tárlat

2021.11.26. 13:00

Simon Tamás a Bartók galériájában

Kedden este mutatkozott be a Bartók Aula Galériájában a dunaújvárosi grafikusművész Simon Tamás Brush Effect című kiállítása.

Szabó Szabolcs

2021.11.23.Brush Effect - Simon Tamás grafikusművész kiállítása Dunaújváros Bartók Kamaraszínház- és Művészetek Háza Fotón: Rohonczi ROHO István Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A teátrum e sorozatát szervező Rohonczi ROHO István képzőművész köszöntőjében kiemelte, a dunaújvárosi művészeti szcéna egyik kiemelkedő tehetsége Simon Tamás, aki az utóbbi években már számos helyi és országos kiállítóhelyen is bemutathatta munkáit válogatott egyéni és kollektív tárlatok keretében, ám ez az első nagyobb hangvételű, átfogó kiállítása.

A magunkra vetett árnyék – Simon Tamás remek munkái a Bartók aulájában
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A megnyitót Jusztin Ákos zongora-előadása vezette fel, majd Gulácsi Zoltán – aki 2018-ban rendezte Simon Emóciók című kiállítását a helyi evangélikus templomban – így szólt az Aula Galériában látható munkákról:

– Simon Tamás pályáját tekintve ez egy kiemelten fontos állomás, megérdemelte, hogy méltó helyen jelenjenek meg munkái, egy olyan közegben, amely a város kulturális életében az állandóságot képviseli, ám estéről estére új közönség fordul meg falai között.

A művészetnek az a szerepe, hogy közösséget teremt az alkotó és a befogadó néző között. Hidat épít. A kép egy titok, a művész egy megnyilatkozása. Ha ezt megértjük, az alkotások is ettől válhatnak élővé számunkra. Simon Tamás litográfiái, egyéb technikával készült képei pont e folyamatot mutatják meg nekünk őszintén. A képeken felsejlő arcok a mi életünk tükrei is egyben.

Simon Tamás a megnyitót követően lapunknak elmondta: – Főként az új alkotásaimat terveztem bemutatni, de végül hozzányúltunk régebbi munkákhoz, grafikákhoz is. Igyekeztem összhangba hozni az újakat a régiekkel, hogy átfogó képet kapjanak a tárlat látogatói. A grafikai munkákhoz szükséges bizonyos műtermi jelenlét, ez a közelmúltban nem állt rendelkezésemre, így elkezdtem intenzívebben foglalkozni a festészettel, és e téren számomra új technikákat kipróbálni.

Az ún. „WC-kefe technikát” (erre utal a kiállítás címe is – a szerk.) a kaposvári Vörös András festőművész, a Kapos­Art alelnöke javasolta számomra, ezzel együtt elkezdtem akrilfestékkel dolgozni, és kísérletezni a színekkel is. A jövőben szeretném folytatni a nagyobb méretű képek sorozatát, tovább érlelni, fejleszteni, vegyíteni a különböző alkotói technikákat.

Simon Tamás kiállítása december 14-ig tekinthető meg a színház aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában