Olvasóvá nevelés

2021.12.09. 11:30

Karácsonyi köteteket ajánlanak a városi gyermekkönyvtárosok

Az olvasóvá nevelés a legszebb feladatok egyike. Lehetnek gyerekeink elvetemült könyvmolyok, akiknek tornyokba vihetjük haza a könyveket, vagy az unalomból olvasgatók. A megfelelő könyvek kiválasztásának nehéz feladatához nyújtunk a gyerekkönyvtárosok segítségével ötleteket.

Török Tímea

A gyerekkönyvtárosok a karácsonyfa alá ajánlják Malac és Liba történetét éppúgy, mint Nyúl Péter adventi kalendáriumát Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros - „Tökéletes szülőként” ezernyi dolgot igyekszünk patikamérlegen kimérni: vitaminbevitel, pontos napirend, néptánc, hittan, játékos torna és ovis angol – ehhez kapcsolódóan a testi és szellemi gyarapodás napi ellenőrzése egyszerű, vagy a „mikor, ha nem most kényeztessük”-gyerekkor, természetközeli kontra képernyős hétköznapok... 

De van egy terület, ahol szerintem minden berögződésünket elengedhetjük: ez a mesélés, mesehallgatás. Ebben a gyerekre bízhatjuk magunkat. Elég, ha néha elballagunk könyvtárazni, vagy ha izginek tűnő könyveket szerzünk be a nagy alkalmakra. De mi a jó választás? Karácsony közeledtével a József Attila Könyvtárban a gyerekkönyvek mindentudóitól kértem tanácsot, hogy milyen könyvek kerüljenek a karácsonyfa alá. 

Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya gyermekkönyvtárosok minden korosztály igényeire figyeltek, számon tartva a könyvesboltok elérhető kínálatát is. 

A gyerekkönyvtárosok a karácsonyfa alá ajánlják Malac és Liba történetét éppúgy, mint Nyúl Péter adventi kalendáriumát Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A legkisebbeknek a fekete-fehér, kontrasztos könyveket ajánlják a szakemberek. Sok hasznos, fejlesztő tulajdonsága mellett hosszú percekre lekötheti az izgő-mozgó babát. Kicsit nagyobbaknak a leporelló a legjobb választás. A felfedező kis kezecskék nem tudják eltépni a vastag lapokat és sok színes illusztrációval készülnek, klasszikus és kortárs írók műveivel. Újonnan jelent meg például József Attila Betlehemi királyok című kiadványa. 

Az én-történetek már a bölcsisek és kisovisok kedvelt meséi lehetnek. Ilyen a Mi micsoda? sorozat Karácsonyfa című része, amely kifejezetten ajándéknak való. A nyitogatós képek sokáig lehetnek hasznos elfoglaltságok a csemetéknek a közös olvasáshoz, vagy akár önálló nézegetéshez is. A népszerű Bogyó és Babóca-sorozatnak is van karácsonyi epizódja. A Csengettyű című, vaskos kötet számtalan kedves történetet tartalmaz. Ennek a korosztálynak szól a Babaróka karácsonya című könyv Kiss Judit Ágnestől. Három kedves, szívmelengető történetével a karácsonyról és a készülődésről szól. Kiderül belőle, nem az a fontos, hogy minden tökéletes legyen, hanem hogy együtt legyünk és melegséggel, szeretettel vegyük körül egymást. 

A nagy ovisoknak már állatos meséket válasszunk. Az állatok karácsonya című könyv művészi képekkel készült gyönyörű kiadvány. A különböző böngészők mindig óriási sikert aratnak, de meg kell említeni Turbuly Lilla Talált szív című könyvét és a csodásan illusztrált Nyúl Péter adventi kalendáriumát is. 

Kisiskolásoknak jó választás a Lesz nemulass, Findusz. Ez olyan, gyerekeknek szóló könyvsorozat legújabb része, amelyet a svéd Sven Nordqvist írt és részletgazdagon illusztrált. Egy öregember és a macskája történeteit meséli el. Gimesi Dóra A tündér csizmája egy kis könyv, remek történet tartalmaz egy vidám cipészmesterről. A klasszikus meséket kedvelőknek a Karácsony nagy könyve lehet szép ajándék, mint ahogy az Adventi népmesék és legendák Bajzáth Mária mesepedagógus válogatása is. 

A kis molyoknak Marcsi és Orsi néni A kiskutya, aki rénszarvas akar lenni, Szeleburdi szurikáták és Oroszlán a karácsonyfa alatt című vicces olvasmányokat ajánlják. 

József Attila Könyvtár, gyerekkönyvtár - Az ünnepváráshoz remek könyvek találhatóak a könyvtárban is. Az intézmény gyerekrészlege hétfőtől szombatig délután 13 órától 18 óráig van nyitva. Minden gyermeknek ingyenes a beiratkozás, csak a szülők adatait kérik el. Maga az adminisztráció nem tart tovább öt percnél. Egyszerre hat könyvet lehet kikölcsönözni. Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya mindent tudnak a gyermekirodalomról. Bármilyen igényre képesek könyvet ajánlani, akkor is, ha nagyfogyasztó vagy ha hobbista olvasó a csemeténk.  A könyvtár inspiráló és tökéletes környezet ahhoz az óriási feladathoz, hogy a leendő könyvmolyok kielégíthetetlennek tűnő irodalmi étvágyat újra és újra könyvekkel csillapítani tudjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában