ecsetszerelem

2020.12.05. 16:00

Dunaújvárosban készült Iker Marianna könyvillusztrációja

A napokban jelent meg Sükösd Gézáné Schuller Erzsébet Ecsetszerelem című könyve. A regény illusztrációját Iker Marianna készítette, akinek képeit az MMK folyosógalériáján tekinthettük nemrég.

duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

- Először a kiállításról beszéljünk pár mondatban. Szerencsére még a pandémiás zárás előtt sikerült a kiállítást megnyitni, amelyet másfél hónapon keresztül láthattak az érdeklődők. Hogy érzi, hogy sikerült? Milyen visszajelzéseket kapott?

- Maga a megnyitó nagyon jól sikerült, mindenki jól érezte magát. Sajnos azért már érződött, hogy visszatért a járvány és sokkal kevesebben voltunk, mint amire számítottam, sokan lemondták. De nagy volt így is a siker és ennek nagyon örültem. Sokaknak tetszettek a képeim, és én is be tudtam mutatkozni. Hat hétig voltak kint a képeim, sok visszajelzést nem kaptam, hiszen nem sok bejegyzés volt a vendégkönyvemben. Ezt nagyon sajnálom, de aki látta remélem tetszett neki.

Iker Marianna az MMK kiállítás megnyitóján.

- Térjünk rá a könyvre. Hogyan került kapcsolatba a regény szerzőjével? Miért pont önt választotta a regény illusztrációinak az elkészítésére?

- A könyv írónőjével egy szép barátság alakult ki, lassan már 3 éve találkoztunk. Egy kis kirándulásunk alkalmával beszélgettünk az akkor már készülőben lévő könyvről. Felmerült milyen szép lenne festményekkel illusztrálva. Igazából így kezdődött, és mire elkészült a könyv, le is fixáltuk, hogy illusztrálom a könyvet. Nekem is egy nagy lehetőség volt, hogy így is kipróbáljam magam, és barátnőm munkáját is feldobtuk ezzel.

Iker Marianna a konyv szerzőjével,Sükösd Gézáné Schuller Erzsébettel.

- A könyv magánkiadásban jelent meg, melyet mecénások támogattak. Kik ők, lehet tudni róluk valamit? Mennyi idő alatt jött össze a kiadáshoz szükséges összeg?

- Igen, a könyv kiadására így került sor, sok utánjárással munkával járt. Főleg székesfehérvári támogatók jelentkeztek.

- A regény egy székely zabigyerekről szól, aki a trianoni békediktátum utáni időkben Erdélyben él, majd Magyarországra egy jó családba kerül. A könyv a székely-magyar ember kitartásának szép példáját tárja elénk. Hogyan inspirálta a történet, mikor megfestette a könyv illusztrációit?

- A történet egy nagyon szép és példaértékű lehet mindenkinek. Nagy hatással volt rám, mikor a könyvet olvastam. Teljesen beleéltem magam a főhős, Samu szerepébe. Nem csak nekem, aki olvassa mindenkinek reményt adhat, hogy a vágyunk sok munkával és tanulással elérhető lehet. Samu a végén festőművész lesz. Elhittem, hogy akár ez velem is megtörténhet, ha kitartó vagyok és nem adom fel az álmom. Sokat tudnék Samuról mesélni, de inkább olvassák el a regényt! Megismerik a történetét, amiben keveredik a fájdalmas valóság, az igaz szeretet, a szerelem. Gyönyörű tájakon, szinte együtt éljük át Samuval a kalandjait.

A legnagyobb kihívás a borító és a hátlap volt

- Mennyiben más festeni és illusztrációt készíteni egy adott témához?

- Nem olyan könnyű munka, leginkább a kép témájának kiválasztása, hiszen a festménynek tükröznie kell a könyv témáját, ha az olvasó olvassa, a kép alapján bele tudja magát élni a történetbe. Többszöri olvasással, aztán az írónővel egyeztetve választottuk ki, hogy mi kerüljön a könyvbe. A festmények végül Samu útját kísérik. Azok a képek kerültek a könyvbe, amiket Samu is megfestett a pályája során. Szinte mondhatni, hogy én lettem Samu keze a könyv lapjain.

A legnagyobb kihívás a borító és a hátlap volt. A borító tervezésekor figyelembe venni, hogy annak az egész könyv mondandóját tükröznie kell, és egyben figyelemfelkeltő is legyen.

Élveztem minden pillanatát ennek a munkának és remélem, hogy lesz ilyen felkérésem még.

- Miért ajánlja, hogy elolvassuk a regényt?

Mindenképp ajánlom, mert ebben a mai világban, kell, hogy valami reményt adjon bármely korosztálynak, hogy tanulással kitartó munkával elérhetjük a célunk és jobb jövő várhat ránk.

Inspirálhatja a fiatalokat, hogy érdemes tanulni, hogy elérjék az álmuk, hogy érdemes tiszta szívvel élni, hogy igaz társunk és szeretteink legyenek. Most olyan időt élünk, hogy erre nagy szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában