kiállítás

2021.11.19. 15:00

Már negyvenöt éve gyűjti a képes levelezőlapokat

Karácsonyi témájú képeslapokat tekinthetnek meg az érdeklődők Perkátán az év végéig. Helyi alkotók munkái is emelik a tárlat színvonalát.

Horváth Dóra

A Győry-kastély épületében 2021. november 13-án, 10 órakor megnyílt a „Karácsony a művészetben” című képeslapokból álló kiállítás, amely Steiner Józsefné gyűjtőmunkájának szép prezentációja. A szebbnél szebb alkotásokból álló tárlatot a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtár szervezte, akik mellé önkéntesek is csatlakoztak, hogy kezük munkájával még színvonalasabbá varázsolják az amúgy is hangulatos kiállítást, név szerint Rajcsányi Lászlóné, Tamás Márta, Zám Anikó, Zám Jánosné és Zám Judit alkotásai is láthatóak a kiállításon.

A szép képeslapok mellett helyi alkotók munkáit is megcsodálhatják a kiállítás látogatói
Fotó: Horváth Dóra

A megnyitóünnepségen Lászlóné Szabó Edit, a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtár vezetője köszöntötte a megjelent vendégeket. A könyvtárvezető idézettel kezdte beszédét, amelyben a képeslapok által bemutatott alkotóművészetet méltatta, illetve a karácsonyi témával foglalkozó művészek munkáit is kihangsúlyozta.

– A kilencvenhat darabból álló – hét évszázad alkotásait tartalmazó –, tematikus válogatás bemutatásának kiváltsága a Győry-kastélyt illette meg – ismertette a kiállítás felépítését Lászlóné Szabó Edit a köszöntőjében.

Elmondta még továbbá, hogy Steiner Józsefné, született Szigeti Ilona Nagyatádon él, végzettsége szerint agrármérnök, és immár negyvenöt éve gyűjti a képeslapokat, de nem is akármilyeneket: művészettel, tudománnyal, irodalommal, vallással és egyéb témákkal foglalkozó lapokból tevődik össze a gyűjteménye. A kollekció ötvenezer darabból áll összességében, s emellett még egy gyűjtőszenvedélynek is hódol a hölgy: ötven éve foglalkozik bélyeggyűjtéssel is. Ténykedését mind hazai, mind külföldi berkekben nagy elismeréssel fogadják és illetik. Fontos elmondani, hogy munkásságáért Nagyatád kulturális díját is megkapta, valamint oklevelek, tematikus könyvek képi anyagai is igazolják ezt a több évtizedes gyűjtőmunkát.

 

Steiner Józsefnének nem ez az első tárlata, bemutatkozott már a megyében Székesfehérváron, Martonvásáron, Dunaújvárosban és Szabadbattyánban is, ahol évfordulókhoz, jeles napokhoz kötődő képeslapokat tárt az érdeklődők elé.

– Ez idáig 332 kiállításon vettem részt, l8 megyében, annak 95 városában és községében is – olvasható a gyűjtő bemutatkozójában. – Külföldön 12 helységben szerepeltek összeállításaim, Szlovákiában: a Felvidéken, Ausztriában: Burgenlandban, Szerbiában: a Vajdaságban.

Most pedig már Perkátán is megismerheti Steiner Józsefné tevékenységét a közönség. A „Karácsony a művészetben”-kiállítás a 2021-es év végéig tekinthető meg a Győry-kastély épületében, annak nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában