Böjti időszak következik

2024.02.08. 20:00

Hamvazószerdáig – február 14. – tart a farsangi időszak

Körmendi Erzsébet

Fotó: Nagy Balázs/MW

Még alig kezdődött a farsangi időszak és már mindjárt vége, csak néhány nap van hátra belőle.  A farsangolára ebben az évben is vízkereszt  (január 6.) óta van lehetőségünk, és február 14-éig, hamvazószerdáig (tehát jövő szerdáig) tehetjük ezt meg. 

Hamvazószerda a farsangi mulatságok és a téltemetések végét jelzi. A  keresztény vallásban ez a nap a húsvét előtti nagyböjt kezdete. Ezen a napon és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg (vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg). A hamvazó pap közben figyelmeztet: 

Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!

A hamu az elmúlás természetes jelképe.

No, de az előttünk álló hétvégén még számos alkalmunk lehet a télűzésre, a farsangi mulatozásra, a kiszebábégetésre

Csokorba szedtük a dunaújvárosi és környékbeli hétvégi programokat (nem csak a téltemetéseket):

Február 9., péntek:

Kisapostag, 19 órától: Jótékonysági farsangi bál a kultúrteremben. A cél: egy közösségi kemence!

Dunaújvárosban 9 órától a Dózsa György Általános Iskolában tartanak farsangi mulatságot. Ugyanebben az időpontban kezdődnek a jelmezes farsangolások a Dunaújváros Óvoda tagegységeiben is. A Vasvári iskola alsósainak rendezvénye pedig 15 órakor veszi kezdetét.

Fotó: Unger Tamás/MW

Február 10., szombat:

Dunaújvárosban farsangi délutánt rendez az Intercisa Múzeum 14 és 18 óra között. A gyerekek számára álarcok, maszkok, indián fejdísz készítésére kínálnak lehetőséget, valamint farsangi játékokat is szerveznek számukra. A felnőtteknek szól 15.30-tól a Maszkok az őskőkortól az újkorig című előadást, amelyet Keszi Tamás régésztől hallhatnak. A rendezvény ideje alatt a Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig című kiállításunk valamint a látványtár díjmentesen megtekinthető.

Nagyvenyimen 20 órától másnap hajnali 3 óráig maskarás, víg buli veszi kezdetét. Nagyvenyim Önkormányzata és a Palágyi József Művelődési Ház szervezésében megrendezésre kerülő rendezvényen a hangulatfelelős a Chameleon Zenekar lesz. Részvételről érdeklődni az intézmények elérhetőségén lehet.

Nagykarácsonyban alapításának ötéves jubileumát ünnepli a NaTe civil szervezet. A jubileum alkalmából Farsangoló mottóval találkozót szerveztek a kreatív civil szervezetek, társ egyesületek számára. A rendezvény megnyitója 15 órakor lesz a Nagykarácsonyi Kultúrházban, utána bemutatkoznak a meghívott egyesületek, kézművesek és tánccsoportok. 17.30 órakor táncház kezdődik Suplicz Mihállyal, amely mintegy megalapozza a farsangi bált, amely 20 órakor kezdődik. A jelmezben érkezőket meglepetés várja. A jó hangulatról Horváth Csaba gondoskodik

Adony, 17 órától: „Itt a farsang, áll a bál!” Baranyai német táncház a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban. 17–19 óra: Baranyai táncok oktatása (Mezei-Kramm Anikó). Fánkozás és fröccsözés. 19 óra: „Batyus” farsangi mulatozás. Zene: Pósch József. (A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött a vendéglátás miatt.)

Perkáta, 6.30 órától: III. Perkátai Böllérverseny. Helyszín: a Győry-kastély mögötti terület. Hamisítatlan vidéki ízek: hagymásvér, hurka, kolbász, frissen sült hús, toros káposzta. 6.30 óra: A csapatok gyülekezése (Sportház). 7 órától: A versenyszabályzat ismertetése. A sertés feldolgozása bírálatra. A vendégeket Ihos József előadóművész, humorista szórakoztatja. 15.30 óra: A böllérverseny eredményhirdetése. 19 órától: Bál a faluházban Szabó Attilával és Simon Lászlóval. Egész napos élő zene a Szamaras zenekarral. Kézműves árusok. Sajtok, füstölt áru, chili, fűszerek vására. Íjászat. (Szervezők: Perkáta Nagyközség Önkormányzata, Perkátai Általános Művelődési Központ.)

Február 11., vasárnap

Adony, 8.30 óra: Szentmise a doni hősök emlékére a Sarlós Boldogasszony katolikus templomban. 15 óra: Adonyi honvédek a doni tragédiában. Rózsafi János hadtörténész előadása a művelődési házban.

Fotó: Karnok Csaba/MW

Kisapostag, 16 órától: „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” Téltemető. 16 óra: Télűző felvonulás (indulás a hivataltól, zajongva a Rakodóig). 16.30 óra: Kiszebábégetés a Rakodón. Vendéglátás: virsli, forralt bor, tea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában