Könyves lazítás

2024.03.22. 15:00

Internet Fiestára invitál az előszállási könyvtár

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza, amikor – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – ismét az Internet Fiesta megszervezésére biztatja a hazai könyvtárakat.

Körmendi Erzsébet

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A mesterséges intelligencia alkalmazásának társadalmi hatásairól, előnyeiről és veszélyeiről napjainkban sok vita zajlik, egyesek Pandora szelencéjeként, mások bőségszaruként tekintenek rá. A 25. Internet Fiesta PRO: értelem és érzelem cím erre a kettősségre kíván reflektálni, utal az online szolgáltatások és azon belül a mesterséges intelligencia objektív hasznosíthatóságára, de a témakörrel kapcsolatos szubjektív – pozitív és negatív – érzéseinkre is.

A mesterséges intelligencia révén megújuló online szolgáltatások hétköznapjaink meghatározójává váltak, sokak számára ez akkor kézzelfogható, amikor az egyéni használói szokásokat egyre inkább figyelembe vevő, algoritmusok által meghatározott szolgáltatásokat vesznek igénybe, melyek az élet valamennyi területén megjelennek, az oktatástól a szórakoztatóiparig. Az öntanuló, újgenerációs keresőprogramok pedig az információszolgáltatásban versenyképes könyvtárak, sőt, az egész oktatási rendszer számára is kihívást jelentenek. Eközben érzékelhetően még inkább felértékelődik az információk hitelességének kérdése is.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekre ma még a könyvtár sem tud mindenre kiterjedő módon választ adni, de az MI-ben rejlő lehetőségek feltérképezésében és a „kockázatok és mellékhatások” azonosításában a polgárok, intézmények és a társadalom partnerei tudnak lenni.

Az idei fesztivál programjaira 2024. március 21-28. között kerül sor személyes és virtuális formában.

Ehhez csatlakozott az előszállási Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár is, az intézmény programjairól, például a most már zajló kvízről a könyvtár internetes felületén és Facebook oldalán bővebben tájékozódhatnak az érdeklődők. Az intézményben pedig – Internet Fiesta kvízen kívül játékos feladatok várnak mindenkit a víz világnapja alkalmából, megtekinthetik az Erdő világa című könyvkiállítást, valamint megismerkedhetnek a „Könyvmoly könyvtáros könyvajánlójával” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában