tárlat

2021.10.02. 12:00

Az alkotás öröme és az ember

Aki alkot, annak a szelleme örökké fiatal marad. Így van ez Erzsikével is.

Horváth László

Dr. Barna Erzsébet Sztálinvárosban született 1955-ben. Gimnáziumi tanulmányai során tanult fotózni, és kerámiaszakkörbe is járt. Édesanyja Baranya megyéből, Erdősmárokról származik, innen a kötődés a vidékhez. Erzsike 2014. szeptember 19-én kapta meg az első leckét a Valdor Art iskolától, ahol online, videókból tanulta meg a festészet apró fortélyait. Nagyon gyorsan elkezdett festeni, mert vonzották a színek. Szintén online tanult Nagy Krisztián várdombi festőművésztől. Tagja egy festőkörnek, ahol egymással tudnak kapcsolatot tartani mint amatőr festők. Szenvedélyévé vált a festés, először jött a grafika, majd az akvarellt próbálta, majd a pasztellt, utána jött az akril- és olajfesték, e két utóbbi a kedvence.

A vendégek közül többen virággal köszönték meg az alkotónak a gyönyörű kiállítást, az élményt
Fotók: Horváth László

Szereti a realisztikus stílust, az impresszionizmust. Sokat tanult Csontvárytól, Gulyás Lászlótól. Kedvencei közé tartozik Van Gogh. Munkái között tájképek, épületek, csendéletek, portrék szerepelnek. Ő magát portréfestőnek vallja. Folyamatosan tanul és képzi magát. Kétéves festőművészképzőben végzett Budapesten. 2015-ben két kiállítása volt: egy csoportos a fővárosban a Magnet Házban, majd decemberben a dunaújvárosi művelődési házban. Ezt követően 2016 októberében Baracson Őszi Tárlat I. címmel. Sajnos az elmúlt évben nem volt lehetőség kiállítást szervezni, viszont most nagy örömmel tárja a közönség elé munkáit immáron 5. alkalommal dr. Barna Erzsébet.

Dr. Barna Erzsébet kedvencei a világos, élénk színek és a portrék

Erzsike háziorvosként tevékenykedett Dunaújvárosban, mostanság pedig jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti Baracson aktívan. Évről évre sokat fejlődik, igazán csodálatos képeket készít. Mondják róla, hogy már saját stílusa és színvilága alakult ki, bár erről úgy vall: „Mindig próbálok újabb anyagokkal, technikákkal kísérletezni. Igazából nem tudom, kell-e egyáltalán valamiféle kategóriát választania az alkotónak.”

Várhatóan elnyeri a közönség tetszését a kiállítás, s nem csupán művészi élménnyel távoznak majd a faluházból, hanem az alkotások meg is szólítják a látogatók szívét. A kiállítás egészen november 5-ig megtekinthető délelőtt 9-től délután 16 óráig.

A megnyitó után, amelyet Talpai Tibor kísért elektromos zongorán, az alkotót kérdeztük.

– Az eddigi munkáim során főleg meleg színeket használtam, ami a belső lelki hangulatot is közvetítette. Technikailag már nagyon sokfélét kipróbáltam, mivel továbbra is szeretek kísérletezni. A tanulási idő alatt több helyről lehetett tapasztalatokat, segítséget gyűjteni a hordozófelületeket és a festékalapanyagokat illetően. Összességében azonban marad a kedvenc, a klasszikus olajtechnika. Legújabban a képaládolgozás, a különböző struktúrák kialakítása foglalkoztat, amelyben igazán érdekes hatásokat lehet elérni. Festeni azonban csak fizikai és lelki jóléttel lehet és szükséges hozzá az ihlet is. A jövőben váltani szeretnék majd a munkáim által közvetített mondanivalón. Tehát nemcsak az élet szép oldalából merítek, hanem mélyebb gondolatokat, érzelmeket ábrázolnék a képeken. Köztük az egyik ilyen téma lesz az alkoholizmus és a kapcsolódó társadalmi hozzáállás – mondta érdeklődésünkre dr. Barna Erzsébet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában