Versek és rock and roll

2023.11.06. 14:00

Ritka erős színvonal az Újvárosi Akusztik Fesztiválon (képglériával)

Megtörni látszik a jég, a kellemetlen időjárás ellenére sem maradt közönség nélkül az Újvárosi Akusztik Fesztivál pénteken a Kaptár Music Pubban. Örülhetett a négy fellépő dunaújvárosi zenekar, a 4T, az Akusztikum, a BLB akusztik és a Newcaustic, nem az üres teremnek játszottak, egész tetemes közönség gyűlt össze.

Balla Tibor

Fotó: Ihász Martin

Meglepően pontos és korai kezdéssel a rácalmási 4T zenekar nyitotta a sort. Az ő kínálatuk volt talán a legkevésbé kompatibilis a hely stílusával, hiszen megzenésített verseket játszanak, de van néhány saját szerzeményű daluk is. Most viszont megtapasztalhatták, hogy a Kaptár közönsége nyitott a minőségi muzsikára, bármely stílusról legyen is szó, a visszajelzésekből érezhették, igencsak kedvére van a küzdőtéren lévőknek, amit hallanak. Persze tudták ők, hogy hová készülnek, az erre qaz estére összeállított „setlsit” csak nyomokban tartalmazott lassú, elmélyedős számokat, inkább a tempósabb darabokból válogatott a zenekar. Üdítő látni, hallani, hogy kezd visszatérni a zenei divatba a vokál, ami ennél a zenekarnál különösen átgondolt, és pontosan kivitelezett, köszönhetően Göbölös Virág (hegedű, ének) és Karácsony Rebeka (ének) harmonikus együtt gondolkodásának. Mindezt gyönyörűen ellenpontozza az énekes-gitáros Kurkó Lajos dinamikus, erőteljes éneke, és az a felépítmény biztonságos talajon áll a Bosnyák László (basszusgitár, ének) és Horváth András (dob) teremtette alapokon. Ráadásul úgy tűnik, hogy emberileg is együtt lélegzik a formáció, ugyanis a koncert egy pontján eljátszották a Guns N’ Roses alapokra épített Boldog születésnapot dallamot, és mint kiderült, nem is öncélúan, ezzel köszöntötték az énekes-gitáros édesanyját és saját basszusgitárosukat is születésnapján.

Az est második fellépőjeként az Akusztikum zenekar hozta a tőle elvárt színvonalat. A  Poszt Péter – dob, konga, Wittmann Gábor – gitár, ének, Simon László (Sinya) – basszusgitár, Berczi Gergő (McLeod) – gitár, Somodi Zsolt (Soma) – ének összeállítású csapat nem ma kezdte a muzsikálást, számtalan formációban megfordultak már a tagok, és nagyon sokféle stílusban kipróbálták már magukat. A változást tulajdonképpen Soma esküvője hozta meg, ugyanis arra szövetkeztek, hogy írnak egy dalt, ami majd ott elhangzik. Ez lett a Te vagy. Ennek köszönhetően bő egy évvel ezelőtt mindannyian rátaláltak az akusztikus, vokális alapokon nyugvó zenében rejlő szépségekre. Persze ez nem jelenti azt, hogy teljesen hátat fordítottak volna azoknak a stílusoknak, amiket addig kedveltek, pusztán megszelídítették azokat annyira, hogy beleférjenek az akusztikus közegbe. Olyan közismert dalok hangzanak el koncertjeiken, mint Rudán Joe: Gyönyörűségek völgye, P. Mobil: Ha újra kezdeném, Omen: Szólj, hogyha vagy!, Sing Sing: Soha ne engedj el, P. Box: Soha nem elég, TRB: A tegnap itthagyott, vagy például egy Cool Head Klan dal a tragikusan fiatalon elhunyt Molics Zsolt emlékére. De már megjelentek náluk a saját dalok is, mint például a Tőled vagyok hideg.

Harmadikként egy régi-új formáció állt a közönség elé, mégpedig a talányos nevű BLB akusztik. Ha viszont kiderül, hogy ők azok, akik egy éve duóként indultak Bogi-Barni akusztikként, akkor már kicsit ismerősebb lesz a dolog. Most kibővültek, úgyhogy a Krár Bogi (ének), Rácz Luca (ének) és  Kis Péter Barnabás (gitár) összeállítású csapat most már BLB néven fut tovább. Induló zenekarként nem róható fel nekik, hogy főként feldolgozásokat játszanak egy bővebb merítésből. Van közte ismert és kevésbé ismert előadó is, illetve már bontogatják szárnyaikat is, ugyanis játszanak néhány saját számot is, amiknek Bogi a szerzője.

Fotó: Balla Tibor

Az estet a hazai pályán induló Newcaustic zárta. Ez a formáció elsősorban Lapu Lilla karakteres és egyre magabiztosabban megszólaló hangjára épít, őt Szabó Szebasztián kíséri gitáron, és időnként beszáll Simon Miklós is egy-egy vokál erejéig, de azért ő is jut szóló lehetőséghez. Az előző fellépőkhöz hasonlóan ők is hazai és külföldi dalokat dolgoznak fel, ám náluk már lényegesen bátrabbak a vállalások, egészen magas nehézségi fokú dalok is szerepelnek a repertoárban, amit rendre magasan meg is ugranak. Nagy kár, hogy viszonylag ritkán hallani csak ezt a komoly zenei alapokkal rendelkező formációt. Szabó Szebasztiánt már láthattuk, hallhattuk többfelé, és mindannyiszor bizonyított, de Lapu Lilla is figyelmet érdemel már azóta, hogy a Fehérvár hangja vetélkedésben nyilvánosság elé állt. Sokkal többet érdemelnének képességei, egyelőre a szerző számára még titok, miért nem lép ki a fényre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában