Érzelmek, tánc, dinamika

2021.11.04. 10:00

Tőkés Imola alkotásai a Bartók aulájában

Szabó Szabolcs

A múlt héten nyílt meg a Bartók aulában Tőkés Imola kiállítása, amely november végéig várja a látogatókat. Az alkotó magáról így ír: „Egyaránt érintett vagyok a képzőművészet és a mozgásművészet világában. A művészeti ágak közötti átjárhatóság kérdése mélyen foglalkoztat, különösen e két művészeti ág keverhetőségének hogyanja inspirál alkotásra. Hogyan és milyen formában ötvözhetőek? Létezik az a szimbiotikus forma, amikor arányosan érvényesülnek? Installációim túlnyomó része a táncban rejlő dinamikából, lendületből és érzésből táplálkozik. A síktól elrugaszkodva igyekszik maradandó formába önteni a tánc jelen idejű zsigeri mivoltát. Az elvont és a figuratív, az organikus és geometrikus, a tompa és merész élénk színek egymás mellé helyezése, egyedi vonásokkal rendelkező metaforikus helyzeteket ábrázol, és egy adag játékos optimizmussal kérdéseket vet fel a fejlődő identitás, vágyak, változás, önbizalomhiány és me­lankólia, ahol a tudatalatti absztrakciója egymásnak feszül a tudatos megvalósítási formákkal. Ebből a feszültségből születik meg a végső alkotás dinamikája. Az így létrejött installáció akrilszínezést, majd lakkborítást kap.”

Tőkés Imola munkái e hónap végéig szemlézhetők a Bartók aulában Fotó: ÓZ/Bartók

Rohonczi Roho István, a Bartók aula művészeti vezetője lapunknak elmondta:

– Tőkés Imola munkáit három szóval lehetne jellemezni: tánc, dinamika és érzelmek. Alkotásai kreatívak, ötletesek és érzelemdúsak. Számos, véletlenül megtalált elemet, tárgyat is felhasznál, ám munkái őszinték, letisztultak. Mindvégig érződik, hogy alkotójuk egy másik művészeti ágban is napi szinten jelen van – fogalmazott a Dunaújvárosi Hírlapnak Roho.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában