Vasműs relikviák tárlata

2022.09.06. 14:00

Konferencia és kiállításmegnyitó is lesz a papírmúzeumban

Szeptember 16-án konferenciával és időszaki kiállításokkal veszi kezdetét a Magyar Papírmúzeum őszi rendezvénysorozata. Miként azt tőlük megszoktuk, a kínálat széles skálán mozog, ezúttal is újszerű párosítással szolgálnak a hozzájuk betérők számára. A többi között a Dunai Vasmű papírrelikviái kerülnek elő magángyűjtemények becses darabjaiként, s akinek ez nem lenne elég, Bedő József régiség­gyűjtő is feleleveníti Petőfi Sándor emlékezetét alkalmazott grafikai nyomtatványokon keresztül.

Szente Tünde

Pelbárt Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója Fotók: Szente Tünde

A programok sorát Süli János, a Dunaújvárosi Egyetem Alapítvány kuratóriumi elnöke indítja A Dunai Vasmű papírrelikviái című időszaki kiállítás megnyitójával. A tárlat szinte teljeskörűen tartalmazza a Dunai Vasmű, később Dunaferr üzemtörténeti dokumentációját, kiadványait, amelyeket többek között a Dunatáj Kiadói Kft. munkatársai rendeztek nyomda alá. Ezek közül kiemelendő a Dunai Vasmű történetének 50 évét átfogó Krónika. A kiállítás különlegessége Domanovszky Endre Munkás-paraszt szövetség című freskójának egyik papírra festett részlete, amelyet a Moszkvai Mezőgazdasági Kiállításon is láthatott a közönség. 

A tárlat berendezésén gondosan ügyeltek a részletekre
 

A Petőfi Sándor emlékezetének papíremlékei című kiállítást a Petrovits család leszármazottja, Kronászt Margit történész ajánlja az egybegyűltek figyelmébe. A 11 órakor kezdődő Petőfi-konferencia első előadója dr. Galambos Dénes, aki édesapja, Galambos Sándor Petőfi és Kunszentmiklós című újranyomott kötete kapcsán tartja meg előadását. A Felső-kiskunsági Petőfiről Farkas Lajostól, az Intercisa Múzeum igazgatójától tudunk meg majd többet. 
A Magyar Papírmúzeum állandó és időszaki kiállításait Dunaújvárosban, a Hamburger Látogatóközpontban, a Papírgyári út 42–46. címen tekinthetjük meg. A szeptember 16-i rendezvény nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Az alábbi e-mail-címen vagy telefonszámon lehet regisztrálni: [email protected] +36-30/638-2657. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában