünk eredménye és körülményei. Nem tudtam egyetérteni számos bírói döntéssel. Kritikus időszakokban kaptunk számunkra előnytelen fújást, és a forró hangulat is befolyásolta a játék alakulását, az ítéletek születését. Szerintem túl szigorúak voltak a bírók, ezt nekünk is szoknunk kell és alkalmazkodni hozzá. Nagyon kemény meccs volt két olyan csapat között, amelyek a következő körben is esélyesek a továbbjutásra – mondta.

Igazi vízilabdaünnep volt a Fabó Éva Sportuszodában vasárnap (is), fantasztikus hangulattal

Mihók Attila pedig így értékelt: – Úgy gondolom, picit szerencsésebb sorsolást kaptunk, mert az igazán nehéz ellenfelek közül csak a Vouliagmenit sorsolták hozzánk, szerintem részben ez tavalyi eredményünknek is köszönhető. Tudásuk legjavát adták a játékosaim, ennek volt köszönhető a győzelem, ezért sikerült felülkerekedni az ellenfelünkön, annak ellenére, hogy nagyszerű játékállománnyal rendelkezik. Olyan taktikát választottunk, ahol érvényesíteni tudtuk a saját erősségeinket, a gyors támadásvezetéseket. Az elején kicsit megijedtünk attól, hogy nagyon erős fizikai állapotban lévő játékosok ellen kell játszani. Ám ahogy sikerült gólokat szerezni, egyre oldottabban és bátrabban álltunk fel a fordulásokra. egyértelműen ezzel tudtuk megbillenteni az ellenfél hatalmas önbizalmát. Elsősorban Gurisatti Gréta révén hátsó helyzetből emberelőnyben még rögzített szituációkból is tudtunk gólokat szerezni, miközben a védekezésünk is összeállt. Itt szeretném kiemelni Kiss Alexandrát, aki felnőttválogatott szinten és minőségben védett. Jelentős pillanatokban nem kaptunk ítéletet, s nem csak a második negyed végén az ötméteresre gondolok, hanem olyan víz feletti ütésekre, amelyeknek nem szabadna a sportágba beleférnie. Hiszen minden egyes labdajátékban ezt tűzzel-vassal irtják. Nem azt mondom, hogy adósok maradtunk, de azt látom, amint egyik csapat kicsit jobban vezet, a másiknak többet szabad, Ezúttal ebből is jól tudunk kijönni, mert annyira fegyelmezettek voltunk, s szerintem a görögök egyszerűen elfáradtak, teljesen szét tudtuk zilálni az önbizalmukat.

A mérkőzés után a példaképek, így Szilágyi Dorottya is boldogan adott aláírást

Gurisatti Gréta értékelése: – Az első negyedben összesen tizenkét gól esett, ami nem éppen szokványos. Azt követően kezdtünk kicsit megnyugodni, belelendülni a mérkőzésbe. A második negyedünk nagyon erős volt, akkor nem kaptunk gólt, ez nagyon kellett ahhoz, hogy elvegyük az önbizalmukat. Kiss Alexandra jól és jó időben jött be csereként, az ő teljesítménye ránk is kihatott. Nagyon szerettünk volna nyerni, azt mondtam a többieknek a meccs előtt, hogy erre vártunk szeptember óta. Különösen boldog vagyok, hogy vasárnap délben ilyen sokan voltak az uszodában, és nekünk szurkoltak, szerintem ebben az időben még soha nem voltak ennyien.

Majd a játékosok a levezetés után nem haza, hanem a konditerembe (!) mentek, ahol tréning várt rájuk, ugyanis szerdán jön a hazai bajnoki csúcsrangadó az Újpest ellen, majd hét végén a Magyar Kupa négyes döntője.

 

Ami a többi magyar csapatot illeti az Euroligában: az Újpest szintén csportelsőként jutott tovább, így velük nem sorsolhatják össze együttesünket, amíg a BVSC harmadikként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában