nemzetközi szinten is

2017.12.14. 18:48

A Dunaferr SE öt szakosztálya méltán lehet büszke az idei teljesítményére

Évzáró és értékelő összejövetelt tartott szerdán este a Dunaferr Sportegyesület, ahol az esztendő kiemelkedő eredményeinek ismertetése mellett 2017 legjobb utánpótlás sportolói is átvehették díjukat.

Gallai Péter

a

Az ISD Dunaferr Lemezalakító szabadidőparkjában rendezett összejövetelen a vezetők és edzők mellett a sportolók is képviseltették magukat mind az öt szakosztályból. Természetesen jelen voltak az elnökség tagjai is, Mátyás Gábor ügyvezető elnök köszöntőjét azzal kezdte, nagyon gyorsan elrepült ez az év is, amelyről sok mindent lehet mondani, de szerencsére azt az egyet nem, hogy panaszra lenne ok.

- Gyönyörű szép eredményeket értünk el, kitettek magukért a sportolók, az edzők, s azt gondolom, az elnökség is, komoly munkát végzett mindenki. Itt kell megköszönjem egyik kiemelt támogatónknak, Dunaújváros önkormányzatának, hogy biztosítják a szakosztályok részére a sportlétesítményeket, ami a zavartalan munka alapja. Azt gondolom, mindenkinek méltó helye van, arról nem is beszélve, hogy több ingatlan esetében már történtek felújítások, de nagyon boldogok vagyunk, hogy jövőre további jelentős beruházások kezdődnek az uszoda és a sportcsarnok esetében is. A felújítások miatt óriási feladat lesz megoldani az edzéseket, mérkőzéseket, de legyen ez a legnagyobb gondunk. Hiszen utána minden igényt kielégítő, modern körülmények közé térhetnek vissza sportolóink. A Gurics György birkózócentrum esetében pár héttel ezelőtt befejeződött a felújítás második üteme, immár két szint szolgálja a sportág érdekeit.

Mátyás Gábor kiemelte, a sportágfejlesztési támogatásokat a szakszövetségek és a kormány 2020-ig biztosítja. Van még mit fejlődni, de az elmúlt évek alapján elmondható, minden szakosztály nagyon céltudatosan, kellő alapossággal használta fel például létesítmény-felújításokra és versenyeztetésekre ezeket az összegeket. Óriási, rég várt lépés volt, hogy idén a röplabda is bekerült a TAO támogatási körébe. Ezzel a sportág anyagi gondjai enyhülnek, talán meg is oldódnak.

Majd Mátyás Gábor külön részletezte az eredményeket.

A birkózószakosztály nagy hagyománnyal bír, jelenleg régióközpontként működnek, a szakmai munka mellett edzőtáborokat szerveznek. Emellett komoly tömegbázist alakítottak ki az elmúlt években. Számos hazai és nemzetközi versenyen szerepeltek. Kardos Róbert a felnőtt bajnoki bronzérem mellett U23-as magyar bajnoki címet, Európa-bajnoki nyolcadik helyet szerzett. Ezen felül diákolimpiai és korosztályos bajnoki címekkel is büszkélkedhetnek.

A kajak-kenu szakosztály jelenleg az egyesület legeredményesebb tagszervezete. A 2017-es szezonban felnőtt és utánpótlás szinten is kimagasló eredményeket értek el, világ- és Európa-bajnoki érmek, magyar bajnoki címek és helyezések bizonyítják ezt. A Dunaferr SE vezetője kiemelte Molnár Gergely tanítványait, Hajdu Jonatánt, aki utánpótláskorúként felnőtt világbajnoki harmadik helyezett lett, továbbá Slihoczki Ádámot, aki korosztályában mindent megnyert hazai, európai és világszinten.

A röplabda-szakosztály továbbra is az ország legeredményesebb utánpótlásnevelő klubja, hiszen az NB I-ben szereplő felnőtt együttes szinte teljes mértékben saját nevelésű játékosokból áll. Három felnőtt, négy ifjúsági és négy serdülő válogatottat adtak a magyar csapatnak az elmúlt szezonban, ami önmagáért beszél. A IV. korcsoportos csapat Szűcs Ákos edző vezérletével országos diákolimpiai bajnokságot nyert, az ifjúsági csapat pedig bronzérmet szerzett. Sportdiplomáciai siker is született, hiszen Engyel Lászlót beválasztották a Magyar Röplabda Szövetség elnökségébe. Tomanóczy Tibor vezetőedző pedig az Év hőse elismerést vehette át.

A tornászok évek óta szállítják az eredményeket, öröm nézni, ahogyan a pici gyerekekből komoly felnőtt versenyzők lesznek. Nagyon komoly és magas szintű utánpótlásnevelő munka folyik kilenc edző hathatós közreműködésével. A 2018-as évnek már öt saját nevelésű felnőtt versenyzővel vághatnak neki, ami kiemelkedő. Kovács Zsófia pedig világra szóló eredményt ért el az Európa-bajnokságon szerzett összetettbeli ezüstérmével. Rajta kívül Mayer Gréta négy bajnoki címet szerzett és Makai Lilla is korosztályában a legjobbnak bizonyult. Makovits Mirtill csapattal és gerendán lett ezüstérmes, Badics Réka és Török Dániel edzők hathatós közreműködésével.

A Dunaferr SE elnökségi tagjai, illetve az idei teljesítményük alapján díjazott utánpótlás korú sportolók Fotó: Ady Géza

Az úszószakosztály idén volt negyvenéves, méltán lehetnek büszkék elért eredményeikre. Talán egyetlen esztendő sem volt, amikor ne lettek volna kiemelkedő teljesítményeik. Szintén régióközpont Dunaújváros, Bene Vera pedig a vezetője, ami elismerése a kiemelkedő szakmai munkának. A számos eredmény közül kiemelkedik Selmeci Levente teljesítménye, Kovács József edző tanítványa az ifi Eb-n a gyorsváltó tagjaként aranyérmet szerzett. Kállai Botond, Kovács-Seres Hunor korosztályos bajnok lett, edzőik Hornyák Judit és Szabó Gergő. Szintén komoly eredmény, hogy a Jövő Bajnokai régiós válogatottba nyolcan kerültek be.

Majd Mátyás Gábor a jövőre nézve fogalmazott meg néhány célt: – Nagyon fontos, hogy a rangsorhelyeket minden szakosztály meg tudja tartani, jelenleg az első húsz között vagyunk minden szakágban száznegyven-százötven egyesület közül. Lehetőségeinkhez mérten ez kiváló. Fontos, hogy a klub létszámát tovább gyarapítsuk, minél több óvodással, kisiskolással ismertessük meg sportágainkat. Elsősorban azért, hogy egészségesek legyenek, szeressék meg a mozgást, majd közülük minél többen váljanak élsportolóvá. Most volt vége az egyik olimpiának, de már készülünk a másikra, azt gondolom jelen pillanatban több potenciális versenyzőnk van, akiknek minden támogatást meg kell adni annak érdekében, hogy sikerrel fel tudjanak készülni a kvalifikációs versenyekre és a 2020-as játékokon is tudjunk Dunaferr-sportolókért szorítani.

Majd „Az év utánpótlás sportolója” díjak átadása következett, amit Nyikos Veronika és Schrick Alina (birkózás), Hajdu Jonatán és Slihoczki Ádám (kajak-kenu), Bohnicsek Szilveszter (röplabda), Makovits Mirtill (torna), Selmeci Levente (úszás) vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában