Gastroblues Fesztivál

2021.06.07. 17:30

A nemzeti összetartozás napja – Kormorán koncert

A Nemzeti Összetartozás Napján színvonalas programmal rukkolt ki a paksi Gastroblues Fesztivál. A fesztivál tulajdonosa, a dunaújvárosi kötődésű Gárdai György ismét megadta a módját a megemlékezésnek.

Agárdy Csaba

Fotó: MOLNAR GYULA

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés (diktátum) aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap, amelyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.

A paksi Gastroblues Fesztivál szervezői mindig érzékenyen viseltettek a határon túli magyarok iránt. Szoros testvérvárosi kapcsolatokat ápolnak, volt már testvérvárosok zenés találkozója, Kárpát-medencei Zenés Találkozó is. Természetesen pénteken, június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napjáról is méltóképpen emlékeztek meg.

A Kormorán zenekar megadta a módját az emlékezésnek. Nagyszerű hangulatú koncertet adott – a magyar szívet megdobogtató dalokkal
Fotók: Molnár Gyula

A paksi önkormányzattal karöltve remek program állt össze. A műsor 16 órakor kezdődött a Csengey Dénes Kulturális Központban. Köszöntőt mondott Süli János miniszter, a Nemzeti Összetartozás Éve 2020 rendezvénysorozat védnöke.

– Emlékezzünk arra, hogy egy tollvonással szétszakították Magyarországot. Az ország működését megbontották Trianonban. Magyarország azonban Trianont is túlélte. Remek, hogy a Gastroblues Fesztivál keretében megrendezték a Kárpát-medencei zenés találkozót, a zene összeköt, a zenéhez nem kell útlevél.

Süli János miniszter köszöntötte a résztvevőket, a vendégeket

Jenei Károly, a kárpátaljai Visk református lelkésze is üzent. (A településnek – a többi között – a magyar nyelvű óvodájának is komoly támogatást nyújtott a Gastroblues Fesztivál.)

– Nagy dolog, hogy a magyar tannyelvű óvodában anyanyelvükön tanulhatnak a gyerekek – mondta a lelkész.

Az összejövetel legmeghatóbb pillanata az volt, amikor 16 óra 32 perckor, abban az időben, amikor aláírták a szégyenletes trianoni békediktátumot, megszólaltak a harangok, a résztvevők vigyázzállásban emlékeztek.

Ezután Gárdai Ádám, a fesztivál egyik szervezője köszöntötte a résztvevőket, és kiemelte, a koronavírus-járvány ellenére is sikerült több rendezvényt megtartaniuk, igaz, csak online.

Pálmai Klára, Ulbert Sándor és Kern József főhajtással tiszteleg

Ezt követően a Kormorán együttes adott zseniális koncertet, ami egyben lemezbemutató is volt, majd a megjelentek megkoszorúzták a Táncsics-parkban lévő trianoni emlékművet, ahol beszédet mondott Paks polgármestere, Szabó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában