Dunaújváros

2021.09.08. 13:00

Kötelezők – Koncepciók; Művészi pályák...

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Két elemből álló (Kötelezők – Koncepciók; Művészi pályák), új, havi rendszerességgel jelentkező sorozatot is elindít a város színháza „Bartók Színház – Történetek” címmel szeptemberben. A „Kötelezők – Koncepciók” programmal a magyar drámairodalom oktatásához és széles körű népszerűsítéséhez kapcsolódnak, segítséget nyújtva elsősorban a diákoknak a kötelező színdarabok megismerésében és feldolgozásában. A program havonta, a második csütörtökön jelentkezik a kamarateremben, elsőként ezen a héten. Centrumában a Nemzeti Alaptantervben szereplő 10 dráma korszerű és interaktív eszközökkel történő elemzése és megismertetése áll. A programhoz és a feldolgozáshoz a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményéből válogattak olyan színházi felvételeket, amelyek a drámai mű megismerésén túl az előadás-elemzés módszertanába is bevezetik az érdeklődőket. A foglalkozások közönség előtt zajlanak, a nézőket a programba bevonva közös gondolkodásra és elemzésre buzdítják. A szakmai programra a pedagógusokat, diákokat, de a civil közönség érdeklődő tagjait is várják.

A kamaraszínházban is műsoron volt az Antigoné
Fotó: archív

Az előadásokat dr. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos munkatársa és Csadi Zoltán színész, színháztörténész vezetik. A sorozat elemei ebben az évadban a következők lesznek: „Kötelezők – Koncepciók” 2021. szeptember 1-től 2022. június 30-ig minden hónap második csütörtökén: Antigoné, Rómeó és Júlia, Tartuffe, Bánk bán, Csongor és Tünde, A vadkacsa, Sirály, Az ember tragédiája, Koldusopera, Tóték. Művészi pályák 2021. szeptember 1-től 2022. június 30-ig minden hónap negyedik csütörtökén: Jászai Mari, Ódry Árpád, Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Karády Katalin, Jávor Pál, Sulyok Mária, Róna Viktor, Ruttkai Éva, Őze Lajos. A Böröcz György Stúdiószínpadon a kifejezetten erre az alkalomra épített díszletben zajló előadások időtartama 90 perc szünet nélkül. A programok minden érdeklődő számára nyitottak, azonban az előadásokon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, a regisztrációs jegy ára mindössze 200 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában