Koncert

2022.12.08. 08:00

Karácsonyi meditációk orgonán

Néhány évtizede biztos pont a város decemberi programkínálatában Rákász Gergely decemberi fellépése – rendszerint telt ház előtt – az evangélikus templomban. A világjárvány ennek is akadályt gördített az útjába, de idén ismét elvarázsolja közönségét kellemes baritonjával, megnyerő személyiségével és természetesen lenyűgöző hangszeres tudásával.

Balla Tibor

Rákász Gergely

Fotó: DH

A Covid időszaka alatt elkészült a koncertorgonista két új lemeze. A Lords of the Organ-sorozat 3. epizódja olyan remekművekkel, mint Beethoven V. szimfóniájának I. tétele vagy Sosztakovics 2. keringője és a közönség kérésére az Organ Meditation. Ezeknek a műsorából válogat a Karácsonyi meditációk koncert, amelyből – lassan szokásosan – Dunaújvárosban már egy pótelőadást is be kellett iktatni december 11-én este az evangélikus templomban. Bensőséges, meghitt, meditatív koncerttel készül a művész, amely ebben a zajos és nyomasztó világban gyertyafény igyekszik lenni, amely az ünnep felé vezet.Műsoron Léon Boëllmann gótikus szvitje, Edvard Grieg Reggeli hangulata, César Franck Prelúdium, fúga és variációk című műve, Johann Sebastian Bach – Nun komm, der Heiden Heiland című korálja, Antonín Dvořák Újvilág szimfóniájának Largo tétele, valamint Antonio Vivaldi Négy évszak hegedűversenyének Nyár concertója lesznek. 

A hangversenyen fellép a Rákász Gergely Alapítvány tehetségkutató programjának egyik felfedezettje, a baracsi születésű Kiss Péter harmonikás is, aki most éppen tanulmányait Ivano Battisto mester kezei alatt végzi Firenzében, a Luigi Cherubini Konzervatóriumban. A ráadáskoncertre online még kaphatóak jegyek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában