Augusztus 20.

2022.08.21. 12:58

Nagyvenyimen is méltón emlékeztek államalapításunk évfordulójára

Horváth László

Nagyvenyimen Csizmadia György, Kiss Csaba és Debreczenyi Kálmánné szegte meg az új Fotók: Horváth László

A Szent Bernát Arborétumba meghirdetett szabadtéri program helyett a Nagyboldogasszony templom adott helyet a nagyvenyimiek ünnepi műsorának. A tíz órakor kezdődött szentmisét Kristofory Valter katolikus plébános celebrálta. A mise után Csizmadia György önkormányzati képviselő mondta el augusztus huszadikához és az államalapításhoz kapcsolódó gondolatait.

Nagyvenyimen az Aranydaru Dalkör műsora színesítette az ünnepi programo

- Az államalapítás ünnepe a mai világban újra értelmezendő, különösen a fiatal generáció számára, hogy mit is ünnepelünk itt, és mi az, ami nekünk Szent István öröksége? Az államalapítás történetét sok történet, misztikum öleli körbe, azonban ha a legfrissebb kutatások eredményét megnézzük, akkor olyan világos kép rajzolódik ki, ami nagyon sok üzenetet hordoz számunkra – kezdte történelmi visszatekintését Csizmadia György. Beszédében kiemelte, Árpád népe nagyon jól megértette, hogy itt a Kárpát-medencében csak nagyon jó diplomáciai érzékkel és jó viszonnyal a szomszédainkkal lehet hosszútávon megmaradni. Talán ez a legfőbb üzenete annak az eseménynek, ami a magyar királyság megalapozását jelentette. Mit is mond ez a mai generációnak? Azt, hogy itt Európa közepén van egy szilárd múltú országunk, és bizton tekinthetünk a jövőbe. Bátran támaszkodhatunk arra a sokszínű kultúrára és hagyományra, melyeket az évszázadaink megalapoztak – hallhattuk Csizmadia Györgytől.

A néptáncosok műsora az eső miatt elmaradt
 

A köszöntő után megszegésre került az új kenyér. Az ünnepi pillanatokat az Aranydaru Dalkör műsora és Debreczenyi Kálmánné könyvtáros előadása színesítette.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában