színes programokkal

2021.10.05. 17:30

Családi múzeumi délután – a pincekincsek tárháza

Családi napra várta az érdeklődőket szombaton az Intercisa Múzeum, s a jelenleg látogatható tárlatok mellett két túravezetést is kínált.

Szabó Szabolcs

2021.10.02. Családi nap nap a múzeumban Dunaújváros Intercisa Múzeum Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A családi nap keretében játszóház és kézműves-foglalkozások voltak, majd Buza Andrea régész hívta városi túrára a közönséget.

Buza bemutatta milyen fontos történeti kincseket rejt a város, és milyen kiemelkedő leletanyag jött össze az elmúlt évtizedek során helyben és a környező településeken.

A múzeumi családi nap keretében számos kézműves feladványt is megoldottak a fiatalok
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Keszi Tamás régész A pincétől a padlásig program keretében két turnusban is bemutatta, miként dolgoznak a múzeumi szakemberek.

Keszi Tamás elmondta: ha nem is tűnik fel a mindennapokban, az intézményben komoly szakmai munka zajlik. Bemutatta, miként működik egy múzeum, és milyen fontos munkát végez a történész, a régész és a restaurátor.

Népszerűnek bizonyult a múzeum családi napja

Egy-egy kiállítást rendre úgy szemlézünk, hogy gyakorlatilag tilos megfogni az alkotásokat. A Keszi Tamás vezette múzeumi túrán a résztvevők átvehették a mamut­agyart, a 3600 éve készített edényt, sőt még kardozhattak is a dualizmus idejéből itt maradt tőrökkel.

Az ősz jegyében alkottak a fiatal látogatók a múzeumban

Az előadó végigvezette az érdeklődőket a múzeum raktárrészlegén, és elmondta, számos olyan leletanyag van, amely még feldolgozásra vár.

– Sajnos ez a világon szinte mindenhol így működik, a régészet és az ehhez kapcsolódó kutatások alulfinanszírozottak. Ahogy szokták mondani, a legjobb lelőhely a raktár, hiszen próbálunk sok mindent megőrizni, aztán újra összerakni a múltunk darabkáit – fogalmazott a túra végén Keszi Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában