Nagy volt az érdeklődés

2022.02.04. 17:30

Népszerűek a szép arcmaszkok

A rácalmási művelődési ház és könyvtár törekvése, hogy a lakosság érdeklődő részével újabb és újabb aktivitásokkal tartsa fenn a kapcsolatot. Ezért a közművelődési intézmény nemrégiben alkotópályázatot hirdetett, amelynek eredményhirdetése február 1-jén volt.

Török Tímea

Fotó: LI

Rácalmás - Ezúttal a Rácalmáson élő vagy a Jankovich Miklós Általános Iskolába járó gyerekeknek szabad technikával készített, orrot, szájat eltakaró arcmaszkkészítésére hirdettek pályázatot. 

A kötelező maszkviselési szabályok értelmében ma a maszkot muszájból hordjuk. De ha már így van, legalább ne legyen egyforma és sablonos – hangzott el a pályázat eredményhirdetésén. Sokan éltek a lehetőséggel, hogy újat alkossanak, csaknem száz pályázat érkezett. 

– Minden gyermeket arra kértünk, hogy készítsen egy egyedi maszkot saját kezűleg, és pályázzon! A kész pályaműveket a készítő nevével és osztályának feltüntetésével január 28-án, péntekig, lehetett leadni a művelődési házban – mondta el az intézmény igazgatója, Kundra Anikó. 

A pályamunkák egy kiállítással együtt láthatók. Feke Juditnak, a dunaújvárosi Bartók-kamaraszínház volt öltöztetőjének és jelmezkészítőjének több száz darabos maszkgyűjteményéből összeállított „Életünk része a maszk” címmel látható tárlata. A Magyar Teátrum díjas női szabó különleges és egyéni maszkjaiból összeállított nagy sikerű vándorkiállításáról lapunk hasábjain már korábban is olvashattak. 

„Napjainkban – nemtől, kortól, foglalkozástól függetlenül – mindenki életének és öltözetének elengedhetetlen része a maszk. Már majdnem két éve, hogy 2020 tavaszán meg kellett barátkoznunk a viselésével. Aztán rövid időre elfelejthettük, ám sajnos ismét aktuálissá vált a védőfelszerelés” – hangzott el a megnyitón. 

A kiállítás és a pályázatra érkezett alkotások előreláthatóan február 18-ig lesznek megtekinthetőek az intézmény nyitvatartási idejében. 

A rácalmási kiállításmegnyitó egyben az alkotópályázat évfolyamonkénti eredményhirdetése volt. Az ünnepi ceremónián az alkotó gyerekek és családjuk részéről nagyon nagy volt az érdeklődés. A közművelődési szakemberek munkájának beérett a gyümölcse. 

Az első osztályosok közül az első helyezett maszkkészítő Palkovics Johanna, a másodikosok legjobbja Pósa Petra, a harmadikosok aranyérmese Dukai Klári lett. A negyedikes győztes Józsa Lara lett, az ötödikes Udvari Nóra, amíg a hatodikos legügyesebb maszkkészítőnek Rékasi Nóra bizonyult, a hetedikesek közül pedig Sipos Vivien. Minden évfolyamban a három legjobb alkotót kiemelték és különdíjasokat is jutalmaztak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában